LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Wihonen: Miten hallitus aikoo auttaa lomautettuja ja irtisanottuja?
Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen tiedustelee kirjallisessa kysymyksessään hallitukselta, miten se aikoo auttaa lomautettuja ja irtisanottuja työntekijöitä aktivoitumaan, kouluttautumaan, ylläpitämään ammattitaitoaan ja uskomaan tulevaisuuteen.
Lomautukset, yt-neuvottelut ja joukkoirtisanomiset ovat värittäneet korona-ajan uutisointia, eikä suunta näytä muuttuvan ihan hetkessä. Tuhansia suomalaisia on joutunut työttömiksi ja lomautetuiksi. Esimerkiksi Finnair ilmoitti vähentävänsä 600 työntekijää ja lomautukset jatkuvat. Tilanne heijastuu myös muihin toimijoihin. Esimerkiksi Helsinki–Vantaan lentoasemalla maapalveluja tuottava Swissport Finland ilmoitti jo laajoista yt-neuvotteluista, joissa vaarassa on peräti 700 työpaikkaa.
– Koronan aikana yritykset ovat pääasiassa lomauttaneet työntekijöitään, mutta jos tulevaisuudennäkymät eivät parane, on edessä varmasti lisää uutisia joukkoirtisanomisista. Erityisesti matkailu- ja ravitsemusalalla korona näkyy selvästi. Kun epidemia tuntuu jatkuvan vielä pitkään, vallitsee alalla suuri epätietoisuus tulevasta, Jussi Wihonen toteaa.
Tulevaisuuden uskoa tarvitaan
Lomautettujen työntekijöiden kohtalona on odottaa tilanteen paranemista, ja moni elää ansiosidonnaisen päivärahan turvin. Esimerkiksi Finnairin lomautettujen työntekijöiden kohdalla lomautukset saattavat jatkua pitkälle ensi vuoteen tai pidempäänkin. Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner totesi Ylen haastattelussa, että ”lentoliikenteen toipuminen on vähittäistä ja tulee kestämään kolmisen vuotta vuoden 2019 tasolle”.
Lomautettuna aika käy pitkäksi ja sen aikana voi ilmaantua monia sosiaalisia ongelmia. Ja kun tulevaisuudesta on vain epätietoa, voi tilanteesta syntyä ikävä oravanpyörä, josta on vaikea päästä pois.
– Tulevaisuuden uskoa tarvitaan, vaikka tilanne on synkkä. Korona-ajan lomautus tai irtisanominen ei saa pilata kenenkään tulevaisuutta tai taloutta. Valtio ei voi kaikille tarjota uutta työtä tai maksaa korvauksia, mutta palveluita ja koulutusta voidaan tarjota, jotta ammattitaitoa saadaan pidettyä yllä ja voidaan oppia uutta. Lomautettujen ja irtisanottujen joukossa on runsaasti kokemusta, osaamista ja ammattitaitoa, jota tulee hyödyntää. Ei saa jäädä tuleen makaamaan, Wihonen sanoo.
Miten hallitus auttaa?
Wihonen on jättänyt hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa hän tiedustelee, miten hallitus aikoo auttaa lomautettuja ja irtisanottuja työntekijöitä aktivoitumaan, jotta heidän fyysiset, psyykkiset ja taloudelliset ongelmansa jäisivät mahdollisimman vähäisiksi. Wihonen kysyy edelleen, miten hallitus aikoo auttaa heitä pitämään yllä ammattitaitoaan ja kouluttautumaan lomautuksen tai työttömyyden aikana.
– Miten saadaan luotua uskoa tulevaan niin lomautetuille ja irtisanotuille työntekijöille kuin toimialoille, joita korona on kurittanut eniten? Wihonen kysyy.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- koronaepidemia lomautukset irtisanomiset Jussi Wihonen kirjallinen kysymys yt-neuvottelut työttömyys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaiset: Hallitus siirtää kaiken vastuun tuleville hallituksille – “Rahaa riittää kyllä jaettavaksi ideologisiin hankkeisiin, mutta vaikuttavat työllisyystoimet puuttuvat”
Pääministeri Marinilla huoleton asenne velkaantumiseen – Halla-aho huolissaan suomalaisten työpaikoista ja korkeista elinkustannuksista: ”Meidän on lisättävä käteen jäävien tulojen määrää”
Meri: Kuntien talous sakkaa – missä viipyvät hallituksen työllisyystoimet?
Elomaa: Samaan aikaan kun Suomessa tehtaat lyövät lappuja luukuille ja ihmiset jäävät työttömiksi, EU:n elpymispakettiin syydetään miljardeja euroja
PS: Budjettiriihen tulos järkyttävä talouden ja työllisyyden kannalta – hallitus paisuttaa julkisia menoja ja elää velaksi
Halla-aho: Tehtaanpiiput eivät pysy Suomessa itsestään – ” Hallituksen pahoittelut tehtaiden sulkemisesta ja työpaikkojen katoamisesta ovat tyhjää hurskastelua”
Tavio: Hallituksen esittämää koronatukea valuu suhteellisen paljon sosiaaliturvan varassa eläville maahanmuuttajille
Wihonen: Miten estetään räjähdysmäinen konkurssien kasvu?
Koronatilanne vaikeuttaa edelleen yritysten toimintaa – Juuso vaatii työttömyysturvan koronapoikkeuksen jatkamista
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää