

PS ARKISTO
VTT Heikki Koskenkylä: Sipilän suosikkiyritys Vake eli valtion kehitysyhtiö on syytä lopettaa
Juha Sipilä toisti pääministerinä ollessaan usein, että “valtion tase on laitettava töihin”. Tällä hän tarkoitti valtio-omisteisten yritysten taseen käytön aktivoimista. Valtion ei tulisi tyytyä vain passiiviseen omistamiseen. Sipilän aloitteesta perustettiin Vake Oy eli valtion sijoitus- ja kehitysyhtiö vuonna 2018. Sen toimitusjohtajaksi nimitettiin Taneli Tikka, joka oli Tieto Oyj:n innovaatiojohtaja. Hänen vuosiansiot olivat noin 350 000 €.
Vaken tarkoitus oli investoida valtion osakkeiden myyntituloista osa yrityksiin, jotka edistävät rakennemuutosta ja innovaatioita. Vakelle siirrettiin vajaat puolet Posti Groupin osakkeista ja kolmannes Altian osakkeista. Lisäksi Vake omistaa noin kahdeksan prosenttia Nesteen osakkeista.
Monet asiantuntijat ihmettelivät Vaken perustamista ja ilmeisesti silloinen hallituspuolue kokoomus ei pitänyt hankkeesta. Valtiolla oli jo ennestään useita sijoitus-, rahoitus- ja kehitysyhtiöitä. Vaken toiminta on ollut hyvin vähäistä koko ajan.
Selvitysmies esittää lopettamista
Eduskuntavaalien jälkeen vaihtui hallitus. Valtioneuvoston kanslia sekä työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) asettivat kesäkuussa 2019 Jouni Hakalan laatimaan selvitystä valtion sijoitus- ja kehitysyhtiöistä. Selvitys valmistui syyskuussa ja herätti suurta huomiota. Sitä ennen toimitusjohtaja Tikka oli eronnut tehtävistään. Uudeksi toimitusjohtajaksi nimitettiin Paula Laine.
Selvitysmiehen raportissa ehdotetaan tylysti Vaken lopettamista ja yli kahden miljardin euron arvoisen osakepääoman palauttamista valtiolle. Antti Rinteen hallitus pohtii parhaillaan Vaken kohtaloa. Juha Sipilän ”kuningashankkeelle” saattaa tulla nolo loppu.
Valtiolla liikaa sijoitusyrityksiä
Vake oli varsin outo hanke. Monet näkivät ongelmana sen roolin sijoitus- ja kehitystoiminnassa. Valtiolla on jo ennestään useita yrityksiä tällä alueella. Niitä ovat Solidium Oy, Suomen Teollisuussijoitus Oy eli Tesi, Business Finland ja Finnvera Oy. Lisäksi myös ministeriö TEM myöntää rahoitusta pk-yrityksille. Ilman Vakeakin näitä yrityksiä on liikaa ja toiminta osittain päällekkäistä.
Solidium Oy on Suomen valtion omistama sijoitusyhtiö. Sen omaisuuden arvo on noin kahdeksan miljardia euroa. Se omistaa osan monista suurista suomalaisista pörssiyrityksistä. Erikoista on, että Solidiumin salkusta puuttuvat Nesteen ja Fortumin osakkeet. Valtioneuvoston kanslia hallinnoi Fortumin ja Nesteen omistuksia, ja Vaje osaa valtion Nesteen osakkeista.
Viennin ja pk-yritysten edistämistä
Suomen Teollisuussijoitus Oy eli Tesi on valtion kokonaan omistama pääomasijoitusyhtiö. Se pyrkii edistämään kasvuyrityksiä ja innovaatioita. Tesi sijoittaa rahastoihin ja lisäksi suoraan yrityksiin.
Business Finland perustettiin vuoden 2018 alussa. Se syntyi Tekesin ja Finpron fuusiosta. Business Finland tarjoaa rahoitusta ja neuvonantoa lähinnä pk-yrityksille. Tarkoituksena on edistää yritysten kasvua ja tuottavuutta. Tätä tuetaan myös tutkimustoiminnalla.
Finnvera Oyj on valtion omistama erityisrahoitusyhtiö. Sen tarkoitus on täydentää rahoitusmarkkinoita tarjoamalla yrityksille lainoja, takauksia, pääomasijoituksia ja vientitakuita. Keskeisiä tavoitteita ovat edistää vientiä ja pk-yritysten kasvua. Finnvera perustettiin jo vuonna 1999 fuusioimalla Kera Oy ja Suomen valtiontakauskeskus. Finnveran takaukset vientiluotoille ja yritysten rahoitukselle ovat hyvin suuret. Suhteessa bruttokansantuotteeseen ne ovat EU-maiden suurimmat noin 30 prosenttia. Takuiden riskeihin valtiolle on kiinnittänyt huomiota jopa EU:n komissio.
Sipilän suuresta ideasta tarpeeton hanke
Kaiken kaikkiaan voidaan sanoa, että Suomen valtio osallistuu yritystoiminnan rahoitukseen poikkeuksellisen laajalti ja monen instituution kautta. Näiden toiminnassa on myös päällekkäisyyttä. Hallituksen olisi kiireellisesti aloitettava selvitys siitä, onko näin laaja osallistuminen tarpeen ja kuinka suuret ovat valtion riskit.
Sipilän suuri idea Vaken perustamisesta tuntuu kuitenkin täysin tarpeettomalta hankkeelta. Selvitysmiehen raportin mukaisesti Vake on syytä lopettaa nopeasti.
HEIKKI KOSKENKYLÄ
Artikkeliin liittyvät aiheet
- raportti selvitysmies valtion sijoitus- ja kehitysyhtiö Vake valtionyhtiöt Antti Rinne Juha Sipilä Heikki Koskenkylä hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tuulivoima vastatuulessa Saksassa – ilmaston ja luonnonsuojelun tavoitteiden välillä paha ristiriita

Koskenkylä: Hallituksen työllisyystoimet heikkoja, kommunikointi ristiriitaista – väittää leikkaavansa yritystukia, mutta lisää palkkatukea, joka on yritystukea

Koskenkylä: Onko Karl Marxin talous- ja yhteiskuntaopeilla mitään merkitystä nykyisin, ja mistä Ranskan ja Yhdysvaltain yhteiskuntien kahtiajakautuminen oikein johtuu?

Kirjaväite: EU:n todennäköinen tulevaisuus ei ole integraatio vaan disintegraatio – edessä ajautuminen kohti aiempaa löysempää liittoa

Analyysi: Saksassa jatkuva hallituskriisi, EU-politiikka hakusessa – onko suurten puolueiden aika sielläkin päättynyt AfD:n ja vihreiden nousun myötä?

VM:n ja SP:n entinen osastopäällikkö Pikkarainen ryöpyttää hallituksen ilmastorahastovisioita
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää