LEHTIKUVA
“Viikon itsejauhotus” – entinen ilmastoministeri Ohisalo pöyristeli Suomen romahdusta ilmastotoimissa hänen omalla ministerikaudellaan
Poliitikoilla on usein tapana syytellä muita puolueita kaikesta mahdollisesta. Eräänlaisen ennätyksen teki vihreiden ex-ilmastoministeri, joka haukkui nykyhallitusta oman ministerikautensa ilmastotoimien tuloksista. Nolon virheensä takia Maria Ohisalo sai yhteisöhuomautuksen ja poisti sen seurauksena oman twiittinsä.
Ympäristö- ja ilmastoministerinä vuosina 2022–2023 toiminut Maria Ohisalo (vihr) pöyristeli X:ssä (ent. Twitter) sitä, miten “Suomen sijoitus ilmastotoimissa romahti”. Hän viittaa valtioiden ilmastotoimia arvioivaan CCPI-indeksiin (Climate Change Performance Index), jossa Suomen sijoitus oli “romahtanut” sijalta 15 sijalle 26.
– Samaan aikaan Suomi puhuu pääministeriä myöten maailmalla kauniita toimistaan. Tässä näytöt, Ohisalo räksyttää.
Maria Ohisalo ei hoksannut, että vuoden 2024 CCPI-vertailussa käytetyt päästötiedot ovat vuodelta 2022, jolloin Ohisalo itse oli Suomen ilmastoministeri. Siitä voidaan olla montaa mieltä, miten hyvin CCPI-indeksissä painotetut muuttujat kuvaavat valtioiden todellisia ilmastosaavutuksia, mutta kiistämätöntä on, että nykyisellä hallituksella ei ole mitään tekemistä Suomen CCPI-sijoituksen kanssa, koska se perustuu vuoden 2022 lukuihin.
“Viikon itsejauhotus”
Kokoomuksen varakansanedustaja ja eurovaaliehdokas Jocka Träskbäck luonnehtii Ohisalon mokaa “viikon itsejauhotukseksi”. Ja totisesti Ohisalolla meni jauhot suuhun, sillä hän päätti myöhemmin poistaa nolon viestinsä. Uudemmassa viestissään Ohisalo myöntää olleensa väärässä.
– Kyllä, ilmastomittaus on tehty ennen nykyistä hallitusta. Poistin postauksen ja pahoittelen väärää tietoa, Ohisalo kirjoittaa.
Yhteisöhuomautus sai häpeämään
Ohisalon poistamaan postaukseen oli jo ehditty liittää yhteisöhuomautus, jossa lukijoille kerrottiin tosiasiat.
– Indeksi käyttää dataa kahden vuoden takaa. Nykyisellä hallituksella ei ole mitään tekemistä indeksiin vaikuttavien tulosten ja päätösten kanssa, yhteisöhuomautuksessa luki.
Maria Ohisalo ei ole ainoa yhteisöhuomautuksen saanut, joka on päättänyt poistaa kirjoituksensa, jotta lukijat eivät näkisi yhteisöhuomautusta.
Taponen pakeni Twitteristä
Ylikomisario Jari Taponen taisi olla ensimmäinen suomalainen somevaikuttaja, joka sai yhteisöhuomautuksen harhaanjohtavien tietojen levittämisestä. Suomen Uutiset kertoi lokakuussa, että Taponen postasi Twitteriin tilastokaavion, jonka perusteella hän väitti, että ”elämme aikaa, jolloin nuoren riski joutua väkivallan kohteeksi on historian pienin”. Taposen tarkoituksena oli ilmeisesti vähätellä käynnissä olevaa keskustelua maahanmuuttajataustaisten katujengien väkivaltarikollisuudesta.
Faktantarkistajat lisäsivät Taposen postaukseen yhteisöhuomautuksen, jossa kerrottiin, että Taposen käyttämä – ilmeisesti kouluterveyskyselystä otettu – kaavio mittaa vain nuorten kokemuksia, ei todellista väkivallan riskiä. Taponen suivaantui tästä niin paljon, että poisti Twitter-tilinsä kokonaan. Hän on myöhemmin palannut Twitteriin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Lapin lentoturismi syynissä – ministeri Ranne: ”Lapin matkailua ei saa nitistää ilmastotoimilla”
Ilmastoaktivismi vastatuulessa – eliitin loiste sammui ja Greta Thunberg sulautui tapettiin
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää