

LEHTIKUVA
Wille Rydman sivaltaa kokoomusjohtoa: ”Petteri Orpoa hallitsee pelko”
Kokoomuksesta juuri eronnut, perussuomalaisten ehdokkaana kevään eduskuntavaaleihin lähtevä kansanedustaja Wille Rydman kertoo, että suuri ratkaisu kypsyi monivaiheisen prosessin ja harkinnan tuloksena vuodenvaihteessa. Rydman katsoo, että hän voi erinomaisesti jatkaa vaikuttamista ja politiikkaa perussuomalaisissa, jossa hänet on aina otettu hyvin vastaan.
Toisen kauden kansanedustaja, valtiotieteiden maisteri, pitkäaikainen kokoomusvaikuttaja Wille Rydman pudotti vuodenvaihteen jälkeen kaksi poliittista uutispommia: maanantaina Rydman ilmoitti eroavansa kokoomuksesta, eilen Rydman kertoi lähtevänsä eduskuntavaaliehdokkaaksi perussuomalaisten listalta Helsingin vaalipiiristä.
Käänteen taustalla on monivaiheinen tapahtumasarja, jonka yksi nivelkohta oli viime kesänä julkaistu Helsingin Sanomien kyseenalainen artikkeli, jonka julkaisu johti poliisin aloittamaan esitutkintaan artikkelin julkaisusta.
HS:n jutun julkaisusta seurasi Rydmanin ero sekä kokoomuksen eduskuntaryhmästä että valiokuntapaikoilta, minkä jälkeen Rydman on toiminut omassa eduskuntaryhmässään.
Rydman on avannut tapahtumien taustoja myös eilen julkaisemassaan blogikirjoituksessa.
Yli 20 vuotta kokoomuksessa vaikuttanut Rydman toteaa, että päätös irtautua kokoomuksesta oli raskas pitkän vaikuttamistyön jälkeen puolueessa.
Suomen Uutisille Rydman sanoo kuitenkin jo vuonna 2017 tehneensä pohdintaa, olisiko hän tuolloin, mikäli olisi siihen aikaan ollut puoluetta hakeva nuori, voinut arvioida tilanteensa toisin.
– Tuolloin 2017 jouduin punnitsemaan, että jos olisin silloin ollut se sama 16-vuotias puoluettaan etsivä nuori kuin vuonna 2002, niin mitenköhän olisin arvioinut tilannetta Jussi Halla-ahon–Riikka Purran perussuomalaisten ja toisaalta Petteri Orpon–Kai Mykkäsen kokoomuksen välillä? Tämä oli silti enemmänkin teoriatason ajattelua, koska olin tehnyt jo aiemmin valinnan kokoomuksesta omana puolueenani.
Puoluejohto säikähti
Aikaisempi pohdiskelu alkoi hiljalleen muuttua konkretiaksi viime kesän tapahtumien ja Helsingin Sanomien julkaiseman artikkelin jälkeen. Rydman oikoi jo viime kesänä HS-artikkelin enimpiä vääristelyjä ja asiavirheitä blogissaan. Kokoomuksen puoluejohdon reagointia tilanteeseen Rydman kuvaa luokattomaksi.
Rydman huomauttaa eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen kesällä tv-haastattelussa oudosti maininneen, että Rydmanilla olisi mahdollisuus ”palauttaa luottamus ihmisyyteen”.
– Jo silloin jouduin pohtimaan vakavammin, voinko enää edes palata osaksi joukkuetta, joka voi toimia noin alhaisella tavalla. Jopa siinä tapauksessa, että käsillä olisi ollut konkreetista näyttöä väärintoimimisestani, tuollaiset puheet olisivat olleet todella rajuja, kansanedustaja kummeksuu.
Rydman sanoo, että lopullinen harkinta ja johtopäätökset kypsyivät vuodenvaihteessa. Kokoomusjohdossa ei ollut halua käsitellä läpi Rydmanin tilannetta ja tämän asemaa puolueessa.
Erityisesti kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon toiminta on herättänyt ihmetystä. Orpo on ollut hyvin haluton puhumaan Rydmanin tilanteesta Rydmanin itsensä kanssa saati kommentoimaan kansanedustajan asemaa medialle.
Rydman tuntee kokoomusjohtaja Orpon ja arvioi, että taustalla on pitkälti kokoomusjohtajan säikähtäminen.
– Orpo pakenee julkista keskustelua, jos siihen liittyy riskejä. Petteri Orpo on pelon hallitsema, hän pelkää kaikkea mahdollista, ja siksi hänen toimintansa näyttäytyy siltä, miltä se näyttää.
Kokoomusjohto koki hankalaksi
Rydman sanoo, että hänen nuorena tekemäänsä päätökseen liittyä kokoomukseen vaikutti olennaisesti käsitys siitä, että mielikuvien sijaan kokoomus pysyttäytyy tosiasioissa. Rydmanin mukaan tällainen puolue kokoomus ei kuitenkaan ole ollut enää ainakaan 17 vuoteen.
– Jo Jyrki Kataisen ja Taru Tujusen kaudella kokoomuksesta tuli puolue, jolle mielikuvat olivat kaikki kaikessa ja tosiasiat joko toissijaisia tai kokonaan vailla merkitystä. Tätä tuskailin jo kauan ennen valintaani kansanedustajaksi. Se on kuitenkin suuntaus, joka on kokoomukselle pidemmän päälle haitallinen, koska kokoomuksen potentiaaliset äänestäjät tuskin sellaista haluavat.
Rydman arvioi, että hänen asemaansa kokoomuksessa vaikutti heikentävästi myös toiminta politiikassa tavalla, joka ei ole miellyttänyt kokoomuksen puoluejohtoa. Esimerkiksi jo kesällä 2021 Rydman eduskunnassa äänesti, kuten perussuomalaisetkin, EU:n 750 miljardin euron elvytyspakettia vastaan, toisin kuin kokoomuksen eduskuntaryhmän enemmistö.
– Kokoomuksessa on autoritäärinen puoluekulttuuri, jossa yleensä mennään sen mukaan, mitä johto sanoo. Olen saattanut olla kokoomukselle hankala tapaus, koska en ole aina toiminut näin, koska omalla toiminnallani olen myös generoinut asioita, Rydman sanoo ja arvioi, että omalla aktiivisella linjallaan hän sai osan kokoomusedustajista mukaansa äänestämään EU-elvytyspakettia vastaan.
– Voi olla, että minä olen ollut se muitakin kokoomusedustajia eteenpäin johdon linjasta liikuttanut kansanedustaja, ja siksi Mykkänen ja Orpo ovat kokeneet minut hankalaksi.
Maahanmuuttokriittisyys politiikan ytimessä
Maahanmuuttokriittisyys ja haittamaahanmuuton vastustaminen ovat perussuomalaisen politiikan ytimessä. Rydman toteaa, että maahanmuuttokriittisyys on aina kuulunut myös hänen poliittiseen linjaansa. Rydman katsoo, että perussuomalaisten maahanmuuttopoliittinen linja vastaa erittäin hyvin hänen omaa näkemystään.
– Kokoomuksenkin maahanmuuttopoliittiseen linjaan on ajan kuluessa tullut tolkkua, mutta edelleen puolueessa on vaikeuksia myöntää sitä, että tietynlainen maahanmuutto, suuressa mittakaavassa, on aina ongelmallista ja silloin mitkään kotoutumistoimet eivät auta.
– Kokoomuksessa on vielä liikaa hurskasta uskoa siihen, että kotoutuminen onnistuisi helposti joillakin valmiilla kotoutumisen resepteillä jopa suuren maahanmuuton volyymin tilanteessa, jossa kulttuurinen etäisyys vastaanottavasta yhteiskunnasta on suuri. Mikään esimerkki ei kuitenkaan puolla tällaista käsitystä. Kaikissa länsimaisissa yhteiskunnissa, joihin on kohdistunut paljon maahanmuuttoa tietyistä kulttuureista, kotoutumista ei ole tapahtunut, koska tulijaväestö on taipuvainen kääntymään sisään päin ja jäämään yhteiskunnan ulkopuolelle. Myös perussuomalaisten työperäisen maahanmuuton kritiikki on relevanttia.
Tukea äänestäjiltä
Rydman sanoo, että vaikka päätös irtautua kokoomuksesta pitkän ajan jälkeen oli raskas, päätös on samalla myös helpottanut tilannetta ja puhdistanut ilmaa. Kevään eduskuntavaaleja kohti hän suuntaa hyvillä mielin.
Helsingin perussuomalaisten piirihallitus katsoo, että Rydman on uransa aikana aina tehnyt Suomen kansallisen edun mukaista politiikkaa niin eduskunnassa kuin Helsingin kaupunginvaltuustossakin.
Etenkin Rydmanin ajama maahanmuuttopolitiikka istuu hyvin yhteen perussuomalaisten arvomaailman kanssa. Perussuomalaiset arvostaa Rydmanin työtä eduskunnan perustuslakivaliokunnassa ja hänen panostaan esimerkiksi yrityksessä torjua EU:n elpymispaketin hyväksyntä, minkä suhteen Rydman oli alusta alkaen samoilla linjoilla perussuomalaisten kanssa.
Rydman sanoo saaneensa äänestäjiltä paljon kannustavia yhteydenottoja.
– Eduskuntavaaleihin lähden luottavaisesti ja uskon, että voin vetää omia äänestäjiäni mukanani. Kokonaisuuteen liittyy sekin, että monet äänestäjäni ovat alusta saakka olleet tyrmistyneitä sekä Helsingin Sanomien artikkelin johdosta että kokoomuksen eduskuntaryhmän toiminnasta. Monet ovat ilmaisseet, että haluavat äänestää minua joka tapauksessa. Käsitykseni mukaan tilanne on ravistellut äänestäjiä myös muualla Suomessa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Taru Tujunen eduskuntavaalit 2023 kotouttamisen ongelmat työperäinen maaahanmuutto EU-elvytyspaketti Maahanmuuttokriittisyys haittamaahanmuutto Kai Mykkänen Wille Rydman Riikka Purra Helsingin Sanomat Petteri Orpo perussuomalaiset Jyrki Katainen Jussi Halla-aho Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


KRP käynnistää esitutkinnan seksuaalirikokseksesta, näin Wille Rydman vastaa: “äimän käkenä”

Onko Helsingin Sanomat kertonut satuja, valtionsalaisuuksia, molempia vai ei kumpaakaan? HS joutuu puntariin sekä Wille Rydmanista että turvallisuussalaisuuden paljastamisesta

Wille Rydmania jahtaavalla HS-toimittajalla synkkä rikoshistoria: tuomittu useista törkeistä rikoksista – HS-johto: “Täysi luottamus”

Wille Rydman moittii ankarasti Petteri Orpoa ja Kai Mykkästä – kokoomus ei koskaan halunnut selvittää, mitä oli tapahtunut

Wille Rydman hyväksyttiin perussuomalaisten eduskuntaryhmän jäseneksi

Wille Rydman perussuomalaisten Helsingin valtuustoryhmän jäseneksi

Kokoomusnuoret vaatii tiukempaa ilmastopolitiikkaa – ei haluaisi perussuomalaisia hallitukseen

Purralta kovaa kritiikkiä kokoomuksen ja SDP:n EU- ja ulkopoliittisille linjauksille: ”Sinipunahallitus ei muuttaisi mitään”

Perussuomalaiset: ”Kotoutumislain uudistaminen pilattiin kiireellä ja ideologialla”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa

Latvia irtautumassa Ottawan miinakieltosopimuksesta
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää