LEHTIKUVA
Wihonen: Miksi matkustusrajoituksista ei tiedoteta reaaliaikaisesti?
Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen on jättänyt kirjallisen kysymyksen matkustusrajoitusten reaaliaikaisesta tiedottamisesta ja hallituksen reagoimisesta muuttuvaan tautitilanteeseen maailmalla.
Koronavirusepidemiassa on nähtävillä merkkejä toisesta aallosta ja viime päivinä koronatapausten määrät ovat lähteneet Suomessa kasvuun. Iso osa tapauksista on tullut matkailun seurauksena, kun maahan saapuneet eivät ole noudattaneet karanteenisuosituksia.
– Koronatilanne muuttuu maailmalla nopeasti. Ulkoministeriön matkailusuositukset päivitettiin edellisen kerran 23.7. vallinneen tilanteen mukaan ja ne tulivat voimaan maanantaina 27.7. Tuolloin esimerkiksi Belgian osalta todettiin, ettei ole syytä asettaa rajoituksia, mikä herätti ihmetystä mediassa. Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi, ettei ollut tietoinen Belgian lukujen suuruudesta, Jussi Wihonen kertoo.
Tartuntojen määrät kasvussa Euroopassa
Hallitus on todennut, että uusia rajoituksia tarkastellaan kahden viikon välein. Jo tässä ajassa on tilanne muuttunut monissa Euroopan maissa ja tartuntojen määrät ovat alkaneet kasvaa. Raja-arvona on ilmoitettu se, onko maassa todettu koronatartuntoja ainakin kahdeksan suhteessa 100 000 henkeen kahden viikon aikana.
– Esimerkiksi Belgian osalta luku näytti kirjallisen kysymyksen kirjoittamishetkellä Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen ECDC:n mukaan olevan lähes 50 ja viikonlopun jälkeen jo lähes 60, Wihonen sanoo.
Torstaina 6.8. valtioneuvosto päätti palauttaa lisää maita matkustusrajoitusten piiriin. Saapumista Suomeen rajoitetaan Alankomaista, Belgiasta ja Andorrasta tuleville henkilöille. Ulkoministeriön matkailusuositusten mukaan maita, joihin voi myös matkustaa Suomesta ilman omaehtoista karanteenia Suomeen palaamisen jälkeen ovat Irlanti, Islanti, Italia, Kreikka, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Malta, Norja, Saksa, San Marino, Slovakia, Tanska, Unkari, Vatikaani ja Viro sekä Euroopan ulkopuolisista maista Georgia, Japani, Uusi-Seelanti, Ruanda, Etelä-Korea, Thaimaa, Tunisia ja Uruguay.
Mikä tiedottamisessa maksaa?
Maanantaina 10.8. vallinneen tilanteen mukaan ulkoministeriön listauksen maista raja-arvo ylittyy Irlannissa (15,8), Islannissa (31,4), Kreikassa (11,7), Kyproksella (20,6), Maltalla (50,4), Saksassa (12,8), Tanskassa (17,3) ja Virossa (8,6). Wihonen kysyykin, eikö hallitus noudata itse määrittämiään raja-arvoja.
– ECDC päivittää nettisivuilleen ajankohtaisen koronatilanteen päivittäin, joten on vaikea uskoa, ettei sosiaali- ja terveysministeriössä ja THL:ssä oltaisi tietoisia reaaliaikaisista luvuista. Tautitilanne voi muuttua nopeastikin, joten myös ohjeistusten ja kansalaisille välitettävän tiedon tulisi olla ajan tasalla. Matkailu luo tällä hetkellä suuren riskin koronan leviämiselle, joten pitäisi olla selvää, mihin maihin matkustaminen on turvallista, sanoo Wihonen.
Epidemia-alueilta tulevia pitää saada ohjattua entistä paremmin karanteeniin ja tautia on saatava tukahdutettua. Wihonen ihmettelee, mikä tiedottamisessa maksaa ja miksi Suomessa ei tiedoteta reaaliaikaisesti hallituksen asettamien matkailusuositusten raja-arvojen (koronatartuntoja yli kahdeksan suhteessa 100 000 henkeen kahden viikon aikana) muutoksista.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaisilta arvostelua ulkomailta tulleiden ohjauksesta: Kukaan ei ole vieläkään kentällä vastassa – ”Miten tämä on mahdollista?”
Juuso: Ruotsinsuomalaisten paluu Suomeen pohjoisen maarajan yli on ennakoitava – ”Testauspisteitä tuotava pikaisesti rajanylityspaikkoihin”
Europol: Seuraavaksi tulevat koronapakolaiset – ei taudin vaan talouden takia
Reijonen: Maskisuositusta on odotettu – miksi sen antaminen kesti niin pitkään?
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Juvonen: Valiokunta koolle välittömästi – koronatietoa saatava, tiukat vastatoimet käyttöön
Hallituksen koronasekoilu ei saa kiitosta: Rajoituksia purettiin liian aikaisin, maskeista veronmaksajille kohtuuton lasku
Juuso: Rajapassin käyttöönotto Tornionlaaksossa selkiyttäisi nykyistä tilannetta
Wihonen matkailualan tukitoimista: Hitaat valmistelut vain syventävät yritysten hätää
Wihonen: Suomeen saapuu kausityöntekijöitä myös pahimmilta korona-alueilta – miksi ongelmaan ei ole reagoitu?
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää