Kuvat pakenevista ihmisistä leviävät sosiaalisessa mediassa. / TWITTER
Vilhelm Junnila: “Etnisen armenialaisväestön pakeneminen on valitettavasti sekä Azerbaidžanin että Venäjän intresseissä”
Venäjä käyttää tilannetta hyväkseen lietsomalla eripuraa Armeniassa. Kansanedustaja Vilhelm Junnila (ps.) kommentoi Vuoristo-Karabahin konfliktia ja sen geopoliittisia ulottuvuuksia. Junnila on Armenia-ystävyysryhmän puheenjohtaja.
Vuoristo-Karabahin aseellinen valtaus Azerbaidžanin toimesta on herättänyt huolta myös Suomessa. Lauantaihin mennessä separatistihallinto ”Artsakhin tasavallan” alueelta oli paennut yli 90 000 ihmistä Armeniaan. Kiistanalainen Vuoristo-Karabah kuuluu Neuvostoliiton aikaisten rajalinjausten mukaisesti Azerbaidžanille, mutta alueen väestö on ollut etnisesti armenialainen jo kolmen vuosikymmenen ajan ja alueen armenialainen historia ulottuu 600-luvulle ennen ajanlaskun alkua. Suomessa asuvat armenialaiset pelkäävät historiallisista syistä jopa kansanmurhaa alueella. Pidätyksiä ja väkivallantekoja on jo dokumentoitu.
– Etnisen armenialaisväestön pakeneminen alueelta on valitettavasti sekä Azerbaidžanin että Venäjän intresseissä. Azerbaidžan saa alueen täydelliseen hallintaansa ja Karabahin armenialaisten toiveet kulttuurinsa säilyttämisestä, rauhallisesta yhteiselosta ja paluusta muodostuvat käytännössä mahdottomaksi. Venäjä taas käyttää tilannetta painostaakseen Armenian nykyistä länsimielisempää hallintoa ja yrittäessään ujuttaa lonkeronsa takaisin maan sisäisiin asioihin. Geopoliittisesta näkökulmasta tätä konfliktia on kansainvälisen yhteisön taholta liian pitkään käsitelty merkitykseltään toissijaisena, perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila kertoo.
Ennen viimeistä hyökkäystä alueella asui noin 120 000 armenialaista, joista yli 50 000 alueen pääkaupunki Stepanakertissa, jota Azerbaidžan kutsuu Khankendiksi.
Mittava humanitaarinen kriisi
Venäjällä on sotilastukikohta Armenian Gyumrissa, josta on siirretty kalustoa ja sotilaita Ukrainaan. Vuoristo-Karabahin alueella toimivat ”rauhanturvaajiksi” kutsutut venäläissotilaat eivät ole käytännössä puuttuneet Azerbaidžanin toimintaan millään tavalla.
– Armenialla on ollut kollektiivinen turvallisuussopimus Venäjän kanssa. Venäjä ei ole kuitenkaan vuonna 2020 tehdyistä lupauksista huolimatta suojellut Karabahissa eläviä armenialaisia eikä ole pitänyt ainoaa alueelle johtanutta tieyhteyttä eli Laçinin käytävää auki, joka on johtanut mittavaan humanitaariseen katastrofiin. Tuoreinta hyökkäystä edelsi lähes kymmenen kuukautta kestänyt täydellinen eristäminen, jonka johdosta alueella oli pulaa kaikista perustarvikkeista, kuten ruuasta, vedestä, lääkkeistä, polttoaineista ja sähköstä. Venäjä on jälleen osoittanut epäluotettavuutensa ja pettänyt – tällä kertaa armenialaiset, Junnila jyrähtää.
Venäjä käyttää tilannetta hyväkseen lietsomalla eripuraa Armeniassa. Vaikka pääministeri Nikol Pašinjan on Vuoristo-Karabahin vuoksi joutunut epäsuosioon, on Venäjä muuttunut sitäkin luotaantyöntävämmäksi kansan keskuudessa. Tilanteesta huolimatta Pašinjanin asema on ainakin toistaiseksi vakaa, sillä todellisia vaihtoehtoja ei ole olemassa.
– Nyt Venäjä neuvottelee Azerbaidžanin kanssa joukkonsa poisvetämisestä. Armenia on jätetty täysin oman onnensa nojaan. Kansalaiset tietenkin näkevät Kremlin valheiden läpi, hän jatkaa.
Vaarana sodan laajentuminen
Armenialla ei ollut enää vuoden 2020 jälkeen sotilaallisia tai taloudellisia edellytyksiä puuttua Vuoristo-Karabakhin tilanteeseen. Tilanne on muutenkin ollut monimutkainen: islamilainen Iran on tukenut kristittyä armeniaa, mutta Israel on myynyt aseita Azerbaidžanille. Turkki on tukenut vahvasti Azerbaidžania, mutta on viime aikoina parantanut välejään myös Armeniaan. Armenian pääministeri Pašinjan tapaa Azerbaidžanin presidentti Ilham Alijevin Espanjan Granadassa lokakuun alussa. Tapaamiseen osallistuu myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Saksan liittokansleri Olaf Scholz ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel.
– Armenian herkkää asemaa ei täysin ymmärretä. Vaarana on, että Azerbaidžan ei tyydy Vuoristo-Karabahiin vaan havittelee maayhteyttä Nahitševanin autonomiselle alueelle, joka katkaisisi myös Armenian ja Iranin välisen tieyhteyden. Azerbaidžanin uutisissa on jo käytetty Armeniaan kuuluvasta Syunikin alueesta sen turkinkielistä nimeä. Olen käynyt alueella muutaman kerran, viimeksi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin tehtävissä vuonna 2021, Junnila kuvaa tilannetta.
Puhetta on ollut YK:n alaisen valtuuskunnan lähettämisestä Vuoristo-Karabahiin turvaamaan armenialaisten ihmisoikeudet. Valtava pakolaisvirta kuitenkin muuttaa asetelmaa.
Armenian suvereniteetti turvattava
– Toiveita on rauhanomaisesta ratkaisusta, mutta se edellyttää myös länsimailta välittömiä toimia. Se edellyttää suurempaa roolia niin Yhdysvalloilta, Saksalta kuin erityisesti Ranskalta, jossa on hyvin suuri armenialainen diaspora, ja heillä on perinteisesti ollut vaikutusvaltaiset välit Armeniaan. Turkilla olisi halutessaan mahdollisuus toimia vakauttavana tekijänä, mutta se vaikuttaa toistaiseksi vain kiihdyttävän Azerbaidžanin pyrkimyksiä maakäytävän suhteen. Hätä ja geopoliittiset riskit kasvavat uhkaavasti, jos sotilaallista toimintaa katsotaan tästä eteenpäinkin läpi sormien, Junnila kertoo.
– Maakäytävä Nahitševanin ja Azerbaidžanin välillä voi syntyä vain, jos Armenia on osa ratkaisua ja jos valtion rajoihin ei kosketa. Muuten koko Etelä-Kaukasian alue ajautuu pitkäaikaiseen epävakauden tilaan. Ei Azerbaidžanin asemakaan säily yhtä vahvana kauas tulevaisuuteen. Tärkeää olisi, että maakäytävästä päästään yhteiseen sopimukseen, mielellään länsimaiden tuella ja siten, että Armenian suvereniteetti voidaan turvata, Junnila päättää.
Useat Euroopan maat ovat tarjonneet Armenialle humanitaarista apua.
Vilhelm Junnila on toiminut ETYJ:n Suomen valtuuskunnan puheenjohtajana vuosina 2019-2023 ja jatkaa tällä eduskuntakaudella valtuuskunnan varapuheenjohtajana. Hän on myös eduskunnan Armenia-ystävyysryhmän puheenjohtaja ja vuosia perehtynyt Etelä-Kaukasian turvallisuushaasteisiin.
Vilhelm Junnila (ps.) eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 27. toukokuuta 2020.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Suomalainen sotilasosasto korkeaan valmiuteen osana EU:n taisteluosastoa – Junnila: “Taisteluosasto soveltuu esimerkiksi jonkin keskeisen kohteen turvaamiseen”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää