PS ARKISTO
Wihonen: Viranomaisten keskinäinen yhteistyö ei näytä sujuvan
Kansanedustaja Jussi Wihonen tiedusteli 22.2. jättämässään kirjallisessa kysymyksessä hallituksen ja viranomaisten koronatiedottamisesta. Wihonen kysyi, pitääkö kansalaisten olla huolissaan viranomaisten takkuilevasta yhteistyöstä koronaepidemian hoitamisessa. Kysymyksen jättämisen jälkeen ei tilanteen voi sanoa ainakaan parantuneen.
Kysymyksen taustalla oli viikolla seitsemän STM:n ja THL:n viikoittaisessa koronatiedotustilaisuudessa THL:n toimesta esitetty ehdotus sulkea pääkaupunkiseudun baarit ja yökerhot määräajaksi. STM:n edustajille tämä tuli yllätyksenä. Tiedotustilaisuuden jälkeen asiaa korjattiin, ja THL:n johto joutui hallituksen puhutteluun.
Kansanedustaja Jussi Wihonen kysyi helmikuun 22. päivänä, pitääkö kansalaisten olla huolissaan viranomaisten keskinäisestä työskentelystä, jos yhteisessä tiedotustilaisuudessa ei tiedetä lainkaan, mitä toinen osapuoli aikoo esittää.
– Eikö viranomaisten ja hallituksen kesken käydä neuvotteluja koronatoimista? Miten hallitus aikoo yhdessä terveys- ja alueviranomaisten kanssa parantaa viestintäänsä selkeämmäksi, yksinkertaisemmaksi ja tehokkaammaksi? Miten hallitus ja viranomaiset aikovat vastedes käyttää energiaansa taudin tukahduttamiseen ja tartuntojen leviämisen estämiseen keskinäisten nokittelujen sijaan? Wihonen halusi tietää.
Tilanne ei näytä parantuneen
Wihosen mukaan kysymyksen jättämisen jälkeen ei tilanteen voida sanoa parantuneen. Pahentunut koronatilanne johti poikkeusolojen ja uuden ”sulkutilan” julistamiseen. ”Sulkutilan” julistus vaikuttikin olevan ensisijaisesti uuden viranomaistermin lanseeraustilaisuus, sillä monelle jäi epäselväksi, mitä sulku oikeastaan tarkoittaa ja mitä siinä suljetaan. Hallitus sai lisäksi moitteita lainvalmistelustaan, kun sen katsottiin asettaneen aikataulun eduskunnalle ravintolat sulkevan lain käsittelemiseksi.
Lisäksi STM:n ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto väänsivät kättä siitä, saavatko yksityiset kuntosalit ja muut harrastetilat olla auki, jos niissä on enimmillään 10 ihmistä kerrallaan. Kaiken kruunasi viikolla 9 tehty päätös kuntavaalien siirtämisestä ja siitä seurannut runsas keskustelu. Kritiikkiä hallitus on saanut myös lainvalmistelustaan ja sen läpinäkyvyydestä.
– Paljon on ehtinyt tapahtua parissa viikossa. Tänään sain kirjalliseen kysymykseeni vastauksen ministeri Krista Kiurulta, Wihonen kertoo.
Hallituksen viestintä tuntuu lähinnä uhkailulta
Vastauksessa Kiuru esittelee hallituksen hybridistrategiaa. Viestinnästä Kiuru toteaa:
– Hallituksen viestintästrategian kaksi keskeistä arvoa ovat luotettavuus ja avoimuus. Hallitus viestii niin, että ihmiset voivat luottaa saavansa oikeaa ja luotettavaa tietoa tasapuolisesti ja oikea-aikaisesti. Viestinnän selkeyteen ja saavutettavuuteen kiinnitetään tilanteen ihmisten terveyttä vaarantavan luonteen vuoksi erityistä huomiota.
– Hallitus ja koronavirusepidemian hoidosta vastaavat keskeiset viranomaiset käyvät säännöllistä ja jatkuvaa keskustelua koronatilanteesta ja sen edellyttämistä toimenpiteistä. Kansallisella tasolla tehdyistä päätöksistä, linjauksista ja ohjeistuksista viestitään säännöllisesti, sekä epidemian tilannekuvasta tiedotetaan viikoittain, kertoo Kiuru.
– Nyt keskustelussa ovat olleet liikkumisrajoitukset, ja mitä ne käytännössä tarkoittaisivat. Sulkutoimet tulivat voimaan vasta tällä viikolla, joten hallituksen pakonomainen viestintä liikkumiskielloista tuntuu lähinnä kansalaisten uhkailulta, Wihonen sanoo.
Tautitilanne on vakava, juuri sen vuoksi viranomaisviestinnän tulisi olla selkeämpää Wihosen mielestä.
Suoria vastauksia ei saatu
Kuten ministeri Kiurun vastauksista voi lukea, ei Wihosen kysymyksiin suoria vastauksia saatu.
– Hallituksen tiedottamisen epäselvyyden jatkuessa ja yleisesti mediassa nousseen kritiikin seurauksena voidaan todeta, ettei kaikki ole ihan kunnossa. Pääministeri Sanna Marin totesi vuosi sitten, että jätetään spektaakkelit muille. Nyt kuitenkin hallitus tarjoaa lähes jokaisen tiedotuksensa jälkeen uusia spektaakkeleita, eikä viranomaisten kesken tunnu vieläkään löytyneen yhteistä säveltä.
– Ilmeisesti huolissaan pitää olla, Wihonen toteaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- viranomaisyhteistyö sulkutila hybridistrategia koronaepidemia koronatiedotus poikkeusolot Jussi Wihonen kirjallinen kysymys THL Sanna Marin STM Krista Kiuru
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Wihonen: Kansa tarvitsee tietoa päätöksistä, ei suunnitelmista – miten hallitus aikoo parantaa epäselvää viestintäänsä koronaohjeistuksista ja -määräyksistä?
Wihonen: Rokotetietoa kansalle selvästi ja ymmärrettävästi
Wihonen: Mistä apua yritysten akuuttiin hätään?
Wihonen: Viranomaisten suunnattava energiansa keskinäisestä nokittelusta taudin tukahduttamiseen
Wihonen: Testit kohdennettava sinne, missä tartuntoja eniten esiintyy
Antikainen pitää ravintolasulun jatkamisen ulottamista Itä-Suomeen kohtuuttomana: “Miksi hallitus ei noudata eduskunnan linjausta ravintolarajoitusten kuntakohtaisuudesta kuin Lapissa?”
Wihonen: Turhan kauniita kuvia maalailemalla ei koronaa nitistetä
Wihonen: Miksi ravintola- ja yleisörajoitukset toimivat joko tai -periaatteella?
Wihonen: “Mitä härskimmin koronakaranteenia rikkoo, sen vähemmällä pääsee”
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.