Suomen Pankin analyysi mukaan (Euro ja talous 3/2024, Petri Mäki-Fränti) keskeisiä tekijöitä viennin heikkoon kehitykseen ovat Suomen heikko kilpailukyky sekä viennin epäsuotuisa tuote- ja maarakenne.
Viennin kilpailukyky heikkeni asteittain finanssikriisin jälkeen. Juha Sipilän hallitus onnistui tilapäisesti kilpailukykysopimuksen avulla parantamaan kilpailukykyä vuosina 2016-2020. Sen jälkeen viennin kilpailukyky on jälleen heikentynyt.
Vienti Yhdysvaltoihin kasvanut nopeasti
Suomen viennin tuoterakenne ei ole vastannut optimaalisesti sitä, mikä on ollut tuotteiden kysyntä maailmanmarkkinoilla. Korkojen nousu tekee investoinneista vähemmän houkuttelevia. Siksi kansainvälisesti on investoitu vähemmän, ja se on vaikeuttanut tilannetta erityisesti Suomessa, jossa merkittävä osa viennistä on nimenomaan investointituotteita.
Viennin maarakenne kertoo, mihin maihin Suomi vie tuotteita. Maavaikutus kuvastaa sitä, kuinka nämä Suomelle tärkeät vientimarkkinat ovat kasvaneet verrattuna maailmankauppaan keskimäärin. Ensin Venäjän kaupan supistumisen myötä Suomen viennin maavaikutus oli negatiivinen vuoden 2009 finanssikriisistä vuoteen 2019 asti. Sitten Venäjän hyökkäys Ukrainaan vuonna 2022 lopetti Suomen viennin käytännössä kokonaan.
Perinteisesti Suomen tärkeimmät vientimaat ovat olleet Ruotsi, Saksa ja Venäjä. Kun kauppa yhteen kolmesta suuresta vientimaasta lakkaa, korvaavan viennin aikaansaaminen vaatii aikaa. Viimeisten neljän vuoden aikana Suomen vienti Yhdysvaltoihin on kasvanut nopeasti. Yhdysvallat oli Suomen tärkein vientimaa vuonna 2024.
USA laittaa kansainvälisen järjestelmän uusiksi
Miten Suomen päämarkkina-alueiden taloudellinen kehitys näyttäytyy lähivuosina? Venäjän vientiä ei juuri ole. Saksan näkymät ovat heikot johtuen energiapolitiikasta ja autoteollisuuden vaikeuksista. Ruotsin talous kehittyy kohtuullisesti, mutta heikko kruunu suhteessa euroon vaikeuttaa Suomen vientiä. Riskinä on, että Suomen hyvin kehittynyt vienti Yhdysvaltoihin saattaa tyssätä Donald Trumpin hallinnon mahdollisiin EU-tulleihin. Euron arvon heikkenemin suhteessa dollariin saattaa tosin hieman paikata tullien nousun vaikutuksia.
Suomen vientinäkymät näyttävät haasteellisilta lähivuosina. Vientinäkymät väistämättä laskevat osaltaan Suomen BKT:n kasvunäkymiä ja vaikeuttavat julkisen talouden tasapainottamistavoitteita.
Onni voi myös yllättävästi kääntyä. Risto E.J. Penttilän analyysin mukaan (KL 4.2.2024) Yhdysvalloissa on nyt vallankumouksellinen hallinto, joka laittaa kansainvälisen järjestelmän ja Yhdysvallat uusiksi. Parhaassa tapauksessa Ukrainaan saadaan rauha ja jälleenrakennus alkaa. Suomen investointituotteille syntyy jälleen kansainvälistä kysyntää. Venäjä voidaan mahdollisesti ottaa mukaan kansainväliseen talouteen nykykäsitystä nopeammin, ja Suomelle tärkeä vientimarkkina voisi avautua.