

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Wihonen: Kuka valvoo karanteenia ja millä resursseilla?
Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen tiedustelee kirjallisessa kysymyksessään tarkennuksia hallituksen koronakaranteenilinjauksiin ja ohjeistuksiin.
Koronatartuntojen määrä on kesän suvantovaiheen jälkeen lähtenyt nousuun. Erityisesti ulkomailta palaavien joukossa tartuntojen määrä on ollut suuri. Esimerkiksi eräällä Turkuun Pohjois-Makedoniasta saapuneella lennolla oli peräti 26 todettua tartuntaa 157 matkustajan joukosta.
Karanteenisuosituksen ohittava matkailija tartuttaa julkisessa liikenteessä, ravintoloissa ja yleisötapahtumissa.
Kuntien vastuu kasvamassa
Koska matkustus- ja karanteenisuositusten vapaaehtoisuus ei ole toiminut, päätettiin sosiaali- ja terveysministeriössä testata kaikki riskimaista matkanneet ja asettaa 14 päivän karanteeniin. Päätöstä perusteltiin tartuntalain nimissä, mutta sen toteutus herättää paljon kysymysmerkkejä.
Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön Kirsi Varhilan mukaan karanteenipäätöksen tekee aina kunnan tartuntataudeista vastaava virkalääkäri. Valvonnan tekisi kunta, sairaanhoitopiiri tai aluehallintovirasto.
– Kuntien vastuu kasvaisi siis entisestään ja eri alueilla voitaisiin tehdä erilaisia päätöksiä. Esimerkiksi maskisuosituksissa Turussa otettiin oma suositus käyttöön, vaikka valtakunnallista suositusta ei ole annettu, samoin Itä-Suomen yliopistossa. Jos eri kunnissa ja maakunnissa tulee voimaan erilaisia suosituksia, olisi hyvä, jos niistä voitaisiin tiedottaa mahdollisimman tarkasti. Monelle voi olla jopa epäselvää, että missä sairaanhoitopiirissä itse asuu, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen.
Tiedottamista selkeämmäksi
Linjaus on herättänyt myös kysymysmerkkejä lääkäreiden keskuudessa. Kun karanteenin voi määrätä vain tartuntatautilääkäri, herää kysymys resurssien ja henkilökunnan riittävyydestä. Väkimäärältään pienemmissä maakunnissa tartuntatautilääkäreiden määrä voidaan laskea yhden käden sormilla.
Kirjallisessa kysymyksessään Wihonen kysyy, että mikä on toimivaltainen viranomainen karanteenimääräyksistä päätettäessä ja miten varmistetaan karanteenin valvonnasta ja määräämisestä vastuussa olevan henkilökunnan riittävyys.
– Kansalaisten osalta olisi hyvä, että tärkeistä suosituksista ja rajoituksista tiedotettaisiin oikea-aikaisesti ja oikea tieto välittyisi ajankohtaisesti.
Wihonen tiedusteleekin, että aikooko hallitus antaa hallitus valtakunnallista suositusta vai jääkö tiedottaminen ja koronan valvonta täysin kuntien, sairaanhoitopiirien tai aluehallintavirastojen vastuulle ja miten hallitus aikoo jatkossa toimia, jotta kansalaisille saataisiin väitettyä mahdollisimman selvää viestiä suosituksista ja rajoituksista, niin valtakunnallisesti, kuin alueellisesti.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- suositukset korona tartuntataudit karanteeni Kirsi Varhila Jussi Wihonen valvonta STM Kunnat perussuomalaiset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Juvonen: Miksi hallitus herää pakkokaranteeniinkin vasta nyt?

Immonen: Koronasyksy sekoitti hallituksen pakan – ”Viime päivien aikana nähty sekoilu ei saa jatkua”

Reijonen: Maskisuositusta on odotettu – miksi sen antaminen kesti niin pitkään?

Wihonen: Miksi matkustusrajoituksista ei tiedoteta reaaliaikaisesti?

Jos rikkoo karanteenimääräystä ja altistaa lukuisia ihmisiä tarttuvalle taudille, onko siitä seuraamuksia? – Juvonen: ”Tähän vaaralliseen välinpitämättömyyteen on tartuttava”

Wihonen: Miten kausityöntekijöiden tartuntariskit on huomioitu?

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Juvonen: Valiokunta koolle välittömästi – koronatietoa saatava, tiukat vastatoimet käyttöön

Hallituksen koronasekoilu ei saa kiitosta: Rajoituksia purettiin liian aikaisin, maskeista veronmaksajille kohtuuton lasku

Juuso: Rajapassin käyttöönotto Tornionlaaksossa selkiyttäisi nykyistä tilannetta
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää