Joka viidennes alle 30-vuotias saksalainen on kertonut äänestäneensä puoluetta, joka ei ylittänyt Saksan liittopäivävaaleissa viiden prosentin äänikynnystä.  Saksalainen eurovastainen puolue Alternativ für Deutschland (AfD) on yksi näistä. Puolue on uusi, eikä se ennen viime vuoden vaaleja ole asettanut ehdokkaita. Asiasta kertoi Wall Street Journal.

AfD:tä on tavattu pitää hyvin konservatiivisena puolueena, joka vetoaisi enemmän iäkkäisiin saksalaisiin. Todellisuudessa puolue kasvaa nuorten äänestäjien voimin.

–  Isäni sanoi EU:n turvaavan meille rauhan. Tämä tietysti sivuttaa täysin sen tosiasian, että rajanaapurinamme on unioniin kuulumaton maa, jonka kanssa emme ole sotineet 200 vuoteen, kuten Sveitsi, AfD:n nuorisojärjestön puheenjohtaja Torsten Heinrich kertoo WSJ:lle.

Nuoria AfD:n kannattajia harmittaa puolueen leimaaminen äärioikeistolaiseksi vain siksi, että he kritisoivat Euroopan yhdentymisestä koituneita haittavaikutuksia.

–  Meillä saksalaisilla on ylpeydenkin aiheita. Meillä on kahden tuhannen vuoden historia ja silti kaikki redusoidaan kahteentoista sodan vuoteen, kertoo André Müller.

Puolueen iäkkäämpien edustajien mielestä nuoret myös kyseenalaistavat asioita, joita on ennen tavattu pitää vain kiellettyinä puheenaiheina. Esimerkiksi taloudellisen tuen jakaminen pitkin Eurooppaa on herättänyt epäilyjä siitä, että liittokansleri Angela Merkel ainoastaan ostaa puhdasta omaatuntoa saksalaisten veronmaksajien rahoilla.

Puolue on kannatusmittauskyselyissä saamassa edustuksen europarlamenttiin toukokuun vaaleissa. Europarlamenttiryhmän muodostamisessa nuorilla on ennakkoluuloton ja avoin asenne. Nuoret muistuttavat, että jos teemana on pelkkä saksalainen isänmaallisuus, niin ryhmää olisi mahdotonta muodostaa.

HENRI MYLLYNIEMI