WSJ: Eikö Draghikaan enää luota Euroopan poliittiseen unioniin?
The Wall Street Journal (WSJ) aprikoi niitä syitä, miksi Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi piti keskuspankkiirien kokouksessa Yhdysvalloissa puheen, missä hän vihjaili euroalueelle uusia talouspoliittisia tuulia.
Euroalueen talouskasvu pysähtyi keväällä, ja inflaatio on jatkanut hiipumistaan pitkin kuluvaa vuotta, mutta tämä johtui pääosin energian hinnan laskusta, jonka pitäisi vain piristää kulutusta. Samaten euro on heikentynyt Yhdysvaltain dollaria vastaan. Euron korkeaa kurssia on valiteltu useasta suunnasta alkuvuoden aikana.
Ilman poliittista unionia kohti vaikeuksia
WSJ toteaakin, että “poliittisessa unionissa” taloussokkeja tasataan ja riskejä levitetään. Jos tämä on kunnossa, niin velkamäärä koko unionissa voisi olla suurempi alhaisella korolla. Näin ei kuitenkaan ole euroalueella. Yhteisvastuullisista kriisirahastoista ja pankkiunionista huolimatta euroalueen jäsenmailla on vähemmän työkaluja taistella talouskriisejä vastaan kuin itsenäisillä valtioilla. Koska “poliittinen unioni” puuttuu, joutuvat jäsenmaat huoltamaan itse itsensä velkamäärien ja kilpailukyvyn suhteen.
WSJ esittää mielenkiintoisen kysymyksen: entäpä jos Draghilta on loppunut usko siihen, että euroalueelle voisi edes syntyä tällaista poliittista unionia?
Lehti palaa heinäkuuhun 2012, jolloin Draghi totesi tekevänsä kaikkensa euroalueen eheyden eteen. Silloin Ranskan presidentti François Hollande ilmoitti tiukentuvasta finanssipolitiikasta. Se pysäytti kasvun, rapautti luottamuksen ja lähetti työttömyysluvut kasvuun.
Italiassa silloinen pääministeri Mario Monti oli vääntänyt kättä työlainsäädännön uudistuksista, jotka vesittyivät puolen vuoden taistelun jälkeen. Tämän jälkeen hallituksesta oli tullut poliittisesti voimaton, eikä se enää pystynyt uudistuksiin. Montin seuraaja, Enrico Letta, joutui toteamaan uudistusten tekemisen ylivoimaisen vaikeaksi. Italian talouskasvu hyytyi.
Lopputuloksena on, että euroalue on vain entistä haavoittuvaisempi uusien taloussokkien edessä. Velkojen suhde tuotantoon on kasvanut, työttömyys ei ole helpottanut kuin nimeksi ja nyt manner on jopa uhkaavasti vajoamassa deflaatioon.
Taloussokkeja saattaa hyvinkin olla tulossa erityisesti Venäjän ja Ukrainan tilanteen vuoksi. Lisäksi lehti viittaa “eteläisen rajan” ongelmiin.
WSJ arvelee, ettei Draghin kurssimuutosta välttämättä oteta Berliinissä riemulla vastaan.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää