

PS ARKISTO
VR:n hallintoneuvoston puheenjohtaja Laakso eroaa tehtävästään – syynä VR:n hallituksen häpeilemätön tietojen pimittäminen
Perussuomalaisten kansanedustaja Sheikki Laakso on jättänyt eronpyyntönsä VR:n hallintoneuvoston puheenjohtajan tehtävästä. Laakso on julkisesti kritisoinut VR:n hallitusta huhtikuusta saakka, jolloin VR:n toimitusjohtaja Lauri Sipponen irtisanottiin. Tuolloin VR:n hallituksen puheenjohtaja Kjell Forsén myönsi piilotelleensa ja valehdelleensa tapahtumien kulusta niin VR:n henkilöstölle, medialle, johtoryhmälle kuin hallintoneuvostollekin.
– VR:n hallitus pitää hallintoneuvostoa pilkkanaan eikä ole toistuvista pyynnöistä huolimatta antanut hallintoneuvostolle sille kuuluvia tietoja toimitusjohtajan irtisanomisen perusteista, toteaa perussuomalaisten Sheikki Laakso.
– Ylimielisyydessään hallitus on ilmeisesti unohtanut, että VR on valtionyhtiö, jonka omistajia ovat käytännössä Suomen kansalaiset, ja että poliittisesti valittujen henkilöiden tehtävänä on valvoa hallituksen toimintaa hallintoneuvoston kautta.
– Nyt hallitus vain syöttää hallintoneuvostolle neljännesvuosittain pullaa ja kahvia kertoen samalla yhtiön taloustietoja. Hallitus ei vaivaudu kysymään hallintoneuvostolta edes mielipidettä, saati että kertoisi sille toimistaan etukäteen, Laakso lataa.
VR:n itsekkyys ei rajoitu hallintoneuvoston kohteluun
Yhtiön härskit toimintatavat ovat tulleet Laaksolle tutuiksi parin viime vuoden kuluessa.
– VR oli oman kilpailuasemansa parantamiseksi valmis vaarantamaan metsäteollisuuden kuljetukset. Se on valtionyhtiöltä ennenkuulumatonta.
– Kilpailijan osto kumipyöräliikenteessä ja siten hankittu sektorikohtaisesti määräävä markkina-asema ei mielestäni sovi valtionyhtiön toimintaperiaatteisiin. Ei ole tarkoituksenmukaista, että valtionyhtiö tuhoaa ympäriltään kaiken yksityisen saman alan osaamisen.
Yritys vaikuttaa eduskuntaan oli kaiken huippu
VR:n sisällä henkilöstön johdon taholta kokema kohtelu ja arvostuksen puute ovat puhuttaneet jo jonkin aikaa, pääosin julkisuudelta piilossa.
– Yhtenä epäkohtana nostan esiin VR:n harjoittaman henkilöstöpolitiikan, jota Sipponen oli palkattu parantamaan.
Hallituksen pyrkimys vaikuttaa hallintoneuvoston kansanedustajajäseniin on kuitenkin ollut kaiken huippu.
– Erityisen härski oli tapa, jolla hallintoneuvoston kautta yritettiin vaikuttaa eduskuntaan. Hallintoneuvoston tehtävä on valvoa yhtiön toimintaa kansan edustajina, ei toimia VR:n ohjailemana lobbariryhmänä kansanedustuslaitoksen sisällä, Laakso kuvaa tilannetta.
Hallintoneuvoston toiminta edellyttää hallituksen yhteistyötä
Hallintoneuvoston perimmäinen tarkoitus – yhtiön hallituksen toiminnan valvominen – ei voi tarkoituksenmukaisesti toteutua, mikäli hallitus on yhteistyöhön vastahakoinen. Se osoittaa huomattavan puutteen valtionyhtiöiden toiminnan kontrollissa. Järjestelmä vaatisi päivittämistä siten, että hallitusneuvostolla olisi kyky suorittaa tehtäväänsä hallituksen yhteistyöhalukkuudesta riippumatta.
– Koska hallintoneuvostolla ei hallituksen toistuvan tietojen pimittämisen myötä ole keinoja toteuttaa lain sille määräämää tehtävää valvoa VR:n hallituksen toimintaa, olen tehnyt päätöksen erota hallintoneuvoston puheenjohtajan tehtävästä. Samalla eroan myös hallintoneuvoston jäsenyydestä, Laakso toteaa.
Onko valtionyhtiön kannettava vastuu toimistaan?
VR:n hallitus myöntää valehtelun ja tietojen pimittämisen. Se myös jatkaa monopolistisia pyrkimyksiään ja harvojenkin kilpailijoidensa raivaamista markkinoilta keinolla millä hyvänsä. Ovatko nämä valtionyhtiölle hyväksyttäviä toimintaperiaatteita?
Kansanedustaja Laakson mielestä eivät ole. Kokonaisuuden huomioiden hän näkee, että VR:n hallituksen tulisi erota.
– Hallituksen on oltava vastuussa tekemisistään. Tulen ottamaan tämän esille valtion omistajaohjauksen parlamentaarisessa neuvottelukunnassa, Laakso lupaa.
Kansanedustaja Laakso toimii valtion omistajaohjauksen parlamentaarisen neuvottelukunnan varapuheenjohtajana.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- omistajaohjauksen parlamentaarinen neuvottelukunta henkilöstöpolitiikka Kjell Forsén Lauri Sipponen VR:n hallitus VR:n hallintoneuvosto Sheikki Laakso valtionyhtiöt Lobbaus kansanedustajat VR Omistajaohjaus Metsäteollisuus eduskunta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Valtionyhtiö näyttää huonoa esimerkkiä – ”Finnairin kannattaisi ymmärtää, että hyvinvoiva henkilöstö on yrityksen etu”

Nuorisojärjestöt ottivat yhteen AlfaTV:llä – samaa mieltä vain somen merkityksestä

Ex-pääministeri Paavo Lipponen ja demarien puoluesihteeri konsultoivat Venäjän kaasuputkihankkeita – palkkioksi satoja tuhansia euroja

Reijonen ihmettelee eduskunnan turhia nimityksiä: “Eivät välttämättä kokoonnu ollenkaan”

Leena Meri: VR:n on panostettava palveluun

Leena Meri: Hallitusta ei kiinnosta VR:n epäkohdat – ongelmat jäävät asiakkaan vastuulle
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

Bernerin taksilaki kylvää tuhoa, mutta korjaus tulee: Taksisääntelyn uudistus eduskuntaan vielä tänä vuonna – ”Kuljettajien vaatimustasoa tiukennetaan huomattavasti”
Hallitus panostaa arjen sujuvuuteen ja turvallisuuteen uudistamalla taksialan sääntelyä. Tavoitteena on palauttaa Suomeen turvalliset taksit ja luottamus koko taksialaan. Pitkään valmisteltu hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskuntaan vielä tämän vuoden puolella, syysistuntokaudella 2025.

EVA tutki: Jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yleisradion uutisoinnin kallistuvan tiedonvälityksessään poliittisesti vasemmalle
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa yllättäviä tuloksia kansalaisten suhtautumisesta Yleisradion uutistuotantoon. Jopa 40 prosenttia vastaajista pitää Yle Uutisia vasemmalle kallistuvana. Vastaajista 19 prosenttia arvioi Ylen näkökulman olevan selvästi vasemmistolainen. Tutkimuksessa vain SDP:n puoluemedia Demokraatti ja vasemmistoliiton Kansan Uutiset arvioitiin vielä Yle Uutisiakin vasemmistolaisemmiksi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää