

LEHTIKUVA
Ville Tavio: Hallitus ei oikeasti kovenna seksuaalirikosten rangaistuksia – “Rumaa kansan vedättämistä”
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) väitti viime viikon kehysriihessä, että hallitus koventaa seksuaalirikosten rangaistuksia. Hallituspuolueet ylistivät päätöstä, joka ei kuitenkaan tosiasiassa vaikuta rangaistusten kiristymiseen.
Seksuaalirikosten rangaistusten nosto on ollut perussuomalaisten tavoite jo pitkään ja siksi tästä tehtiin myös hallitusohjelmaan kirjaus.
– Hallitus loi äänestäjille mielikuvan perussuomalaisten vaatimasta rangaistusten nostosta, jossa oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) paistattelee keulakuvana. Todellisuudessa kaikki on yhtä sumutusta, sanoo perussuomalaisten juristikansanedustaja Ville Tavio.
Perussuomalaisten vaatimia kovennuksia ei tule
Hallituksen väite rangaistusten koventamisesta on Tavion mukaan virheellinen, koska hallitus ei yleisesti kovenna seksuaalirikoksista annettavia rangaistuksia, vaan ainoastaan nostaa lapsen seksuaalisen hyväksikäytön kriminalisoinnin maksimirangaistusta neljästä vuodesta kuuteen vuoteen. Lisäksi törkeän tekomuodon rangaistavuus jää ennalleen.
Hallitus luo uuden rikosnimikkeen lapsen raiskauksesta, joka tosin on saman suuntainen kuin josta perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri on jättänyt myös lakialoitteen.
– Esimerkiksi voimassaolevan raiskauksen rikosnimikkeen rangaistusmaksimi jää neljään vuoteen, Tavio ihmettelee.
– Myöskään muihin rangaistuksiin ei tullut korotuksia. Mitään selviä perussuomalaisten vaatimia kovennuksia ei ole tulossa, kuten ehdonalaiseen pääsyn pidentäminen.
Koskevat vain muutamaa tapausta vuodessa
Tavion mielestä lapsen seksuaalisen hyväksikäytön rangaistustason yläpään nostolla ei ole vaikutusta kuin korkeintaan muutamaan tapaukseen vuodessa.
– Täysin marginaalinen asia, jolla politiikan teko on rumaa kansan vedättämistä.
– Onko ministeri Orpolta rehellistä väittää kansalle, että hallitus koventaa ”seksuaalirikosten rangaistuksia”, kun koventaminen kohdistuukin itseasiassa vain yhteen rikosnimikkeeseen ja senkin osalta hyvin marginaalisesti? Mielestäni ei, Tavio toteaa.
Professori: “Vaikutukset näennäisiä”
Rikosoikeuden emeritaprofessori Terttu Utriainen on samaa mieltä Tavion kanssa. Utriaisen mukaan oikeudessa sovelletaan useimmissa tapauksissa rangaistusasteikon alinta kolmannesta.
– Rangaistusmaksimin nostamisen vaikutukset tässä tapauksessa ovat näennäisiä. Kyse on lähinnä periaatteellisesta kannanotosta, Utriainen sanoo Pohjalainen-lehdessä.
Poliitikkojen puheenvuoroista väärä kuva
Myös rikosoikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta sanoo, kuinka poliitikkojen puheenvuorot eduskunnassa antavat väärän kuvan siitä, mitä hallitus on tekemässä.
– Sanon jo suoraan, että se (hallituksen esitys) koskee varsin pientä joukkoa. Lakimuutos, jota ollaan nyt viemässä läpi, koskee vuosittain korkeintaan muutamaa kymmentä tapausta.
– Jos haluttaisiin varmistaa, ettei ehdollista vankeusrangaistusta tuomittaisi koskaan törkeästä tekomuodosta, niin rangaistuksen minimi pitäisi nostaa kolmeen vuoteen – kahteen vuoteen asti rangaistus voidaan antaa ehdollisena, Tolvanen sanoo Iltalehden haastattelussa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- rangaistukset Terttu Utriainen seksuaalirikokset Antti Häkkänen Matti Tolvanen Leena Meri Ville Tavio Petteri Orpo
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tavio: Törkeiden rikosten vankilassaoloaikaa pidennettävä

Ronkainen lapsiin kohdistuvista rikoksista: Miten törkeä teon pitää olla, että Suomessa tänä päivänä oikeasti joutuisi vankilaan?

Meri: Seksuaalirikoksista kovemmat rangaistukset

Juvonen: Lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomittavien rangaistusten pitää vastata ihmisten oikeustajua
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää