Helsinki kuuluu niihin alueisiin, jotka Suomessa eniten kärsivät haitallisesta maahanmuuttopolitiikasta. Helsingissä on jo useita maahanmuuttajavaltaisia lähiöitä, joissa monissa vuokrakerrostaloissa vain harvan äidinkieli on enää suomi tai ruotsi.
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman kuvaa, että maahanmuuton kasvattamisesta Helsingin kaupungin johdossa vastuussa ovat muutoin keskenään erilaiset poliittiset ryhmittymät oikealta vasemmalle, sillä kaikilla on pelissä oman edun kasvattaminen maahanmuuttoa lisäämällä.
Myös ay-liike hyötyy maahanmuutosta
Vihervasemmiston ja kokoomuksen halu edistää Helsingissä maahanmuuttoa kytkeytyy osaksi jatkuvasti paisuvaa sosiaalisen asuntorakentamisen tavoittelua, Kuuntelija-podcastissa vieraillut Rydman sanoo.
– Vihreät on tunnetusti erittäin maahanmuuttomyönteinen puolue. Vihreät ideologisista syistä pitävät mahdollisimman ahdasta, tiivistä ja kaupunkikuvaltaan ankeaa rakentamista ekologisena ja siten tavoiteltavana päämääränä, Rydman sanoo ja jatkaa, että Helsingin vihreitä sykähdyttää jo enemmän urbaanivihreä ajattelutapa kuin luonnonsuojelu.
Vihreiden lisäksi myös SDP ja vasemmistoliitto näkevät edullisen asuntotuotannon omien intressiensä mukaisena. Syitä on kaksi.
– Ensinnäkin siksi, että lisärakentamisella ja maahanmuuttoa kasvattamalla Helsinkiin on mahdollista saada lisää maahanmuuttajataustaisia asukkaita, jotka todennäköisimmin äänestävät vasemmistoa.
– Toiseksi, kun Helsinkiin kaavoitetaan edullista vuokratuotantoa, taustalla on usein kiinteistösijoitusyhtiö Kojamo, joka on merkittävä tekijä ay-liikkeen varallisuuden taustalla. Tätä kautta saadaan lisää verovapaita osinkoja ay-liikkeelle, joka puolestaan jakaa vaalirahaa vasemmistopuolueille, Rydman sanoo.
Maahanmuutto lisää asuntojen kysyntää, ja Kojamo itsekin hehkuttaa sijoittajille, kuinka maahanmuutosta johtuva kysynnän kasvu mahdollistaa vuokrien korotukset.
Maahanmuuton kasvu kasaa painetta lisärakentamiselle
Maahanmuuton kasvu siis kasaa painetta asuntorakentamiselle. Tämä sopii kokoomukselle, joka on läheinen erilaisten grynderien ja rakennusliikkeiden kanssa.
– Kokoomukselle sopii, että omia intressiryhmiä lähellä olevat rakennusliikkeet pääsevät rakentamaan lähiöitä täyteen. Usein vieläpä siten, että rakentaminen ei juuri kokoomuslaisiin vaikuta, koska rakennukset nousevat eri alueille kuin missä kokoomuksen äänestäjät asuvat. Tämän vuoksi kuvio sopii myös RKP:lle, jonka äänestäjät eivät asu maahanmuuttajavaltaisilla alueilla.
Vihervasemmisto, kokoomus ja RKP siis ajavat maahanmuuttoa ja samalla tiivistä lisärakentamista Helsinkiin, koska ne hyötyvät siitä. Suomalainen veronmaksaja ei kuitenkaan hyödy, Rydman sanoo.
– Suomalainen veronmaksaja ensin rahoittaa verovaroistaan maahanmuuttajille Kelan kautta maksettavan sosiaaliturvan. Sen jälkeen veronmaksaja kuitenkin kärsii siitä, että oma asuinympäristö on muuttunut vähemmän viihtyisäksi, jolloin moni tekee päätöksen muuttaa pois. Aiemmin maksetut rahat ovat kuitenkin jo päätyneet osaksi ay-liikkeen lakkokassaa.
Kantasuomalaiset muuttavat pois, kun asuinympäristö muuttuu
Rydmanin linjan mukaan tulevaisuudessa Helsingissä on luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja houkuttelee tilalle väkivaltaisia katujengejä.
Niin sanottua white flight -ilmiötä kiihdyttää syntyperäisten suomalaisten poismuutto, jolloin jäljelle jää kumuloituvia ja yhä vain pahenevia sosiaalisia ongelmia.
Rydman sanoo, että Helsingissä tulee selvästi rajoittaa uudisrakentamista ja kaavoitusta, erityisesti uutta sosiaalista asuntotuotantoa.
– Tällä hetkellä Helsinkiin ei kohdistu luonnollista muuttopainetta, vaan väestönkasvu perustuu pitkälti sosiaaliturvaperäiseen maahanmuuttoon. Innokkaalla kaavoitus- ja rakennuspolitiikallaan Helsinki vain syventää omia sosiaalisia ongelmiaan. Samalla Helsingin taloudellinen huoltosuhde heikkenee.