

LEHTIKUVA
Viikon 20/2018 luetuin
Vuoden pakolaisnainen sai syytteen törkeästä rahanpesusta – epäillään huijanneen kymmeniä tuhansia euroja Kelalta
Vihreiden kuntapoliitikkona toiminut, aiemmin vuoden pakolaisnaiseksi valitun Saido Mohamedin epäillään sotkeutuneen talousrikoksiin, kun hän alkoi vinguttaa ulkomaille muuttaneen siskonsa pankkikorttia.
Vihreiden kuntapoliitikko Saido Mohamedia vastaan on nostettu syyte törkeästä rahanpesusta. Toissijainen syyte koskee törkeää kätkemisrikosta. Asianosaisena jutussa on myös Kansaneläkelaitos (Kela).
Syytteen mukainen rikosjuttu on tullut vireille Helsingin käräjäoikeudessa vasta viime viikolla, joten asialle ei ole vielä määrätty käsittelypäivää. Todennäköisimmin jutun käsittely alkaa vasta ensi syksynä.
Mohamed on toiminut aiemmin Helsingin kaupunginvaltuustossa vihreiden varavaltuutettuna sekä asuntolautakunnan varsinaisena jäsenenä. Hän ei kuitenkaan ollut ehdolla kuntavaaleissa viime vuoden keväällä.
Syyte liittyy siskon petostuomioon
Mohamedin syyte liittyy hänen sisarensa aiempaan tuomioon alioikeudessa. Mohamedin sisko tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa törkeästä petoksesta vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Petoksella hankittu etu oli käräjäoikeuden mukaan yli 44 000 euroa.
Tuomion mukaan Mohamedin sisko ei ollut ilmoittanut Kelaan muutostaan ulkomaille ja sen vuoksi hänelle oli maksettu lapsilisiä jopa kymmenen vuoden ajan. Oikeudessa sisko esitti, että Mohamed olisi itse käyttänyt nämä rahat, sillä Mohamedilla oli ollut siskonsa pankkikortti käytössä.
Oikeudenkäynnin jälkeen poliisille lähetettiin tutkintapyyntöjä myös Saido Mohamedista. Loppuvuodesta 2016 poliisi alkoi tutkia myös hänen osuuttaan asiassa.
Hovioikeus lievensi sittemmin Mohamedin siskon tuomion petokseksi. Siskolle hovissa tuli tuomioksi lopulta kuuden kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus.
Pitkä vankeus uhkaa
Rahanpesu on toimintaa, jossa rikoksella hankitun rahan alkuperää pyritään peittelemään niin, että rahat saadaan näyttämään täysin laillisesti hankitulta.
Suomen rikoslaissa perusmuotoisesta rahanpesusta on säädetty rangaistukseksi sakkoa tai maksimissaan enintään kaksi vuotta vankeutta. Myös rahanpesun yritys on rangaistava teko.
Mohamedin tapauksessa syyte koskee kuitenkin rahanpesun törkeää tekomuotoa, jolloin rikoksella saatu omaisuus on joko ollut erittäin arvokas tai rikos on tehty erityisen suunnitelmallisesti ja rahanpesu on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä. Tällöin seuraamuksena on vähintään neljän kuukauden ja enintään kuuden vuoden vankeusrangaistus.
Useita velkomustuomioita käräjillä
Mohamed on ylipäätään suhtautunut varsin huolimattomasti rahankäyttöönsä. Helsingin käräjäoikeudessa on viime vuosina ratkaistu useita Mohamedia koskevia velkomusasioita.
Mohamed on muun muassa jättänyt maksamatta puhelinlaskujaan sekä kulutusluoton osamaksueriä, minkä vuoksi naisen velkojat ovat joutuneet lopulta perimään saataviaan oikeudessa. Viimeisin Mohamedin velkomustuomio on annettu huhtikuussa.
Somalialaistaustainen Mohamed valittiin vuoden pakolaisnaiseksi vuonna 2011. Mohamed tunnetaan myös toiminnastaan Suomen Somalia-verkoston puheenjohtajana sekä ihmisoikeusliiton asiantuntijana.
Täsmennetty otsikkoa 17.5.2018 klo 0:19.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Vuokrarästejä, velkomustuomioita ja vouti kintereillä: Suomen islamilainen neuvosto määrättiin häädön uhalla pois toimitiloista

Helsingin moskeijahankkeen vetäjät jättävät omatkin velkansa maksamatta – toisella ulosotossa yli 30 000 euroa

Halla-aho: Somaliliiton tuet nousseet vuosi vuodelta – “Tätä ei ole jostain syystä listattu hallitusyhteistyön saavutuksiin”

Näin meitä vedätetään: Suomesta turvapaikan saanut lakifirman toimitusjohtaja tuomittiin petoksesta – huijasi oikeusaputoimistoa perusteettomilla laskuilla

Ylioppilas Pekka Haavisto valittiin aikoinaan EU:n huipputehtävään ilman pätevyyttä: Kertoiko oikeasti koulutuksensa valitsijoille?

Vihreistä tuttu Saido Mohamed lymyili takkinsa alla saapuessaan käräjille – syytetään törkeästä rahanpesusta

Taksisuhailua, pitkiä poissaoloja, rahakohuja – jääkö Jani Toivolan äänestäjille käteen muuta kuin jättilasku?

Tavio: Kela-huijauksiin on puututtava

Kunta palkkasi salapoliisin metsästämään tukihuijareita – oikeusasiamies repi pelihousunsa
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.