Roni Rekomaa Lehtikuva
Viinaveron korotus kilisee laivayhtiöiden ja Viron valtion kassaan
Palvelualojen ammattiliitto PAM:in puheenjohtaja Ann Selin on huolissaan alkoholiveron korotuksen vaikutuksista. Hän pelkää päätöksen lisäävän alkoholin verotonta maahantuontia ja laitonta alkoholin myyntiä.
– Harmaan talouden torjunta ja alkoholin aiheuttamien kokonaishaittojen vähentäminen vaatisivat kuitenkin tuekseen toimenpiteitä, joilla päinvastoin saataisiin vähennettyä kotona tai yksityistilaisuuksissa juomista, Selin toteaa.
Veropolitiikkaa Viron eduksi
Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton mukaan alkoholiveron korotus rasittaa kotimaista teollisuutta ja työllisyyttä. Liitto pitääkin hallituksen kehysriihessään tekemää päätöstä alkoholiveron nostosta kohtuuttomana. Edelliset korotukset alkoholi- ja virvoitusjuomaveroon vuoden 2012 alussa ovat hiivuttaneet panimojuomien kotimaisen myynnin kaikissa juomaryhmissä. Veronkorotuksilla korostetaan veroeroa Viroon ja kiihdytetään yksityistä matkustajatuontia.
Uusi alkoholijuomaveron korotus on viides vuoden 2008 jälkeen. Vuoden 2012 alussa oluen, siiderin ja long drink -juomien alkoholijuomaveroa nostettiin 15 prosenttia ja viinien ja väkevien 10 prosenttia.
Jo 20 % kaikesta Suomessa kulutetusta alkoholista tulee tilastoimattomasta kulutuksesta, josta suurin osa on matkustajatuontia. Matkustajatuonti on jo huomattavasti suurempaa kuin koko Suomen ravintolamyynti.
– Mietojen alkoholijuomien verotusta tulisi keventää ja ohjata kulutusta mietoihin juomiin. Tämä olisi vastuullista alkoholipolitiikkaa ja työllistäisi kotimaassa, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.
Kotimainen panimoteollisuus työllistää nykyään lähes 30 000, kun mukaan lasketaan koko ketju pellolta pöytään. Joka kymmenes peltohehtaari kasvaa mallasohraa. Silti kotimaista olutta valmistavaa teollisuutta rangaistaan EU:n korkeimmalla olutverolla. Suomen olutvero on jo nyt viisinkertainen Viroon nähden.
Nykyisellä matkustajatuonnin tasolla Suomen valtio menettää verotuloja arviolta yli 300 miljoonaa euroa vuodessa, kun alkoholijuomat ostetaan ulkomailta. Alkoholiveron korottaminen ei tuo valtion kassaan tuloja enää aiempaan malliin, koska veropohja on kaventunut muun muassa matkustajatuonnin vuoksi. Alkoholijuomaveroja korotettiin vuoden 2012 alusta keskimäärin 13 %, mutta verotuotto oli vain 7,8 % suurempi kuin edellisenä vuonna.
– Tässä tehdään veropolitiikkaa Viron eduksi. Veronkorotuksilla on väistämättä vaikutuksia matkustajatuonnin kasvuun ja harmaisiin markkinoihin. Kaupankäynti siirtyy entistä enemmän Viroon, mutta haitat hoidetaan Suomessa, Ussa sanoo.
Vuoden 2004 veronalennus laski Viron päiväliikenteen matkustajamääriä
Vuonna 2004 olutvero laski Suomessa noin 32 %. Tällä oli selvä vaikutus Tallinnaan suuntautuneeseen vapaa-ajan päivämatkailuun. Matkustajamäärät laskivat viiveellä vuoden 2005 luvusta 472 000 vuoden 2006 380 000:een eli 19 %.
Päivämatkojen määrä on toistuvien veronkorotusten ansiosta jatkanut tasaista nousuaan. Vuoteen 2011 tultaessa on noustu jo 575 000 päivämatkaan.
PS VERKKOTOIMITUS
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää