

LEHTIKUVA
Wall Street Journalin päätoimittaja Davosissa: Media ei enää omista totuutta
Maailman talousfoorumin vuosikokouksessa Davosissa keskusteltiin muuan muassa median roolista portinvartijana. Wall Street Journal -lehden päätoimittaja myönsi avoimesti, että vielä hetki sitten media omisti uutiset ja kykeni täysin määrittelemään yhteiskunnallisen keskustelun aiheet ja totuudet.
Viime viikolla Sveitsin Davosissa pidetyssä Maailman talousfoorumin (WEF) vuosikokouksessa pidettiin monia mielenkiintoisia paneelikeskusteluja, joista yksi käsitteli median roolia “totuuden puolustajana”. Keskustelemassa olivat Vera Jourová, Meredith Kopit Levien, Mark Leonard, Jeanne Bourgault ja Emma Tucker.
Emma Tucker on Wall Street Journal -lehden päätoimittaja. Hän on ensimmäinen nainen, joka johtaa tätä kuuluisaa talouslehteä.
Some on muuttanut valtamedian roolia ja uskottavuutta
Omassa puheenvuorossaan Tucker toi esille mielenkiintoisia näkökulmia median “portinvartijan” roolin muuttumiseen internetin ja sosiaalisen median myötä. Hän myönsi avoimesti, että vielä vähän aikaa sitten media “omisti” uutiset ja kykeni täysin määrittelemään yhteiskunnallisen keskustelun aiheet ja totuudet.
– Jos mennään ihan vähän ajassa taakse päin, me omistimme uutiset, Emma Tucker sanoi.
– Me olimme portinvartijoita, ja me käytännössä omistimme myös faktat.
– Jos jotain sanottiin Wall Street Journalissa tai New York Timesissa, se oli totuus.
– Nykyään ihmiset voivat etsiä uutisia monenlaisista lähteistä, joten he kyseenalaistavat median väitteitä paljon enemmän, päätoimittaja Emma Tucker sanoi.
Myös Suomessa media päättää mistä vaaleissa puhutaan
Median roolia portinvartijana on käsitelty myös Suomessa. Vuoden 2019 eduskuntavaalien alla silloinen Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson kirjoitti tästä aiheesta otsikolla “Me päätämme, mistä vaaleissa puhutaan“.
– Tiedotusvälineiden on aika tunnustaa itselleen ja suomalaisille, että journalistiset valintamme vaikuttavat vaaleihin merkittävästi, halusimme sitä tai emme, päätoimittaja Maria Pettersson kirjoitti.
– Journalistit ja tiedottajat ovat poliitikkojen ohella avainasemassa siinä, millaisen eduskunnan Suomi huhtikuussa saa.
– On turha väittää, että medialla olisi pelkkä raportoijan rooli. Me vaikutamme äänestystulokseen ja siihen, millä teemalla vaalit käydään, päätoimittaja Pettersson kirjoitti.
Elon Musk: Valtamedian ei pidäkään omistaa uutisia
Emma Tuckerin puheenvuoron oli ensimmäisenä huomannut Modernity News -blogi, josta löytyy myös videopätkä kyseisestä paneelikeskustelun kohdasta. Asiaa on kommentoinut myös Elon Musk, joka kirjoitti viestipalvelu X:ssä, että valtamedian ei pitäisikään omistaa uutisia.
Well, they shouldn’t own the news!
— Elon Musk (@elonmusk) January 21, 2024
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Journalisti-lehti Wall Street Journal Emma Tucker WEF Maailman talousfoorumi Davos Elon Musk Vĕra Jourová Maria Pettersson
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Luottamus mediaan USA:ssa historiallisen alhaalla, Newsweek ottaa käyttöön uudenlaisen palautemekanismin, “reiluusmittarin” – sopisiko Ylellekin?

Zyskowiczin pahoinpitelijä paljastui äärivasemmistolaiseksi – median huoli poliittisesta väkivallasta hälveni välittömästi

Useat USA:n uutiskanavat: Trumpin puheita ei enää näytetä suorana – maahanmuutto on liian arka aihe

Presidenttiehdokkaat eri mieltä Ylen rahoituksesta – Halla-aho: Ei voi olla pyhä lehmä
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää