LEHTIKUVA
Wille Rydman sivaltaa kokoomusjohtoa: ”Petteri Orpoa hallitsee pelko”
Kokoomuksesta juuri eronnut, perussuomalaisten ehdokkaana kevään eduskuntavaaleihin lähtevä kansanedustaja Wille Rydman kertoo, että suuri ratkaisu kypsyi monivaiheisen prosessin ja harkinnan tuloksena vuodenvaihteessa. Rydman katsoo, että hän voi erinomaisesti jatkaa vaikuttamista ja politiikkaa perussuomalaisissa, jossa hänet on aina otettu hyvin vastaan.
Toisen kauden kansanedustaja, valtiotieteiden maisteri, pitkäaikainen kokoomusvaikuttaja Wille Rydman pudotti vuodenvaihteen jälkeen kaksi poliittista uutispommia: maanantaina Rydman ilmoitti eroavansa kokoomuksesta, eilen Rydman kertoi lähtevänsä eduskuntavaaliehdokkaaksi perussuomalaisten listalta Helsingin vaalipiiristä.
Käänteen taustalla on monivaiheinen tapahtumasarja, jonka yksi nivelkohta oli viime kesänä julkaistu Helsingin Sanomien kyseenalainen artikkeli, jonka julkaisu johti poliisin aloittamaan esitutkintaan artikkelin julkaisusta.
HS:n jutun julkaisusta seurasi Rydmanin ero sekä kokoomuksen eduskuntaryhmästä että valiokuntapaikoilta, minkä jälkeen Rydman on toiminut omassa eduskuntaryhmässään.
Rydman on avannut tapahtumien taustoja myös eilen julkaisemassaan blogikirjoituksessa.
Yli 20 vuotta kokoomuksessa vaikuttanut Rydman toteaa, että päätös irtautua kokoomuksesta oli raskas pitkän vaikuttamistyön jälkeen puolueessa.
Suomen Uutisille Rydman sanoo kuitenkin jo vuonna 2017 tehneensä pohdintaa, olisiko hän tuolloin, mikäli olisi siihen aikaan ollut puoluetta hakeva nuori, voinut arvioida tilanteensa toisin.
– Tuolloin 2017 jouduin punnitsemaan, että jos olisin silloin ollut se sama 16-vuotias puoluettaan etsivä nuori kuin vuonna 2002, niin mitenköhän olisin arvioinut tilannetta Jussi Halla-ahon–Riikka Purran perussuomalaisten ja toisaalta Petteri Orpon–Kai Mykkäsen kokoomuksen välillä? Tämä oli silti enemmänkin teoriatason ajattelua, koska olin tehnyt jo aiemmin valinnan kokoomuksesta omana puolueenani.
Puoluejohto säikähti
Aikaisempi pohdiskelu alkoi hiljalleen muuttua konkretiaksi viime kesän tapahtumien ja Helsingin Sanomien julkaiseman artikkelin jälkeen. Rydman oikoi jo viime kesänä HS-artikkelin enimpiä vääristelyjä ja asiavirheitä blogissaan. Kokoomuksen puoluejohdon reagointia tilanteeseen Rydman kuvaa luokattomaksi.
Rydman huomauttaa eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen kesällä tv-haastattelussa oudosti maininneen, että Rydmanilla olisi mahdollisuus ”palauttaa luottamus ihmisyyteen”.
– Jo silloin jouduin pohtimaan vakavammin, voinko enää edes palata osaksi joukkuetta, joka voi toimia noin alhaisella tavalla. Jopa siinä tapauksessa, että käsillä olisi ollut konkreetista näyttöä väärintoimimisestani, tuollaiset puheet olisivat olleet todella rajuja, kansanedustaja kummeksuu.
Rydman sanoo, että lopullinen harkinta ja johtopäätökset kypsyivät vuodenvaihteessa. Kokoomusjohdossa ei ollut halua käsitellä läpi Rydmanin tilannetta ja tämän asemaa puolueessa.
Erityisesti kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon toiminta on herättänyt ihmetystä. Orpo on ollut hyvin haluton puhumaan Rydmanin tilanteesta Rydmanin itsensä kanssa saati kommentoimaan kansanedustajan asemaa medialle.
Rydman tuntee kokoomusjohtaja Orpon ja arvioi, että taustalla on pitkälti kokoomusjohtajan säikähtäminen.
– Orpo pakenee julkista keskustelua, jos siihen liittyy riskejä. Petteri Orpo on pelon hallitsema, hän pelkää kaikkea mahdollista, ja siksi hänen toimintansa näyttäytyy siltä, miltä se näyttää.
Kokoomusjohto koki hankalaksi
Rydman sanoo, että hänen nuorena tekemäänsä päätökseen liittyä kokoomukseen vaikutti olennaisesti käsitys siitä, että mielikuvien sijaan kokoomus pysyttäytyy tosiasioissa. Rydmanin mukaan tällainen puolue kokoomus ei kuitenkaan ole ollut enää ainakaan 17 vuoteen.
– Jo Jyrki Kataisen ja Taru Tujusen kaudella kokoomuksesta tuli puolue, jolle mielikuvat olivat kaikki kaikessa ja tosiasiat joko toissijaisia tai kokonaan vailla merkitystä. Tätä tuskailin jo kauan ennen valintaani kansanedustajaksi. Se on kuitenkin suuntaus, joka on kokoomukselle pidemmän päälle haitallinen, koska kokoomuksen potentiaaliset äänestäjät tuskin sellaista haluavat.
Rydman arvioi, että hänen asemaansa kokoomuksessa vaikutti heikentävästi myös toiminta politiikassa tavalla, joka ei ole miellyttänyt kokoomuksen puoluejohtoa. Esimerkiksi jo kesällä 2021 Rydman eduskunnassa äänesti, kuten perussuomalaisetkin, EU:n 750 miljardin euron elvytyspakettia vastaan, toisin kuin kokoomuksen eduskuntaryhmän enemmistö.
– Kokoomuksessa on autoritäärinen puoluekulttuuri, jossa yleensä mennään sen mukaan, mitä johto sanoo. Olen saattanut olla kokoomukselle hankala tapaus, koska en ole aina toiminut näin, koska omalla toiminnallani olen myös generoinut asioita, Rydman sanoo ja arvioi, että omalla aktiivisella linjallaan hän sai osan kokoomusedustajista mukaansa äänestämään EU-elvytyspakettia vastaan.
– Voi olla, että minä olen ollut se muitakin kokoomusedustajia eteenpäin johdon linjasta liikuttanut kansanedustaja, ja siksi Mykkänen ja Orpo ovat kokeneet minut hankalaksi.
Maahanmuuttokriittisyys politiikan ytimessä
Maahanmuuttokriittisyys ja haittamaahanmuuton vastustaminen ovat perussuomalaisen politiikan ytimessä. Rydman toteaa, että maahanmuuttokriittisyys on aina kuulunut myös hänen poliittiseen linjaansa. Rydman katsoo, että perussuomalaisten maahanmuuttopoliittinen linja vastaa erittäin hyvin hänen omaa näkemystään.
– Kokoomuksenkin maahanmuuttopoliittiseen linjaan on ajan kuluessa tullut tolkkua, mutta edelleen puolueessa on vaikeuksia myöntää sitä, että tietynlainen maahanmuutto, suuressa mittakaavassa, on aina ongelmallista ja silloin mitkään kotoutumistoimet eivät auta.
– Kokoomuksessa on vielä liikaa hurskasta uskoa siihen, että kotoutuminen onnistuisi helposti joillakin valmiilla kotoutumisen resepteillä jopa suuren maahanmuuton volyymin tilanteessa, jossa kulttuurinen etäisyys vastaanottavasta yhteiskunnasta on suuri. Mikään esimerkki ei kuitenkaan puolla tällaista käsitystä. Kaikissa länsimaisissa yhteiskunnissa, joihin on kohdistunut paljon maahanmuuttoa tietyistä kulttuureista, kotoutumista ei ole tapahtunut, koska tulijaväestö on taipuvainen kääntymään sisään päin ja jäämään yhteiskunnan ulkopuolelle. Myös perussuomalaisten työperäisen maahanmuuton kritiikki on relevanttia.
Tukea äänestäjiltä
Rydman sanoo, että vaikka päätös irtautua kokoomuksesta pitkän ajan jälkeen oli raskas, päätös on samalla myös helpottanut tilannetta ja puhdistanut ilmaa. Kevään eduskuntavaaleja kohti hän suuntaa hyvillä mielin.
Helsingin perussuomalaisten piirihallitus katsoo, että Rydman on uransa aikana aina tehnyt Suomen kansallisen edun mukaista politiikkaa niin eduskunnassa kuin Helsingin kaupunginvaltuustossakin.
Etenkin Rydmanin ajama maahanmuuttopolitiikka istuu hyvin yhteen perussuomalaisten arvomaailman kanssa. Perussuomalaiset arvostaa Rydmanin työtä eduskunnan perustuslakivaliokunnassa ja hänen panostaan esimerkiksi yrityksessä torjua EU:n elpymispaketin hyväksyntä, minkä suhteen Rydman oli alusta alkaen samoilla linjoilla perussuomalaisten kanssa.
Rydman sanoo saaneensa äänestäjiltä paljon kannustavia yhteydenottoja.
– Eduskuntavaaleihin lähden luottavaisesti ja uskon, että voin vetää omia äänestäjiäni mukanani. Kokonaisuuteen liittyy sekin, että monet äänestäjäni ovat alusta saakka olleet tyrmistyneitä sekä Helsingin Sanomien artikkelin johdosta että kokoomuksen eduskuntaryhmän toiminnasta. Monet ovat ilmaisseet, että haluavat äänestää minua joka tapauksessa. Käsitykseni mukaan tilanne on ravistellut äänestäjiä myös muualla Suomessa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Taru Tujunen eduskuntavaalit 2023 kotouttamisen ongelmat työperäinen maaahanmuutto EU-elvytyspaketti Maahanmuuttokriittisyys haittamaahanmuutto Kai Mykkänen Wille Rydman Riikka Purra Helsingin Sanomat Petteri Orpo perussuomalaiset Jyrki Katainen Jussi Halla-aho Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
KRP käynnistää esitutkinnan seksuaalirikokseksesta, näin Wille Rydman vastaa: “äimän käkenä”
Onko Helsingin Sanomat kertonut satuja, valtionsalaisuuksia, molempia vai ei kumpaakaan? HS joutuu puntariin sekä Wille Rydmanista että turvallisuussalaisuuden paljastamisesta
Wille Rydmania jahtaavalla HS-toimittajalla synkkä rikoshistoria: tuomittu useista törkeistä rikoksista – HS-johto: “Täysi luottamus”
Wille Rydman moittii ankarasti Petteri Orpoa ja Kai Mykkästä – kokoomus ei koskaan halunnut selvittää, mitä oli tapahtunut
Wille Rydman hyväksyttiin perussuomalaisten eduskuntaryhmän jäseneksi
Wille Rydman perussuomalaisten Helsingin valtuustoryhmän jäseneksi
Kokoomusnuoret vaatii tiukempaa ilmastopolitiikkaa – ei haluaisi perussuomalaisia hallitukseen
Purralta kovaa kritiikkiä kokoomuksen ja SDP:n EU- ja ulkopoliittisille linjauksille: ”Sinipunahallitus ei muuttaisi mitään”
Perussuomalaiset: ”Kotoutumislain uudistaminen pilattiin kiireellä ja ideologialla”
Viikon suosituimmat
Li Andersson esiintyi äärivasemmiston katuväkivaltaa tukevassa tilaisuudessa
Vasemmiston meppi Li Andersson puhui äärivasemmistolaista katuväkivaltaa normalisoivassa tilaisuudessa keskiviikkona. Europarlamentin vasemmistoryhmän tapahtuma oli järjestetty Budapestin katupahoinpitelyistä epäiltyjen äärivasemmistolaisten tukemiseksi. Puheessaan Andersson oli erityisen tuohtunut siitä, että kansanedustaja Teemu Keskisarja piti puheen Suomen itsenäisyyspäivän 612-soihtukulkueessa.
Tynkkynen osti Hesarin etusivun täyteen maahanmuuttopolitiikkaa
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoo Helsingin Sanomissa tänään maanantaina julkaistavassa etusivun mainoksessaan "rajat auki" -politiikan jäävän historiaan katastrofaalisena kokeiluna. Kukaan ei enää pysty kiistämään niitä ongelmia, joista perussuomalaiset ovat jo vuosia varoitelleet.
Greta Thunberg esiintyi Saksassa: “Vit**un Saksa! Ja vit**un Israel!”
Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg piti puheen Palestiinaa tukevassa tapahtumassa Mannheimissa Saksassa. Puheen osuus, jossa hän huusi "Vit**un Saksa! Ja vit**un Israel!", tallentui videolle.
Vasemmistotaustainen oikeusprofessori maalailee kauhukuvia maamiinoihin kävelevistä turvapaikanhakijoista – puolustusvaliokunnan perussuomalaisilta tylyt terveiset professorille
Valtiosääntöasiantuntija Martin Scheinin kirjoitti X:ssä viime viikolla viestiketjun, jossa hän esittää erikoisin perusteluin turvapaikanhakijoihin vetoamalla ettei Suomen pitäisi irtautua Ottawan sopimuksesta. Puolustusvaliokunnan perussuomalaiset kansanedustajat Jari Ronkainen ja Miko Bergbom tyrmäävät professorin väitteet.
Rami Lehtinen: ”Pitääkö jonkun oikeasti kuolla ennen kuin äärivasemmiston uhka nousee todelliseen keskusteluun Suomessa?”
Suomessa on paljon keskusteltu ääriliikkeiden uhista. Keskusteluja on käyty mm. iltapäivälehdissä ja Ylen A-studiossa. - Keskusteluja vain leimaa yksi pieni yksityiskohta: aihe keskittyy väistämättä aina pelkästään äärioikeiston uhkaan, perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehtinen sanoo.
Eduskunta äänesti pois ’’moninkertaisen ensikertalaisuuden’’ – Vigelius: ’’Rikoksenuusijat ansaitsevat ankarammat tuomiot’’
Eduskunta äänesti perjantaina niin kutsutusta ’’ensikertalaisuusalennuksesta’’. Ensikertalaisena tuomittu vapautuu vankilasta ehdonalaiseen normaalia aikaisemmin. Tähän asti rikoksentekijä on voitu tuomita ensikertalaisena myös, jos hän ei ole istunut vankilassa edeltäneenä viitenä vuotena.
Krista Kiurua lyöty kasvoihin
Pekka Aittakumpu: “Keskustalla on menossa kampanja, jossa valehdellaan, että Oulaskankaan sairaala olisi lakkautusuhan alla”
Joka neljäs ruotsalaisnuori aikuistuu lukutaidottomana – mitä ihmettä he tekevät seuraavat 60 vuotta ja kuka sen maksaa?
Kyky ymmärtää kirjoitettua tekstiä on ehdoton edellytys täysivaltaiselle jäsenyydelle länsimaisessa yhteiskunnassa. Jos sadat tuhannet nuoret valmistuvat peruskoulusta käytännössä lukutaidottomina, seuraukset ovat arvaamattomat. Hyviä ne eivät ole missään tapauksessa.
Argentiinan rankka talousihme näyttäisi toimivan – inflaatio on hallinnassa eikä kansa ole noussut kapinaan
Argentiinasta kuuluu kummia. Hyperinflaatio on taitettu ja talous kasvaa. Presidentti Javier Milein anarkokapitalismi näyttäisi vuoden kokemuksella sittenkin toimivan. Milei on ankarasta vyönkiristyksestä huolimatta säilyttänyt kansan tuen, eikä sosiaalinen tahi taloudellinen katastrofi toteutunut. Ajatukset alkavat itää Suomessakin.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää