Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Wihonen: Miksi matkustusrajoituksista ei tiedoteta reaaliaikaisesti?

10.08.2020 |21:26

Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen on jättänyt kirjallisen kysymyksen matkustusrajoitusten reaaliaikaisesta tiedottamisesta ja hallituksen reagoimisesta muuttuvaan tautitilanteeseen maailmalla.

Koronavirusepidemiassa on nähtävillä merkkejä toisesta aallosta ja viime päivinä koronatapausten määrät ovat lähteneet Suomessa kasvuun. Iso osa tapauksista on tullut matkailun seurauksena, kun maahan saapuneet eivät ole noudattaneet karanteenisuosituksia.

– Koronatilanne muuttuu maailmalla nopeasti. Ulkoministeriön matkailusuositukset päivitettiin edellisen kerran 23.7. vallinneen tilanteen mukaan ja ne tulivat voimaan maanantaina 27.7. Tuolloin esimerkiksi Belgian osalta todettiin, ettei ole syytä asettaa rajoituksia, mikä herätti ihmetystä mediassa. Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi, ettei ollut tietoinen Belgian lukujen suuruudesta, Jussi Wihonen kertoo.

Tartuntojen määrät kasvussa Euroopassa

Hallitus on todennut, että uusia rajoituksia tarkastellaan kahden viikon välein. Jo tässä ajassa on tilanne muuttunut monissa Euroopan maissa ja tartuntojen määrät ovat alkaneet kasvaa. Raja-arvona on ilmoitettu se, onko maassa todettu koronatartuntoja ainakin kahdeksan suhteessa 100 000 henkeen kahden viikon aikana.

– Esimerkiksi Belgian osalta luku näytti kirjallisen kysymyksen kirjoittamishetkellä Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen ECDC:n mukaan olevan lähes 50 ja viikonlopun jälkeen jo lähes 60, Wihonen sanoo.

Torstaina 6.8. valtioneuvosto päätti palauttaa lisää maita matkustusrajoitusten piiriin. Saapumista Suomeen rajoitetaan Alankomaista, Belgiasta ja Andorrasta tuleville henkilöille. Ulkoministeriön matkailusuositusten mukaan maita, joihin voi myös matkustaa Suomesta ilman omaehtoista karanteenia Suomeen palaamisen jälkeen ovat Irlanti, Islanti, Italia, Kreikka, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Malta, Norja, Saksa, San Marino, Slovakia, Tanska, Unkari, Vatikaani ja Viro sekä Euroopan ulkopuolisista maista Georgia, Japani, Uusi-Seelanti, Ruanda, Etelä-Korea, Thaimaa, Tunisia ja Uruguay.

Mikä tiedottamisessa maksaa?

Maanantaina 10.8. vallinneen tilanteen mukaan ulkoministeriön listauksen maista raja-arvo ylittyy Irlannissa (15,8), Islannissa (31,4), Kreikassa (11,7), Kyproksella (20,6), Maltalla (50,4), Saksassa (12,8), Tanskassa (17,3) ja Virossa (8,6). Wihonen kysyykin, eikö hallitus noudata itse määrittämiään raja-arvoja.

– ECDC päivittää nettisivuilleen ajankohtaisen koronatilanteen päivittäin, joten on vaikea uskoa, ettei sosiaali- ja terveysministeriössä ja THL:ssä oltaisi tietoisia reaaliaikaisista luvuista. Tautitilanne voi muuttua nopeastikin, joten myös ohjeistusten ja kansalaisille välitettävän tiedon tulisi olla ajan tasalla. Matkailu luo tällä hetkellä suuren riskin koronan leviämiselle, joten pitäisi olla selvää, mihin maihin matkustaminen on turvallista, sanoo Wihonen.

Epidemia-alueilta tulevia pitää saada ohjattua entistä paremmin karanteeniin ja tautia on saatava tukahdutettua. Wihonen ihmettelee, mikä tiedottamisessa maksaa ja miksi Suomessa ei tiedoteta reaaliaikaisesti hallituksen asettamien matkailusuositusten raja-arvojen (koronatartuntoja yli kahdeksan suhteessa 100 000 henkeen kahden viikon aikana) muutoksista.

Suomen Uutiset


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
5.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”

16.11.2024 |11:30
8.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
9.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää