Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

VTT Pasi Holm: Suomalaisten ostovoima jäi jälkeen ruotsalaisista Marinin hallituksen aikana

25.02.2025 |11:18

Suomen kansantalous ei tunnetusti ole juurikaan kasvanut viimeisten 15 vuoden aikana finanssikriisin jälkeen. Tämä on heijastunut luonnollisesti suomalaisten ostovoimaan. Suomalaisten henkilöä kohden laskettu ostovoimakorjattu bruttokansantuote oli 28 500 euroa vuonna 2023. Suomalaisten ostovoima kasvoi kaksi prosenttia, eli 700 euroa, vuodesta 2012. VTT Pasi Holm arvioi, mitkä tekijät ovat vaikuttaneet ostovoiman kehitykseen Suomessa viimeisten vuosien aikana.

Juha Sipilän hallituskaudella suomalaisten ostovoima kääntyi kasvuun. Sanna Marinin hallituskaudella 2019–2023 ostovoima laski prosentin. Koronarajoitusten aikaansaamat tuotantoseisokit ja -saatavuusongelmat, vaikutukset tuotantoketjuihin, Ukrainan sodan myötä asetettujen pakotteiden vaikutus erityisesti energiatalouteen ja niitä seurannut inflaatio sekä korkojen nousu käänsivät ostovoimamme laskuun.

Toki myös saksalaisten ja virolaisten ostovoima on heikentynyt 2020-luvulla. Euroopan Hannu Hanhi, Ruotsi, on jälleen poikkeus. Venäjän hyökkäyksen jälkeinen kasvun heikkeneminen ja energiahintojen voimakas nousu ei ole heikentänyt ruotsalaisten ostovoimaa. Vuodesta 2012 vuoteen 2023 ruotsalaisten ostovoima on kasvanut 26 prosenttia. Suomalaisten keskimääräinen ostovoima on nyt 22 prosenttia pienempi kuin ruotsalaisten.

Ostovoiman kehitykseen vaikuttaneet tekijät

Mitkä tekijät ovat vaikuttaneet ostovoiman kehitykseen Suomessa ja Ruotsissa viimeisten vuosien aikana? Ensinnäkin Venäjä oli Suomen merkittävä vientimaa ennen vuotta 2014. Venäjän osuus Suomen viennistä oli viidennes. Vielä vuonna 2020 Venäjän osuus viennistä oli noin kymmenesosa. Venäjän merkitys Ruotsin viennistä on ollut perinteisesti pientä. Toiseksi Ruotsi on ollut perinteisesti energiaomavarainen. Sähkötuonti Venäjältä oli noin viidennes Suomen sähkökulutuksesta ennen Ukrainan kriisiä.

Kolmanneksi Suomen tuotantorakenne on Ruotsia yksipuolisempi. Suomen vienti painottuu pitkälti investointituotteisiin, joiden kysyntä on ollut maailmanlaajuisesti heikkoa 2020-luvulla. Ruotsi vienti painottuu kulutustavaroihin, joille on riittänyt enemmän kysyntää. Neljänneksi, koska Ruotsi ei kuulu euroalueeseen, se on voinut käyttää omaa valuuttakurssipolitiikkaansa. Ruotsi kruunu on heikentynyt euroon nähden finanssikriisin jälkeen. Tämä on tukenut Ruotsin vientiä.

Tärkeiden vientialojen toimintaedellytyksiä edistettävä

Ruotsin hyvä kehitys tietysti harmittaa. Suurempi huolenaihe on suomalaisten ostovoiman jääminen jälkeen euroalueen keskimääräisestä ostovoimasta. Euroalueen (19 maata, eli vuonna 2023 euroon liittynyt Kroatia ei ole mukana) keskimääräinen ostovoima oli 30 700 euroa vuonna 2023. Kasvua on ollut reilut kymmenen prosenttia vuodesta 2012.

Euron arvo perustuu pitkällä aikavälillä euroalueen keskimääräiseen talouskehitykseen. Keskimääräistä paremmin pärjäävät maat hyötyvät euron arvosta. Keskimääräistä huonommin pärjääville maille euron arvo saattaa muodostua liian korkeaksi. Liian korkea euron arvo vaikeuttaa vientiä ja hidastaa osaltaan tulevaa talouskasvua.

Mitä Suomen pitäisi tehdä? Kaikin tavoin edistää tärkeiden vientialojen, kuten metsäteollisuuden, metalliteollisuuden ja kaivannaisteollisuuden, toimintaedellytyksiä. Näille toimialoille kannattaisi antaa mahdollisuus kaikin tavoin kasvaa ja kehittyä.

Pasi Holm, VTT


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Suomen uutiset logo

Miko Bergbom: Palkansaajien ostovoima vahvistunut tällä hallituskaudella – ”Oppositio tarjoilee vain veronkorotuksia”

13.02.2025 |13:00

Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Kansanedustaja Joakim Vigelius kysyy: Onko tosiaan välttämätöntä kaataa Yleisradion kautta suomalaisten veronmaksajien rahaa noitapiirille tai tanskalaisille strippareille?

21.02.2025 |21:17
3.
Suomen uutiset logo

Yle valkopesee ja vähättelee maahanmuuttajien väkivallan uhreja – Sanna Antikainen: “Ilmeisesti Ylen leikkauksia on edelleen syytä jatkaa”

25.02.2025 |12:48
6.
Suomen uutiset logo

Pohjalaiskansanedustajat tukevat Ylen laittamista kuriin: Jalkojen välissä, Koukussa strippaamiseen, Seksi-Suomen historia, Pillupäiväkirjat – ”Onko tämä todella perusteltua verorahojen käyttöä?”

21.02.2025 |16:59
8.
Suomen uutiset logo

Hulluus etenee Helsingissä – perussuomalaisten Raatikaisen esitystä niin sanotun Mariantunnelin hylkäämisestä ei kannattanut kukaan: “Yhdelle polkaisulle tuleva hinta on järjetön”

21.02.2025 |12:50
9.
Suomen uutiset logo

BBC hyllytti Hamasin propagandaksi paljastuneen Gaza-dokumentin – päähenkilö olikin Hamas-johtajan poika

24.02.2025 |14:37
10.
Suomen uutiset logo

Oppositiopuolueet SDP, keskusta, Liike Nyt, vihreät ja vasemmistoliitto käyttävät enemmistövaltaa Keski-Uudenmaan sotealueella – omaishoitajilta leikattiin juuri 400 000 euroa

20.02.2025 |14:28

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää