

PS ARKISTO
Wihonen: Viranomaisten keskinäinen yhteistyö ei näytä sujuvan
Kansanedustaja Jussi Wihonen tiedusteli 22.2. jättämässään kirjallisessa kysymyksessä hallituksen ja viranomaisten koronatiedottamisesta. Wihonen kysyi, pitääkö kansalaisten olla huolissaan viranomaisten takkuilevasta yhteistyöstä koronaepidemian hoitamisessa. Kysymyksen jättämisen jälkeen ei tilanteen voi sanoa ainakaan parantuneen.
Kysymyksen taustalla oli viikolla seitsemän STM:n ja THL:n viikoittaisessa koronatiedotustilaisuudessa THL:n toimesta esitetty ehdotus sulkea pääkaupunkiseudun baarit ja yökerhot määräajaksi. STM:n edustajille tämä tuli yllätyksenä. Tiedotustilaisuuden jälkeen asiaa korjattiin, ja THL:n johto joutui hallituksen puhutteluun.
Kansanedustaja Jussi Wihonen kysyi helmikuun 22. päivänä, pitääkö kansalaisten olla huolissaan viranomaisten keskinäisestä työskentelystä, jos yhteisessä tiedotustilaisuudessa ei tiedetä lainkaan, mitä toinen osapuoli aikoo esittää.
– Eikö viranomaisten ja hallituksen kesken käydä neuvotteluja koronatoimista? Miten hallitus aikoo yhdessä terveys- ja alueviranomaisten kanssa parantaa viestintäänsä selkeämmäksi, yksinkertaisemmaksi ja tehokkaammaksi? Miten hallitus ja viranomaiset aikovat vastedes käyttää energiaansa taudin tukahduttamiseen ja tartuntojen leviämisen estämiseen keskinäisten nokittelujen sijaan? Wihonen halusi tietää.
Tilanne ei näytä parantuneen
Wihosen mukaan kysymyksen jättämisen jälkeen ei tilanteen voida sanoa parantuneen. Pahentunut koronatilanne johti poikkeusolojen ja uuden ”sulkutilan” julistamiseen. ”Sulkutilan” julistus vaikuttikin olevan ensisijaisesti uuden viranomaistermin lanseeraustilaisuus, sillä monelle jäi epäselväksi, mitä sulku oikeastaan tarkoittaa ja mitä siinä suljetaan. Hallitus sai lisäksi moitteita lainvalmistelustaan, kun sen katsottiin asettaneen aikataulun eduskunnalle ravintolat sulkevan lain käsittelemiseksi.
Lisäksi STM:n ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto väänsivät kättä siitä, saavatko yksityiset kuntosalit ja muut harrastetilat olla auki, jos niissä on enimmillään 10 ihmistä kerrallaan. Kaiken kruunasi viikolla 9 tehty päätös kuntavaalien siirtämisestä ja siitä seurannut runsas keskustelu. Kritiikkiä hallitus on saanut myös lainvalmistelustaan ja sen läpinäkyvyydestä.
– Paljon on ehtinyt tapahtua parissa viikossa. Tänään sain kirjalliseen kysymykseeni vastauksen ministeri Krista Kiurulta, Wihonen kertoo.
Hallituksen viestintä tuntuu lähinnä uhkailulta
Vastauksessa Kiuru esittelee hallituksen hybridistrategiaa. Viestinnästä Kiuru toteaa:
– Hallituksen viestintästrategian kaksi keskeistä arvoa ovat luotettavuus ja avoimuus. Hallitus viestii niin, että ihmiset voivat luottaa saavansa oikeaa ja luotettavaa tietoa tasapuolisesti ja oikea-aikaisesti. Viestinnän selkeyteen ja saavutettavuuteen kiinnitetään tilanteen ihmisten terveyttä vaarantavan luonteen vuoksi erityistä huomiota.
– Hallitus ja koronavirusepidemian hoidosta vastaavat keskeiset viranomaiset käyvät säännöllistä ja jatkuvaa keskustelua koronatilanteesta ja sen edellyttämistä toimenpiteistä. Kansallisella tasolla tehdyistä päätöksistä, linjauksista ja ohjeistuksista viestitään säännöllisesti, sekä epidemian tilannekuvasta tiedotetaan viikoittain, kertoo Kiuru.
– Nyt keskustelussa ovat olleet liikkumisrajoitukset, ja mitä ne käytännössä tarkoittaisivat. Sulkutoimet tulivat voimaan vasta tällä viikolla, joten hallituksen pakonomainen viestintä liikkumiskielloista tuntuu lähinnä kansalaisten uhkailulta, Wihonen sanoo.
Tautitilanne on vakava, juuri sen vuoksi viranomaisviestinnän tulisi olla selkeämpää Wihosen mielestä.
Suoria vastauksia ei saatu
Kuten ministeri Kiurun vastauksista voi lukea, ei Wihosen kysymyksiin suoria vastauksia saatu.
– Hallituksen tiedottamisen epäselvyyden jatkuessa ja yleisesti mediassa nousseen kritiikin seurauksena voidaan todeta, ettei kaikki ole ihan kunnossa. Pääministeri Sanna Marin totesi vuosi sitten, että jätetään spektaakkelit muille. Nyt kuitenkin hallitus tarjoaa lähes jokaisen tiedotuksensa jälkeen uusia spektaakkeleita, eikä viranomaisten kesken tunnu vieläkään löytyneen yhteistä säveltä.
– Ilmeisesti huolissaan pitää olla, Wihonen toteaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- viranomaisyhteistyö sulkutila hybridistrategia koronaepidemia koronatiedotus poikkeusolot Jussi Wihonen kirjallinen kysymys THL Sanna Marin STM Krista Kiuru
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Wihonen: Kansa tarvitsee tietoa päätöksistä, ei suunnitelmista – miten hallitus aikoo parantaa epäselvää viestintäänsä koronaohjeistuksista ja -määräyksistä?

Wihonen: Rokotetietoa kansalle selvästi ja ymmärrettävästi

Wihonen: Mistä apua yritysten akuuttiin hätään?

Wihonen: Viranomaisten suunnattava energiansa keskinäisestä nokittelusta taudin tukahduttamiseen

Wihonen: Testit kohdennettava sinne, missä tartuntoja eniten esiintyy

Antikainen pitää ravintolasulun jatkamisen ulottamista Itä-Suomeen kohtuuttomana: “Miksi hallitus ei noudata eduskunnan linjausta ravintolarajoitusten kuntakohtaisuudesta kuin Lapissa?”

Wihonen: Turhan kauniita kuvia maalailemalla ei koronaa nitistetä

Wihonen: Miksi ravintola- ja yleisörajoitukset toimivat joko tai -periaatteella?

Wihonen: “Mitä härskimmin koronakaranteenia rikkoo, sen vähemmällä pääsee”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Päivän pointti: Antti Lindtman sanoo vaalitentissä, ettei halua enempää humanitaarista maahanmuuttoa, kunnes puolueen raskaan sarjan kuiskaaja ilmoittaa, että kyllä haluaa – mistä oikein on kyse?

Luonnonvarakeskus ei vastannut määräajassa kansanedustajan tietopyyntöön susitietojen ristiriitaisuuksista – Antikainen: Salaileeko Luke jotakin?
Tiedotusvälineissä pohdittiin alkuvuodesta, miksi Luonnonvarakeskuksen (Luke) susien kanta-arvioiden määrän mukaan niiden lukumäärä ei ole Suomessa juurikaan kasvanut viime vuosina. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen lähetti Lukelle 24.3. virallisen tietopyynnön, jossa hän pyysi selvennystä susien määräarvioiden perusteista ja DNA-näytteiden käytöstä kanta-arvioissa. Luke toimitti vastauksensa tämän artikkelin julkaisemisen jälkeen.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vihreät ajavat järjettömässä autovihassaan alas Helsingin katuverkostoa – ”Ei kiusattaisi enää autoilijaa”, vetoaa varatuomari

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.
Uusimmat

Toimi Kankaanniemi: Vastuunkanto Suomesta leikkasi kannatusta

Tynkkynen: Takkiin tuli nyt, mutta lopussa kiitos seisoo

Purra kannusti kiitospuheessaan kenttäväkeä ja valoi uskoa tulevaan

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää