

Woke elää ja voi hyvin syntisissä yliopistokaupungeissa – taustalla eliitin ja kansan ikiaikainen kuilu sekä kaipuu paratiisiin
Woke tarkoittaa herännäisyyttä sellaisten ongelmien olemassaoloon, jotka yksilön itsensä tai ryhmän mielestä ovat äärimmäisen tärkeitä. Ovatko ongelmat sitten aitoja tai ei ja mitä muut niistä ovat mieltä, se on yhdentekevää. Woke on siis politiikkaa ja woke on uskonto.
Kaupunkilaiset ovat aina tienneet maalaisia paremmin, miten pitää elää ja miltä likakaivon takana kaukana suuressa maailmassa näyttää. Kaupunkilaiset tuntuvat tietävän erityisen hyvin myös sen, keitä meidän pitää vaaleissa äänestää.
Maalaisten mielestä taasen kaupunkilaisten asenteet tuulipuistoja, sudenmetsästystä tai joukkoliikennettä kohtaan ovat kaukana todellisuudesta. Samoin asfalttiviidakon asukkien kiihkeät ja ehdottomat näkökannat vaikkapa sukupuolten moninaisuuteen ja etnisiin kysymyksiin oudostuttavat nekin.
Woken voi määritellä vaikka yliopistoeliitin ”moderniksi riitaideologiaksi”, jonka ymmärtäminen on perusväestölle haasteellista. Aina kannattaa kuitenkin yrittää.
Vihervasemmistolainen ilmiö
Fokus-aikakauslehden sivuilla tarkastellaan woke-ilmiön puoluepoliittista ulottuvuutta. Lehden haastattelemat asiantuntijat pitävät wokea lähinnä vihreisiin, keskustaan ja sosialidemokraatteihin liittyvänä ilmiönä.
– He ovat johdonmukaisesti kääntäneet katseensa pois maajusseista ja teollisuuden duunareista kaupunkilaisiin, naisiin ja virkamiehiin. Ruotsidemokraatit ovat toisaalta murtautuneet maaseudulle sen myötä, etteivät he edusta woke-ilmiötä, sanoo liberaaleja edustava Lotta Gröning.
Sosialidemokraattien luokitteleminen woke-puolueeksi on tosin jopa ruotsalaisittain rohkeaa, sillä seinät ovat leveällä ja katto korkealla kansankodissakin. Demareilla on oma woke-falanginsa, mutta ”suurimmalla osalla sossuista ei juuri ole kiinnostusta identiteettipolitiikkaan”, toteaa taloushistorioitsija ja Göteborgs-Postenin pääkirjoitustoimittaja Håkan Boström.
Subjektiivinen näkemys valtarakenteista
Boström selittää yliopistomaailman osuutta woken heräämiseen omilla kokemuksillaan. Hänen mukaansa yhteiskuntatieteet ja humanistiset tieteet olivat aikanaan samalla viivalla kuin luonnontieteet. Sitten mopo karkasi.
– Syntyi vastareaktio ja objektiivinen todellisuus hylättiin. Kaikelle pyrittiin löytämään selitys erilaisten ryhmien subjektiivisesta näkemyksestä omasta asemastaan, joka puolestaan muokkaa kyseisen ryhmän asemaa yhteiskunnan valtarakenteissa, Boström analysoi.
Woke on uskonto
Woke voisi sananmukaisesti tarkoittaa herännäisyyttä ja niinpä kyseinen sana soittelee monen mielessä uskonnollisia kelloja. Perinteisistä herätysliikkeistä tulee monelle ensimmäiseksi mieleen körttiläisyys, joka sai alkunsa Suomessa jo 1700-luvulla.
Politologi James Patterson menee jopa niin pitkälle, että hän kutsuu heräämistä länsimaisen eliitin uskonnoksi, jolla on omat uskontunnustuksensa ja symboliset riittinsä.
Joka tapauksensa woken rinnastaminen uskontoon antaa henkilökohtaisen tunnepalon ymmärtämiselle ainakin jonkinmoiset raamit, joiden käyttökelpoisuudesta on varmasti eriäviä mielipiteitä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- länsimaisen eliitin uskonto objektiivinen todellisuus James Patterson Håkan Boström Lotta Gröning moderni riitaideologia yliopistoeliitti Woke-ideologia woke-kulttuuri vihervasemmistolainen uuskieli Woke sukupuolten moninaisuus sosialidemokraatit yhteiskunta vihervasemmisto etnisyys Yliopisto politiikka Ruotsidemokraatit Uskonto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Monty Python-legenda tuomitsee nykymenon: Woke tappaa luovuuden

Woke-hulluutta Berliinissä: Ylioppilaskunta kieltää ilmoittamasta poliisille seksuaalisesta ahdistelijasta – “Rasismin uhri”

Maailmankuulu vasemmistoälykkö arvostelee wokea, rinnastaa sen uskonnolliseen fanatismiin

Tavio: Yritys typistää sukupuolet ilmoitusasiaksi on askel kohti järjettömyyttä – “Tämä woketus ja sekoilu on mennyt liian pitkälle”

Rajua kritiikkiä tv:n deittiohjelmalle: Liian paljon valkoisia alttarilla – ei edusta koko kansaa

Olutbrändi Bud Light ryhtyi wokettamaan: Emoyhtiön osake rommasi, tuohtuneet asiakkaat vaihtoivat toiseen kaljamerkkiin

Olutbrändi Bud Lightin woke-tuska pahenee: Amerikkalaisten entinen suosikkikalja ei enää mene kaupaksi edes alennusmyynnissä

Nuorisojärjestöt vaativat yliopistojen pakkojäsenyydestä luopumista: “Pakkojäsenyys on jäänne muinaisuudesta”

Kansainvälinen bisneskäsikirja varoittaa wokesta – yritysten on päätettävä, irtisanotaanko taitava työntekijä jos hän ajattelee väärin
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.
