

Wille Rydman elinkeinoministeriksi, Helsingin Sanomat reagoi nostamalla esiin vanhan törkyjutun – kieltäytyy kertomasta lukijoilleen, että jutusta on käynnissä rikostutkinta
Helsingin Sanomat iski uuden vaihteen silmään PS-vastaisessa informaatiovyörytyksessään eilen eli samana päivänä, kun julkistettiin tieto perussuomalaisten kansanedustajan Wille Rydmanin valinnasta elinkeinoministeriksi. Uutisen jälkeen HS alkoi nostaa ja jakaa sosiaalisen median kanavillaan viime kesänä julkaisemaansa vanhaa törkyjuttua.
Wille Rydmanin avustaja Tuulia Alanko lähestyi Helsingin Sanomia sähköpostitse eilen ja pyysi poistamaan somenostot vuoden vanhasta jutusta, jolla ei ole mitään uutisarvoa tai vaihtoehtoisesti lisäämään siihen tiedot, että jutun keskeisiä haastateltavia ja osaa HS-toimittajista epäillään parhaillaan törkeämuotoisesta rikoksesta.
Helsingin Sanomien vastaus oli totutun ylimielinen. Suomen Uutiset julkaisee Rydmanin avustajan Alangon sähköpostiviestin Helsingin Sanomille ja vastauksen siihen.
Tätä Hesarilta vaadittiin
Rydmanin avustajan eilen lähettämä viesti Hesarille kokonaisuudessaan:
Helsingin Sanomien julkisilla Facebook- ja Twitter-tileillä jaetaan parhaillaan edustaja Wille Rydmania koskevaa vuoden takaista kohuartikkelia, joka kantaa nimeä ”Kokoomuksen salaisuus”. Reilun vuoden takaista uutista on alettu jakamaan välittömästi sen jälkeen, kun tieto edustaja Rydmanin nimittämisestä elinkeinoministeriksi tuli julki. Helsingin Sanomat on tiedotusväline, joka välittää uutisia. Tällä vuoden vanhalla jutulla ei ole mitään uutisarvoa, eikä se kerro lukijalle mitään uutta. Nostojen funktio ei siis voi olla uuden tiedon välitys.
Pidän asetelmaa hyvin ongelmallisena. Helsingin Sanomat ei myöskään mainitse julkaisun uudelleenjaon yhteydessä lainkaan sitä, että jutun keskeisiä haastateltavia ja osaa toimittajistanne epäillään parhaillaan törkeämuotoisesta rikoksesta. Tämän asian mainitsematta jättäminen on omiaan vaikuttamaan olennaisilta osin lukijoiden mielikuviin. Lisäksi edellä mainittu ei ole linjassa pyrkimykseen totuudenmukaisesta tiedonvälityksestä.
Pyydän teitä viipymättä joko poistamaan kyseiset nostot julkisilta sivuiltanne tai lisäämään niihin tiedot juuri nyt käynnissä olevasta esitutkinnasta kohdistuen keskeisiin haastateltaviin ja osaan toimittajistanne.
Ylenkatsova vastaus
Helsingin Sanomien journalistisen kehityksen johtajan titteliä kantavan Esa Mäkisen vastaus on ylenkatsova, kuten arvata saattaa. Mäkinen ei ota kantaa siihen, että vuoden vanhalla artikkelilla ei ole mitään uutisarvoa, saati siihen, että artikkelin julkaisemisen jälkeen tapahtuneita, kokonaisuuteen liittyviä asioita ei ole päivitetty jutussa.
Rydman on kiistänyt HS:n julkaisemat ”yhdeksän naisen” HS:lle kertomat väitteet. Artikkelista poliisille tekemässään tutkintapyynnössä Rydman on myös eritellyt ja todistein osoittanut, miltä osin tekstissä esitetyt väitteet ovat vääriä.
Viime elokuussa poliisi ilmoitti aloittavansa esitutkinnan artikkelista, joka julkaistiin Helsingin Sanomissa 19. kesäkuuta viime vuonna. Tutkintapyynnössä nimikkeinä ovat törkeä kunnianloukkaus ja yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen.
”Mainitsemanne tiedot on kerrottu”
HS-kehitysjohtaja Mäkinen vastauksessaan viittaa kintaalla pyyntöön lisätä uudelleen esille nostettuun juttuun tiedot siitä, että jutusta on menossa rikostutkinta. Tutkinta koskee HS-artikkelin kirjoittaneita toimittajia sekä eräitä HS:n haastattelemia henkilöitä. Mäkinen tyytyy vain väittämään, että artikkelin tiedot ”pitävät paikkansa”.
– Mainitsemanne muut tiedot on kerrottu tänään julkaistuissa artikkeleissa ja useissa aikaisemmissa artikkeleissa, jotka löytyvät myös sosiaalisen median kanavistamme, Mäkisen vastaus kuuluu.
Pyrkiikö Hesari kaatamaan hallituksen?
HS-Mäkinen jakaa vanhaa törkyartikkelia myös omalla Twitter-seinällään ylimielisine saatesanoineen, mutta hän saa useita huomautuksia muun muassa siitä, että artikkeliin ei ole päivitetty tietoja rikostutkinnasta, joka alkoi artikkelin julkaisun jälkeen.
Miten se poliisin tutkinta epäillyistä kunnianloukkauksista ja yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä etenee?@PaavoTeittinen ja @emilelo voivat tehdä aiheesta reportaasin.
— FactChecker, Ph.D.🦉 (@Faktantarkast10) July 5, 2023
@SuomenPoliisi ja @syyttajalaitos ovat todenneet ahdistelukohun Rydmanin osalta aiheettomaksi 16.12.2022.
—-
Sen sijaan Rydmannin tekemä tutkintapyyntö @hsfi 19.6.2022 artikkelista on edelleen tutkinnassa nimikkeillä törkeä kunnianloukkaus ja yksityiselämää loukkaavan tiedon…— 🇺🇦🇫🇮Maaninka🇺🇦🇫🇮 (@Maaninkavaara) July 5, 2023
Moni myös ihmettelee, mistä syystä HS nostaa esille yli vuoden vanhaa tekstiä, jolla ei ole uutisarvoa.
Jos kyseessä olisi joku muu lehti kuin Hesari, niin ymmärtäisin lehden intressin hakea lisämyyntiä uuden ministerin myötä, mutta ei Hesari niin toimi.
Te haette toisen alentamista!
Mikä on oikeasti motiivinne?
Mikä teitä ohjaa?
Mikä on missionne?— Petteri Tarkkonen 🇫🇮🇺🇦🇹🇭🇪🇺🚜 (@ptarkkonen) July 5, 2023
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Helsingin Sanomat ensin pilkkasi pääkirjoituksessaan konkurssin tehnyttä julkkisyrittäjää – nyt päätoimittaja selittelee kömmähdystä somessa

Perussuomalaiset valitsi uudeksi elinkeinoministeriksi Wille Rydmanin

Sananvastuusta kärkkäästi moralisoivan Helsingin Sanomien kaksi toimittajaa tuomittiin käräjillä Viestikoekeskus-jutussa

Wille Rydman kävi taistoon lähes mahdotonta ylivoimaa vastaan, ja nyt vaaka kääntyy – Helsingin Sanomia epäillään törkeästä kunnianloukkauksesta, Rydman julkaisee kirjan “Salaisuus, jota ei ollut”

HS:n uutisoinnista kantelu Julkisen sanan neuvostolle – Ruohonen-Lerner: Negatiivista vaalivaikuttamista ja mustamaalaamista
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää