KUVAKAAPPAUS/YLE AREENA
“Virikkeellinen viihde” Yle-laista pois – Tynkkynen vaatii Ylen paisumiselle rajoja lakimuutoksella
Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen on tehnyt eduskunnassa lakialoitteen, jolla hillittäisiin Yleisradion budjetin kasvupaineita. Aloitteessa esitetään, että laista poistettaisiin maininta yhtiön velvollisuudesta tuottaa, luoda, kehittää ja säilyttää virikkeellistä viihdettä.
– Ei ole enää tätä päivää, että valtion mediayhtiötä lailla velvoitetaan tuottamaan kansalaisille virikkeellistä viihdettä. Erilaiset suoratoistopalvelut, myös ilmaiset, ovat viihdettä pullollaan, joten verovaroilla ei tule rahoittaa Ylen kilpailua näitä vastaan.
– Yhteiskunta on virikkeiltään hyvin erilainen verrattuna siihen, mitä se oli vuonna 2005, kun maininta virikkeellisestä viihteestä kirjattiin lakiin. Esimerkiksi samana vuonna perustettu YouTube tavoitti vain 15 vuotta myöhemmin Suomessa jo yli kolme miljoonaa käyttäjää kuukaudessa, Sebastian Tynkkynen huomauttaa.
Nousseiden elinkustannusten rinnalle ei kaivata lisää Yle-veroa
Yleisradion kulut olivat vuonna 2021 reilut 508 miljoonaa euroa. Suunta on näyttänyt ylöspäin, ja rahantarpeen odotetaan kasvavan myös tulevina vuosina. Valtiovarainministeriö on arvioinut yhtiön haukkaavan 610 miljoonan euron loven veronmaksajien kukkaroon vuonna 2026.
– Nousseiden elinkustannusten rinnalle ei kaivata noussutta Yle-veroa. Yleisradiolla on oma tärkeä tehtävänsä, jonka ytimessä on suomalaisten riippumattoman tiedonsaannin ja laadukkaan journalismin turvaaminen tilanteessa kuin tilanteessa.
– Tämän lisäksi on perusteltua, että Yleisradio toimii sellaisilla tarpeelliseksi katsotuilla osa-alueilla, joilla kaupallisten toimijoiden tarjonta ei yksinään riitä. Kun nämä säilytetään, loput voidaan karsia. Muutoin Yle jatkaa laajenemistaan osa-alueille, joissa sen toiminta ei ole enää järkevää veronmaksajien rahojen käyttöä, Tynkkynen sanoo.
Eduskunta keskusteli viime perjantaina Yleisradion hallintoneuvoston kertomuksesta eduskunnalle yhtiön toiminnasta vuonna 2021. Keskusteluun osallistuneet perussuomalaisten kansanedustajat Tynkkynen ja Jani Mäkelä vaativat puheenvuoroissaan Yleisradiosta aiheutuvien kulujen karsimista ja yhtiön keskittymistä ydintehtäviinsä.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- mediayhtiöt suoratoistopalvelu Yleisradio Valtiovarainministeriö veronmaksajat lakialoite Yle-vero Journalismi Youtube Jani Mäkelä Sebastian Tynkkynen Yle
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ylen poistovimman uhriksi joutuvat myös sen omat uutiset – Tynkkynen vaatii vastausta ministeriltä
Leena Meri: Toissijaisiin kohteisiin kohdistuvat menot pois ja suomalaisten verotaakkaa kevyemmäksi
Yleisradiolle ei riitä 1,5 miljoonaa euroa päivässä: Yle-veroon vihjaillaan korotuksia – budjetti paisuu ja johdon palkkiot paukkuvat
Jälkiviisaat antoivat esimerkin “huolipuheen tekopyhyydestä” – Yle sensuroi videon
Mäenpää: Ylenkin toimintaa pitää tarkastella kriittisesti
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää