Artikkeli kuva

Roni Rekomaa Lehtikuva

Viinaveron korotus kilisee laivayhtiöiden ja Viron valtion kassaan

22.03.2013 |15:39

Palvelualojen ammattiliitto PAM:in puheenjohtaja Ann Selin on huolissaan alkoholiveron korotuksen vaikutuksista. Hän pelkää päätöksen lisäävän alkoholin verotonta maahantuontia ja laitonta alkoholin myyntiä.

– Harmaan talouden torjunta ja alkoholin aiheuttamien kokonaishaittojen vähentäminen vaatisivat kuitenkin tuekseen toimenpiteitä, joilla päinvastoin saataisiin vähennettyä kotona tai yksityistilaisuuksissa juomista, Selin toteaa.

Veropolitiikkaa Viron eduksi

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton mukaan alkoholiveron korotus rasittaa kotimaista teollisuutta ja työllisyyttä. Liitto pitääkin hallituksen kehysriihessään tekemää päätöstä alkoholiveron nostosta kohtuuttomana. Edelliset korotukset alkoholi- ja virvoitusjuomaveroon vuoden 2012 alussa ovat hiivuttaneet panimojuomien kotimaisen myynnin kaikissa juomaryhmissä. Veronkorotuksilla korostetaan veroeroa Viroon ja kiihdytetään yksityistä matkustajatuontia.

Uusi alkoholijuomaveron korotus on viides vuoden 2008 jälkeen. Vuoden 2012 alussa oluen, siiderin ja long drink -juomien alkoholijuomaveroa nostettiin 15 prosenttia ja viinien ja väkevien  10 prosenttia.

Jo 20 % kaikesta Suomessa kulutetusta alkoholista tulee tilastoimattomasta kulutuksesta, josta suurin osa on matkustajatuontia. Matkustajatuonti on jo huomattavasti suurempaa kuin koko Suomen ravintolamyynti.

– Mietojen alkoholijuomien verotusta tulisi keventää ja ohjata kulutusta mietoihin juomiin. Tämä olisi vastuullista alkoholipolitiikkaa ja työllistäisi kotimaassa, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.

Kotimainen panimoteollisuus työllistää nykyään lähes 30 000, kun mukaan lasketaan koko ketju pellolta pöytään. Joka kymmenes peltohehtaari kasvaa mallasohraa. Silti kotimaista olutta valmistavaa teollisuutta rangaistaan EU:n korkeimmalla olutverolla. Suomen olutvero on jo nyt viisinkertainen Viroon nähden.

Nykyisellä matkustajatuonnin tasolla Suomen valtio menettää verotuloja arviolta yli 300 miljoonaa euroa vuodessa, kun alkoholijuomat ostetaan ulkomailta. Alkoholiveron korottaminen ei tuo valtion kassaan tuloja enää aiempaan malliin, koska veropohja on kaventunut muun muassa matkustajatuonnin vuoksi. Alkoholijuomaveroja korotettiin vuoden 2012 alusta keskimäärin 13 %, mutta verotuotto oli vain 7,8 % suurempi kuin edellisenä vuonna.

– Tässä tehdään veropolitiikkaa Viron eduksi. Veronkorotuksilla on väistämättä vaikutuksia matkustajatuonnin kasvuun ja harmaisiin markkinoihin. Kaupankäynti siirtyy entistä enemmän Viroon, mutta haitat hoidetaan Suomessa, Ussa sanoo.

Vuoden 2004 veronalennus laski Viron päiväliikenteen matkustajamääriä

Vuonna 2004 olutvero laski Suomessa noin 32 %. Tällä oli selvä vaikutus Tallinnaan suuntautuneeseen vapaa-ajan päivämatkailuun. Matkustajamäärät laskivat viiveellä vuoden 2005 luvusta 472 000 vuoden 2006 380 000:een eli 19 %.

Päivämatkojen määrä on toistuvien veronkorotusten ansiosta jatkanut tasaista nousuaan. Vuoteen 2011 tultaessa on noustu jo 575 000 päivämatkaan.

PS VERKKOTOIMITUS


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Bidenin heikentynyttä tilaa salailtiin koko hänen presidenttikautensa ajan

27.12.2024 |11:20
5.
Suomen uutiset logo

Syyrian pakolaiset eivät halua Ruotsista kotimaan epävarmuuteen – sen sijaan paluumuuttajien virta Turkista Syyriaan kiihtyy

30.12.2024 |17:01
7.
Suomen uutiset logo

Ennakkovaroitus suomalaisille veronmaksajille: Yksi jengirikollinen maksaa yhteiskunnalle miljoonia ja tuhat jengirikollista miljardeja

31.12.2024 |09:33

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää