Artikkeli kuva

Kyle Rittenhousen oikeudenkäynnin lopputulos ei miellyttänyt BLM-porukkaa Portlandissa. / LEHTIKUVA

Woketus huipussaan – USA:n yliopistot tarjoavat tukea Rittenhouse-tuomiosta traumatisoituneille opiskelijoille

24.11.2021 |20:59

Monet USA:n yliopistot tarjoavat psykologista keskusteluapua Rittenhouse-tuomiosta traumatisoituneille opiskelijoilleen. Julkilausumissa toistellaan tuttuja woke-ideologian mantroja ja taikasanoja, mutta faktat ovat usein pahasti hukassa. Pahimmillaan yliopisto sortuu käymään taistelua rasismia vastaan jakamalla traumatisoituneet opiskelijat eri ryhmiin ihonvärin mukaan.

Yhdysvalloissa monet yliopistot ja muut oppilaitokset ovat Kyle Rittenhousen saaman vapauttavan tuomion jälkeen lähettäneet opiskelijoilleen sähköpostiviestejä tai julkaisseet kannanottoja, joissa yliopisto tai ylioppilaskunta tuomitsee jyrkästi rasismin ja valkoisen ylivallan.

Nämä kannanotot liittyvät oikeudenkäyntiin, jossa valamiehistö totesi Kyle Rittenhousen toimineen hätävarjeluna, kun hän ampui kolmea valkoista päällekarkaajaa BLM-mellakassa surmaten heistä kaksi.

Yliopistojen kannanotoissa tarjotaan psykologista keskusteluapua ja tukea niille opiskelijoille ja henkilökunnan jäsenille, jotka ovat “triggeröityneet” tai muuten henkisesti järkyttyneet valamiehistön päätöksen johdosta.

Suomalaisittain moinen saattaa kuulostaa vielä aika erikoiselta, mutta Yhdysvaltain yliopistot ovat edelläkävijöitä suvaitsevaisuudessa, antirasismissa ja woke-ideologiassa, joten siellä syvä järkyttyminen oikeuden antamasta – oman ideologian vastaisesta – tuomiosta on ihan arkipäivää.

“Entäpä jos Rittenhouse olisi ollut musta?”

Monissa kannanotoissa Kyle Rittenhousen tapaus yhdistetään vahvasti rasismiin ja sitä edeltäneeseen tapaukseen, jossa kotihälytykselle tullut poliisi ampui mustaa Jacob Blakea tämän tavoitellessa veistä. Blake jäi henkiin, vaikka joissakin yliopistojen kannanotoissa hänen väitetään kuolleen. Blaken ampuminen antoi alkusykäyksen Kenoshan BLM-mellakoille. Siitä huolimatta kaikki Rittenhousen ampumiksi päätyneet mellakoitsijat olivat valkoisia.

Oaktonin Community Collegen rehtori kehottaa valkoisia opiskelijoita pohtimaan omia valkoisia etuoikeuksiaan ja miettimään sitä, miten “juridinen epätasa-arvo” vaikuttaa värillisten ihmisten elämään.

– Kysykää itseltänne rehellisesti, olisiko tämän oikeudenkäynnin lopputulos ollut sama, jos Kyle Rittenhouse olisi ollut musta teini, rehtori Joianne Smith kysyy.

Monet muutkin rehtorit vihjaavat, että tuomio olisi ollut erilainen, jos Rittenhouse olisi ollut musta. Myös Newtonin yläasteen rehtori Henry Turner heittää “entäpä jos Rittenhouse olisi ollut musta” -kortin ja sitten sähköpostiviestinsä lopuksi kirjoittaa aivan kuin Rittenhousen ampumat miehet olisivat olleet mustia.

– On OK sanoa rasismia rasismiksi, rehtori Turner kirjoittaa. Historiassamme on paljon tällaisia tapauksia, joissa valkoiset selviävät rangaistuksetta murhattuaan mustia.

Pronominit mukana allekirjoituksissa

Wisconsinin yliopiston ylioppilaskunta tuomitsee kannanotossaan valkonationalismin ja värillisiin yhteisöihin kohdistuvat viharikokset.

– Me vastustamme valkonationalismia ja siitä johtuvia tappamisia. Mustien ja ruskeiden ihmisten ei pitäisi tässä maassa joutua raakuuden ja väkivallan uhreiksi. On häpeällistä, että oikeusjärjestelmämme on niin rikki, että rasistiset väkivallanteot jäävät rankaisematta.

Tämän jälkeen ylioppilaskunnan kannanotossa siirrytään sujuvasti puhumaan Kyle Rittenhousen tuomiosta, ikään kuin Joseph Rosenbaum, Anthony Huber ja Caige Grosskreutz olisivat olleet mustia tai ruskeita ihmisiä. Kannanoton allekirjoittaneet ylioppilaskunnan puheenjohtajat ovat lisänneet allekirjoituksiinsa myös pronomininsa. Toinen heistä näyttää olevan sukupuolineutraali.

Rasismia vastustetaan jaottelemalla opiskelijat ihonvärin mukaan

Monissa kannanotoissa Rittenhousen tuomio yhdistetään “systemaattiseen rasismiin”. Siitä huolimatta Fitchburgin yliopisto on päättänyt järjestää ihonvärin mukaan erotellut keskustelutilat opiskelijoille ja henkilökunnalle. Värillisille opiskelijoille on oma turvallinen tilansa, jossa he voivat purkaa tapauksen aiheuttamia traumoja.

Valkoiset opiskelijat puolestaan kokoontuvat “valkoisten liittolaisten” keskusteluhuoneessa. Sama ihonvärin mukaan tehty jako pätee myös henkilökuntaan.

Oppilaitosten lisäksi vastaavan tyyppisiä lausuntoja ovat antaneet myös kanadalainen opettajien ammattijärjestö ja terveydenhoitoalan jättiläiskonserni Kaiser, jonka mielestä “rasismi on kansanterveydellinen ongelma”.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää