Artikkeli kuva

Vesa Moilanen Lehtikuva

Vistbacka iloitsi Finlandia-talossa: 24 vuoden työ ei mennyt hukkaan

30.04.2015 |11:19

Tasavallan presidentti julisti valtiopäivät alkaneiksi Finlandia-talossa keskiviikkona. Arvokkaaseen tilaisuuteen osallistui kansanedustajien lisäksi joukko muitakin arvokkaita vieraita, joukossaan pitkäaikainen kansanedustaja Raimo Vistbacka (ps.).

– Totta kai tulin mielihyvin, kun tänne kutsuttiin ja puolueemme menestyi näin loistavasti toiseksi parhaimmin, Vistbacka aloitti.

Mutta uskoiko hän aikoinaan, että tällainen päivä vielä koittaa, että perussuomalaiset nousevat valtiopäiville toiseksi suurimpana puolueena?

– En ikinä olisi uskonut, kun kahdeksan vuotta edustin perussuomalaisia eduskunnassa yksin, että joskus olisimme toiseksi suurin puolue, Vistbacka päivitteli.

Hän istui eduskunnassa yhtä soittoa 24 vuotta vuodesta 1987 alkaen ja jättäytyi pois neljä vuotta sitten.

soini_sipila_stubb2ronirekomaa9319708

Kokoomuksen, perussuomalaisten ja keskustan puheenjohtajat Alexander Stubb, Timo Soini ja Juha Sipilä Finlandia-talolla Helsingissä.

– Se riitti – mutta työ ei mennyt hukkaan! Jos emme olisi Timo Soinin kanssa jaksaneet sinnitellä, meillä ei olisi 38 kansanedustajaa tänä päivänä, Vistbacka tuumaili.

Hän sanoi odottavansa jännityksellä, millaiseen ratkaisuun hallitustunnustelija Juha Sipilä (kesk.) lopulta päätyy. Mutta hän uskoo perussuomalaisilla olevan hyvät mahdollisuudet osallistua hallitusohjelman rakentamiseen: puheenjohtaja Soini toi jo vaalitenteissä esiin siihen sopivat rakennuspuut. Mainittavia riidanaiheita ei ole.

Soini: Oli hyvät puheenvuorot

Soini kehui avajaisten kahvitilaisuudessa tasavallan presidentin ja Sipilän puheenvuoroja, joissa luonnehdittiin seuraavan vaalikauden haasteita ja tavoitteita melko samanlaisin sanankääntein, vastuuta ja kansallista yksimielisyyttä korostaen.

– Oli hyvät puheenvuorot molemmilla, Soini sanoi.

Hän korosti myös, kuinka hienoa on olla juhlavassa tilanteessa ja henkilökohtaisestikin suuri kunnia olla avajaisissa puhemiehistön jäsenenä. Alkaneita hallitusneuvotteluita hän luonnehti lyhyesti, mutta myönteisesti. Eduskuntaryhmä alkaa miettiä vastauksia Sipilän kysymyksiin ja istuu vaikka yöhön asti, jos on tarvis.

– Tuttua, selkeää perussuomalaista tekstiä tulee, Soini myhäili.

Yhteinen ratkaisu löytyy

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström sanoi eduskuntaryhmän työvaliokunnan kokoontuvan vielä torstaina kello 9, minkä jälkeen on eduskuntaryhmän kokous vielä kello 10, mutta se ei enää muuta saavutettua tekstiä, vaan se tulee tiedoksi. Teksti luovutetaan hallitustunnustelija Sipilälle kello 14, minkä jälkeen teksti tulee julkiseksi.
Lindströmin mukaan Sipilän 15 kysymykseen vastataan hyvässä hengessä.

– Me neuvottelemme kaikista asioista ja löydämme yhteisen ratkaisun, hän vakuutti.

Loistavat fiilikset

Lindström juhlisti toisten voittoisien valtiopäivien avaamista hienoissa fiiliksissä.

– Hienot on fiilikset. Töitä on paljon ja juoksemista riittää, mutta pää kylmänä mennään ja mielenkiintoista on ollut. Aiemmin en ollut valitsemassa valiokuntapaikkojakaan, nyt valvoimme valintaa yhdessä Osmo Kokon kanssa, Lindström kertoi.

Vaalipäivää hän muisteli lämmöllä: fiilikset olivat uskomattomat! Ennakkoäänten perusteella hän laski menevänsä läpi ja piti seitsemää tuhatta hyvänä tuloksena – mutta kun ääniä kertyi lähes 10 000, joista 8000 kotikaupungista. Puolue voitti Kaakkois-Suomen vaalit kirkkaasti ja neljä meni läpi.

– SDP ei ollut varsinaisesti vihollinen, mutta niin kävi, että SDP hävisi! Jukka Kärnä ja Jouni Backman putosivat. Se oli melkoinen voitto, Lindström iloitsi.

Ville Vähämäki (ps.) nousi toiselle kaudelle Oulusta, joka oli kovin vaalipiiri, kun vastassa oli kempeleläinen keskustan puheenjohtaja. Mutta perussuomalaiset pitivät Oulun seudulla kolme paikkaa, vain kajaanilainen Pentti Kettunen putosi.

– Tulos oli hyvä. Kilpailu oli kovempaa kuin missään muualla, Sipiläkin sai yli 30 000 ääntä. Kolmeen paikkaan pitää olla tyytyväinen, Vähämäki arvioi.

Seuraavissa vaaleissa takaisin neljään paikkaan

Hän sanoi kuitenkin huomanneensa jo ennen vaaleja, että kysyntä oli kova. Ehdokkaat tekivät tosi hyvän vaalityön: lista oli tasainen ja monet ehdokkaat saivat yli 2000, jopa yli 3000 ääntä. Istuvat edustajat saivat kuitenkin eniten ääniä ja uusivat paikkansa.

– Jos kunnallisvaalit menevät vielä hyvin, niin nousemme todennäköisesti vielä neljään paikkaan, Vähämäki povasi.

Muhoslaisella Pirkko Mattilalla (ps.) oli kovasti pohdittavaa ennen vaaleja, mutta vaalipäivänä alkoi taas hymyilyttää.

– Ei ollut kokemusta vaaleista istuvana kansanedustajana ja oli haasteellinen tilanne, kun samassa piirissä oli Juha Sipilä. Mutta kampanja onnistui valtakunnallisesti. Jatkojytky onnistui ja itsekin sain 6577 ääntä, niin että tosi tyytyväinen olen. Tehdystä työstä tuli kiitos, hallintovaliokuntaa viime kaudella johtanut Mattila iloitsee.

– Loppu hyvin kaikki hyvin: olemme yhä Oulun vaalipiirin toiseksi suurin puolue, Mattila myhäili.

Turunen tipautti SDP:n Backmanin

Kaj Turunen teki Savonlinnassa suurtyön syrjäyttämällä samalta paikkakunnalta Jouni Backmanin (sd.), jota pidettiin varmana läpimenijänä samoin kuin imatralaista Jukka Kärnää (sd.). SDP:n miehet tipahtivat koko Itä-Suomesta.

– Kaakkois-Suomessa vaalityömme kesti koko neljä vuotta. Se hyvä työ palkittiin nyt, Turunen iloitsi.

Hän kehui vielä, että Jani Mäkelä (ps.) nousi Reijo Tossavaisen (ps.) tilalle niin, ettei yhtään paikkaa menetetty. Päinvastoin jopa viideskin paikka näytti mahdolliselta.

Perussuomalaiset sieppasivat mahtavan äänisaaliin nimenomaan teollisuuspaikkakunnilla, joita SDP ennen hallitsi. Kuusankosken Voikkaalla perussuomalaiset saivat kaksi kertaa enemmän ääniä kuin demarit.

Suna Kymäläinen (sd.) meni läpi perussuomalaisella ohjelmalla, kuten vastustamalla tonttien myymistä ulkomaalaisille. Myös Kärnä yritti ennen vaaleja esittämällä Imatralaisen ilmoituksessa verovapaata tonnia, joka on suoraan perussuomalaisilta, Turunen naurahtaa. Backmanin ongelma oli, ettei hän vain saanut tarpeeksi ääniä: Savonlinnasta hän sai noin 2000 ääntä, kun Turunen sai lähes 3600. Myös Itä-Suomen naisehdokkaat söivät Backmanin tulosta.

– Demareilla tuli hätä siirtyä perussuomalaisten linjalle – Suna onnistui, Kärnä ei, Turunen päätteli.

Veli-Pekka Leskelä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Tamponit poistetaan Facebookin konttoreiden miestenvessoista – DEI-ideologia tekee kuolemaa Amerikassa

16.01.2025 |14:19
2.
Suomen uutiset logo

Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”

15.01.2025 |12:27
6.
Suomen uutiset logo

Europarlamentaarikko Tynkkynen lupaa edistää digitaalista sananvapautta EU:ssa – vihreiden Niinistö sen sijaan rajoittaisi lailla somekeskusteluja

16.01.2025 |00:06
8.
Suomen uutiset logo

Brittihallinto leimaa termin “aasialaiset raiskausringit” rasistiseksi – tilaston mukaan pakistanilaiset syyllistyvät neljä kertaa todennäköisemmin lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön

15.01.2025 |15:29
10.
Suomen uutiset logo

Ylen Jälkidigin raati kävi läpi Metan tulevia yhteisöhuomautuksia journalismin näkökulmasta – katsojille ei kerrottu journalististen sisältöjen olevan olennainen osa huomautuksia

17.01.2025 |14:11

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää