

KUVAKAAPPAUS/YLE AREENA
“Virikkeellinen viihde” Yle-laista pois – Tynkkynen vaatii Ylen paisumiselle rajoja lakimuutoksella
Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen on tehnyt eduskunnassa lakialoitteen, jolla hillittäisiin Yleisradion budjetin kasvupaineita. Aloitteessa esitetään, että laista poistettaisiin maininta yhtiön velvollisuudesta tuottaa, luoda, kehittää ja säilyttää virikkeellistä viihdettä.
– Ei ole enää tätä päivää, että valtion mediayhtiötä lailla velvoitetaan tuottamaan kansalaisille virikkeellistä viihdettä. Erilaiset suoratoistopalvelut, myös ilmaiset, ovat viihdettä pullollaan, joten verovaroilla ei tule rahoittaa Ylen kilpailua näitä vastaan.
– Yhteiskunta on virikkeiltään hyvin erilainen verrattuna siihen, mitä se oli vuonna 2005, kun maininta virikkeellisestä viihteestä kirjattiin lakiin. Esimerkiksi samana vuonna perustettu YouTube tavoitti vain 15 vuotta myöhemmin Suomessa jo yli kolme miljoonaa käyttäjää kuukaudessa, Sebastian Tynkkynen huomauttaa.
Nousseiden elinkustannusten rinnalle ei kaivata lisää Yle-veroa
Yleisradion kulut olivat vuonna 2021 reilut 508 miljoonaa euroa. Suunta on näyttänyt ylöspäin, ja rahantarpeen odotetaan kasvavan myös tulevina vuosina. Valtiovarainministeriö on arvioinut yhtiön haukkaavan 610 miljoonan euron loven veronmaksajien kukkaroon vuonna 2026.
– Nousseiden elinkustannusten rinnalle ei kaivata noussutta Yle-veroa. Yleisradiolla on oma tärkeä tehtävänsä, jonka ytimessä on suomalaisten riippumattoman tiedonsaannin ja laadukkaan journalismin turvaaminen tilanteessa kuin tilanteessa.
– Tämän lisäksi on perusteltua, että Yleisradio toimii sellaisilla tarpeelliseksi katsotuilla osa-alueilla, joilla kaupallisten toimijoiden tarjonta ei yksinään riitä. Kun nämä säilytetään, loput voidaan karsia. Muutoin Yle jatkaa laajenemistaan osa-alueille, joissa sen toiminta ei ole enää järkevää veronmaksajien rahojen käyttöä, Tynkkynen sanoo.
Eduskunta keskusteli viime perjantaina Yleisradion hallintoneuvoston kertomuksesta eduskunnalle yhtiön toiminnasta vuonna 2021. Keskusteluun osallistuneet perussuomalaisten kansanedustajat Tynkkynen ja Jani Mäkelä vaativat puheenvuoroissaan Yleisradiosta aiheutuvien kulujen karsimista ja yhtiön keskittymistä ydintehtäviinsä.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- mediayhtiöt suoratoistopalvelu Yleisradio Valtiovarainministeriö veronmaksajat lakialoite Yle-vero Journalismi Youtube Jani Mäkelä Sebastian Tynkkynen Yle
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ylen poistovimman uhriksi joutuvat myös sen omat uutiset – Tynkkynen vaatii vastausta ministeriltä

Leena Meri: Toissijaisiin kohteisiin kohdistuvat menot pois ja suomalaisten verotaakkaa kevyemmäksi

Yleisradiolle ei riitä 1,5 miljoonaa euroa päivässä: Yle-veroon vihjaillaan korotuksia – budjetti paisuu ja johdon palkkiot paukkuvat

Jälkiviisaat antoivat esimerkin “huolipuheen tekopyhyydestä” – Yle sensuroi videon

Mäenpää: Ylenkin toimintaa pitää tarkastella kriittisesti
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää