PS ARKISTO
VR:n hallintoneuvoston puheenjohtaja Laakso eroaa tehtävästään – syynä VR:n hallituksen häpeilemätön tietojen pimittäminen
Perussuomalaisten kansanedustaja Sheikki Laakso on jättänyt eronpyyntönsä VR:n hallintoneuvoston puheenjohtajan tehtävästä. Laakso on julkisesti kritisoinut VR:n hallitusta huhtikuusta saakka, jolloin VR:n toimitusjohtaja Lauri Sipponen irtisanottiin. Tuolloin VR:n hallituksen puheenjohtaja Kjell Forsén myönsi piilotelleensa ja valehdelleensa tapahtumien kulusta niin VR:n henkilöstölle, medialle, johtoryhmälle kuin hallintoneuvostollekin.
– VR:n hallitus pitää hallintoneuvostoa pilkkanaan eikä ole toistuvista pyynnöistä huolimatta antanut hallintoneuvostolle sille kuuluvia tietoja toimitusjohtajan irtisanomisen perusteista, toteaa perussuomalaisten Sheikki Laakso.
– Ylimielisyydessään hallitus on ilmeisesti unohtanut, että VR on valtionyhtiö, jonka omistajia ovat käytännössä Suomen kansalaiset, ja että poliittisesti valittujen henkilöiden tehtävänä on valvoa hallituksen toimintaa hallintoneuvoston kautta.
– Nyt hallitus vain syöttää hallintoneuvostolle neljännesvuosittain pullaa ja kahvia kertoen samalla yhtiön taloustietoja. Hallitus ei vaivaudu kysymään hallintoneuvostolta edes mielipidettä, saati että kertoisi sille toimistaan etukäteen, Laakso lataa.
VR:n itsekkyys ei rajoitu hallintoneuvoston kohteluun
Yhtiön härskit toimintatavat ovat tulleet Laaksolle tutuiksi parin viime vuoden kuluessa.
– VR oli oman kilpailuasemansa parantamiseksi valmis vaarantamaan metsäteollisuuden kuljetukset. Se on valtionyhtiöltä ennenkuulumatonta.
– Kilpailijan osto kumipyöräliikenteessä ja siten hankittu sektorikohtaisesti määräävä markkina-asema ei mielestäni sovi valtionyhtiön toimintaperiaatteisiin. Ei ole tarkoituksenmukaista, että valtionyhtiö tuhoaa ympäriltään kaiken yksityisen saman alan osaamisen.
Yritys vaikuttaa eduskuntaan oli kaiken huippu
VR:n sisällä henkilöstön johdon taholta kokema kohtelu ja arvostuksen puute ovat puhuttaneet jo jonkin aikaa, pääosin julkisuudelta piilossa.
– Yhtenä epäkohtana nostan esiin VR:n harjoittaman henkilöstöpolitiikan, jota Sipponen oli palkattu parantamaan.
Hallituksen pyrkimys vaikuttaa hallintoneuvoston kansanedustajajäseniin on kuitenkin ollut kaiken huippu.
– Erityisen härski oli tapa, jolla hallintoneuvoston kautta yritettiin vaikuttaa eduskuntaan. Hallintoneuvoston tehtävä on valvoa yhtiön toimintaa kansan edustajina, ei toimia VR:n ohjailemana lobbariryhmänä kansanedustuslaitoksen sisällä, Laakso kuvaa tilannetta.
Hallintoneuvoston toiminta edellyttää hallituksen yhteistyötä
Hallintoneuvoston perimmäinen tarkoitus – yhtiön hallituksen toiminnan valvominen – ei voi tarkoituksenmukaisesti toteutua, mikäli hallitus on yhteistyöhön vastahakoinen. Se osoittaa huomattavan puutteen valtionyhtiöiden toiminnan kontrollissa. Järjestelmä vaatisi päivittämistä siten, että hallitusneuvostolla olisi kyky suorittaa tehtäväänsä hallituksen yhteistyöhalukkuudesta riippumatta.
– Koska hallintoneuvostolla ei hallituksen toistuvan tietojen pimittämisen myötä ole keinoja toteuttaa lain sille määräämää tehtävää valvoa VR:n hallituksen toimintaa, olen tehnyt päätöksen erota hallintoneuvoston puheenjohtajan tehtävästä. Samalla eroan myös hallintoneuvoston jäsenyydestä, Laakso toteaa.
Onko valtionyhtiön kannettava vastuu toimistaan?
VR:n hallitus myöntää valehtelun ja tietojen pimittämisen. Se myös jatkaa monopolistisia pyrkimyksiään ja harvojenkin kilpailijoidensa raivaamista markkinoilta keinolla millä hyvänsä. Ovatko nämä valtionyhtiölle hyväksyttäviä toimintaperiaatteita?
Kansanedustaja Laakson mielestä eivät ole. Kokonaisuuden huomioiden hän näkee, että VR:n hallituksen tulisi erota.
– Hallituksen on oltava vastuussa tekemisistään. Tulen ottamaan tämän esille valtion omistajaohjauksen parlamentaarisessa neuvottelukunnassa, Laakso lupaa.
Kansanedustaja Laakso toimii valtion omistajaohjauksen parlamentaarisen neuvottelukunnan varapuheenjohtajana.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- omistajaohjauksen parlamentaarinen neuvottelukunta henkilöstöpolitiikka Kjell Forsén Lauri Sipponen VR:n hallitus VR:n hallintoneuvosto Sheikki Laakso valtionyhtiöt Lobbaus kansanedustajat VR Omistajaohjaus Metsäteollisuus eduskunta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Valtionyhtiö näyttää huonoa esimerkkiä – ”Finnairin kannattaisi ymmärtää, että hyvinvoiva henkilöstö on yrityksen etu”
Nuorisojärjestöt ottivat yhteen AlfaTV:llä – samaa mieltä vain somen merkityksestä
Ex-pääministeri Paavo Lipponen ja demarien puoluesihteeri konsultoivat Venäjän kaasuputkihankkeita – palkkioksi satoja tuhansia euroja
Reijonen ihmettelee eduskunnan turhia nimityksiä: “Eivät välttämättä kokoonnu ollenkaan”
Leena Meri: VR:n on panostettava palveluun
Leena Meri: Hallitusta ei kiinnosta VR:n epäkohdat – ongelmat jäävät asiakkaan vastuulle
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää