LEHTIKUVA
VM:n ex-ylijohtaja Nyberg: Jos talouskasvu ja hyvinvointi eivät kuulu euron hyötyihin, kannattaisi selvittää, mitä muita hyötyjä siitä on
Valtionvarainministeriön entinen rahoitusmarkkinaosaston ylijohtaja, VTT Peter Nyberg kertoo Brysselin Koneen haastattelussa mielipiteensä EU:n elvytysvälineestä.
Hänen mukaansa elvytysväline voi olla merkki poliittisen solidaarisuuden osoituksesta, mutta se ei ole välttämätön koronaseuraamusten hoidolle.
– Se ei ole myöskään riittävä edes euromaiden ongelmallisten maiden talouspulmien ratkaisemiseksi. Se edistää melko tehokkaasti EU:n marssia kohti keskitettyä finanssipoliitiikkaa kansallisten parlamenttien kustannuksella, hän sanoo haastattelun aluksi.
Nyberg sanoo, myös, että voimme arvata, että jos lainoilla rahoitaetaan raskaasti velkaantuneita maita, on kysymys lahjasta.
Suomen osuus tulisi olemaan noin 13 miljardia.
– Puhdas arvaus on, että takaisin tulisi kahdeksan miljardia. Nettomääräisesti Suomi maksaisi vähintään viisi miljardia. Epäilen suuresti, että vientimme nousisi sen verran. Lisäksi se olisi vientiä, josta itse maksamme.
Elvytyksen kohteina ovat maat, jotka eivät ole Suomen pääasiallisia vientikohteita. Pakettiin myönteisesti suhtautuvalle Saksalle esimerkiksi Italia on tärkeä vientimaa. Saksan vientiyritysten laariin tulee suoraa hyötyä elvytyskohdemaista.
Nybergin mukaan myös Ranska hyötyy, sillä sen pankeilla on suuret vastuut Portugalissa, Kreikassa ja Espanjassa. Ranskalla on myös erittäin paljon Italian lainoja.
Nybergin mukaan Suomella on tässä paketissa jonkinsorttisia ei-taloudellisia tavoitteita.
– Tässä saattaa olla pikemminkin kysymys jonkinlaisesta paikan lunastamisesta EU:n lounaspyödissä.
Kyse ei ole koronasta vaan komission toimivallan laajentamisesta
Nyberg sanoo myös, että korona ei ole edes ohi. Korona on lähinnä poliittinen syy.
–Kaikki ovat huolilssaan. Italia rähjää kunnolla, ettei sitä auteta. Käytännössä kyse on muusta kuin koronasta. Suuri syy siihen, että tähän mennään on se, että komissio näkee oivan tilaisuuden laajentaa toimivaltaansa. Sillä rakennettaisiin kauan toivottua finanssipolitiikkaa, hän sanoo.
Hänen mukaansa siinä vaiheessa kun rahoja pitää maksaa takaisin sanottaisiin, että EU maksaisi, jos vain saisi verotusoikeuden.
Valuvikainen euro
Nyberg muistuttaa, että euro syntyi valuvikojen kanssa.
– Viat eivät ole menneet mihinkään. Nyt niille pyritään löytämään korjausta.
– Niin kauan, kun maalla ei ole omaa valuutaa, sen pitää olla ketterä ja joustava kotimaisilla markkinoilla. Tämä on se varsinainen valuvika, mikä eurossa on. Kaikki maat eivät siihen siihen pysty, hän selventää.
Nyberg sanoo, että on mahdollista, että Italia eroaa eurosta.
–Italialla on samanlainen ongelma kuin Suomella. Kasvua ei ole ja velkaa hirveästi.
Kannataako siis Suomen olla eurossa?
Nybergin mukaan kannattaa vakavasti miettiä ja olisi hyvä selostaa, minkälaisia muita hyötyjä on eurosta on, jollei talouskavu ja hyvinvointi kuulu niihin.
Se kuinka kalliiksi eroaminen tulisi Suomelle on kysymys, josta ei ymmärrettävistä syistä ole juuri keskusteltu.
Moni ekonomisti ei puhu siitä julkisesti. Yksittäiselle ekonomistille on vaikeaa sanoa jotain, joka ei ole hänen työnantajansa kanssa linjassa.
– Pieni ryhmä ekonomisteja teki selvityksen. Halvimmillaan ero olisi 10 miljardia ja kalleimmillaan se johtaisi poliittisiin kostotoimiin euromaiden kohdalla.
Nyberg sanoo, että euroero saattasi tuottaa plussaa Suomelle muutaman vuoden päästä erosta. Se edellyttäisi, että oma valuutta joustaisi ja vienti vetäisi. Hänen mukaansa euroerosta hyötyisivät Suomen lisäksi Italia, Kreikka, Espanja ja Portugali je ehkä Irlanti sekä Ranska.
Kuuntele Brysselin kone täältä >
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.