

LEHTIKUVA
Yale-professorin terveiset: karsikaa euroaluetta
Japanin pääministerin taloudellinen neuvonantaja ja Yale-yliopiston taloustieteiden professori Koichi Hamada ehdottaa eurokriisin ratkaisuksi ongelmamaiden eroamista valuuttaliitosta ja jäljellejäävän liiton tiivistämistä. Hamada esitteli arvionsa tuoreessa Euroalueen optimointi -artikkelissa.
“Euron perustaminen oli virhe.”
Hamadan mielestä euron perustaminen oli virhe, sillä optimaalisella valuutta-alueella työmarkkinoiden joustojen, poliittisen unionin ja alueellisten talousshokkien poissaolon olisi pitänyt korvata kansallisten valuuttakurssien joustomahdollisuus. Valitettavasti euroalueella kaikki nämä kansallisen rahapolitiikan korvaavat tekijät jäivät puuttumaan.
Hamada huomauttaa, että ilman omaa rahapolitiikkaa kriisimaiden on käytännössä mahdotonta selvitä omin avuin niitä kohdanneista talousshokeista. Euroalueella ainoa rahapoliittinen konsti on euron ulkoisen arvon muuttaminen, mutta se ei huomioi millään lailla laajoja eroja valuuttaliittoon kuuluvien maiden taloudellisessa tilanteessa.
Sopimattomat maat ulos eurosta
Euroopan taloudellista yhdentymistä Hamada pitää järkevänä ja onnistuneena projektina, mutta valuuttaliiton tarpeellisuutta ja hyödyllisyyttä kyseenalaisena. Koska euroalue kuitenkin on perustettu, ja sen purkaminen olisi erittäin hankalaa, hän kehottaa Euroopan päättäjiä hyväksymään, että euroalue on nykyisellään suurempi kuin mitä optimaalinen valuutta-alue olisi.
“..nykyiset kriisimaat jatkavat kriisistä toiseen, ja sen seuraukset ja kustannukset kaatuvat valuuttaliiton muille maille.”
Tietyt maat, ainakin Kreikka – todennäköisesti myös Italia ja Espanja – tarvitsevat itsenäisen rahapolitiikan. Mikäli päättäjät eivät hyväksy tätä käsitystä, nykyiset kriisimaat jatkavat kriisistä toiseen, ja sen seuraukset ja kustannukset kaatuvat valuuttaliiton muille maille.
Jäljellejääneille tiiviimpi liitto
Kun euroalueen jäsenet on valittu oikein, seuraava suositus olisi tiivistää jäljelle jäänyt valuuttaliitto nykyistä optimaalisemmaksi poliittisella yhdentymisellä. Lopputuloksena Hamadan mielestä syntyisi vahvempi ja tehokkaampi euroalue, jonka hyödyt oikeasti olisivat suuremmat kuin haitat.
JUHANI HUOPAINEN
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Economist: Euroalueen deflaatio kurittaa kriisimaita ankarasti

Soini tylytti Rinteen Kreikka-suitsutusta: “Saako suomalainen sadan vuoden lainan nollakorolla?”

Soini: Mihin vastuisiin meidät on uitettu?
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää