

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Vihreät vaatii Suomeen EU:n ulkopuolelta lisää halpatyövoimaa tekemään hoitoalan työt – perussuomalaiset vastustaa jyrkästi
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) johtama hallitus pyrkii kaikin tavoin löysäämään maahanmuuttopolitiikkaa, kun siihen on vielä tilaisuus ennen ensi kevään eduskuntavaaleja. Samaan aikaan kun kotimainen hoitoala on ajettu kriisiin, hallituspuolue vihreät haaveilee työllistävänsä hoitosektorille ja muillekin aloille maahanmuuttajia, jotka tyytyvät matalaan palkkaan.
Eduskunnan lähetekeskustelussa oli viime viikolla hallituksen ulkomaalaislain muutosesitys, jossa lakia esitetään muutettavaksi siten, että kansainvälistä tai tilapäistä suojelua saavien alaikäisten henkilöiden perheenjäsenen ja muun omaisen osalta poistetaan turvattua toimeentuloa koskeva edellytys perheenjäsenen tai muun omaisen oleskeluluvan saamiseksi.
Lisäksi esitetään muutettavaksi myös lapsen alaikäisyyden määrittämistä perheenkokoamista koskevissa tilanteissa koskevaa säännöstä EU-tuomioistuimen ratkaisun johdosta.
Perussuomalaiset vastustaa hallituksen aikeita. Kansanedustaja Mari Rantanen pitää tilannetta jopa surullisena.
– Hallitus joka suunnasta nakertaa Suomen maahanmuuttopolitiikkaa niin, että Suomeen tuleminen on koko ajan helpompaa ja tänne on helpompi jäädä, olipa myönnettyä oleskelulupaa tai ei, Rantanen sanoo. Hän oli eilen vieraana AlfaTV:lla keskustelemassa lakihankkeesta. Rantasen lisäksi debattiin osallistui hallitusta edustanut vihreiden kansanedustaja Hanna Holopainen.
Todellinen tavoite on edistää laitonta maassa oleskelua
Rantanen painottaa, että esityksen todellinen tavoite on edistää laitonta maassa oleskelua.
– Yhteiskunnan etu ei ole se, että maasta jätetään poistumatta oleskeluluvan puuttumisen takia.
Holopaisen mielestä Suomeen tarvitaan lisää työvoimaa EU-alueen ulkopuolelta.
– Iso kuva on se, että Suomeen tarvitaan kipeästi työvoimaa ulkomailta. Maahanmuuttajia pitää pystyä juurruttamaan suomalaiseen yhteiskuntaan ja aktivoimaan, Holopainen päästeli, johon Rantanen huomautti, että suuri osa Suomeen tulevista ”työperäisistä” ei edes tule palkallaan toimeen.
– Kuinka kestävää sellainen työperäinen maahanmuutto on, jossa ihmisen toimeentulosta yhä suurempi osa tulee tulonsiirroista? Monen maahantulijan tulot ovat niin pienet, että palkasta ei juurikaan edes makseta veroa, Rantanen sanoi.
Vihreille tyypilliseen tapaan Holopainen sivuutti huomautuksen siitä, että Suomeen työperäisinä tulevat maahanmuuttajat työllistyvät matalapalkka-aloille, jolloin palkka ei riitä elinkustannuksiin. Sen sijaan Holopainen alkoi puhua asian vierestä eli siitä, miten sosiaaliturvajärjestelmä on hänen mukaansa passivoiva.
– Sitä kokonaisuutta meidän pitäisi korjata. Vihreät on esittänyt perustuloa, se on kokonaisuus, joka liittyy myös maahanmuuttoon, mutta myös koko yhteiskuntaan, Holopainen lausui.
Maahanmuuttoko muka ratkaisu hoitoalan kriisiin?
Samaan aikaan kun kotimainen hoitoala on ajettu kriisiin, vihreät haaveilee työllistävänsä hoitosektorille maahanmuuttajia, jotka tyytyvät matalaan palkkaan.
– Hoitoalalle tarvitaan satoja tuhansia ihmisiä vuoteen 2030 mennessä. Sitä on mahdoton toteuttaa ilman, että väkeä tuodaan ulkomailta. Yhteiskunta kaipaa näitä tekijöitä. Suomeen tarvitaan nyt käsipareja tekemään töitä, niille on pakottava tarve seuraavien 10-20 vuoden aikana, jotta yhteiskunta pysyy pystyssä, Holopainen sanoitti järjettömiä unelmiaan.
Rantanen huomautti, että Suomessa on korkea työttömyys. Rantanen pitää vihreiden visiointia vouhottamisena.
– Tällä hetkellä työttömiä työnhakijoita on yli 200 000, joista vajaat 50 000 on vieraskielisiä. On jotenkin kummallinen ajatus, että ulkomaalaislakia pitää muuttaa siksi, että tänne saisi tulemaan vielä lisää porukkaa ulkomailta töihin, kun ensin pitäisi työllistää ne täällä jo olevat vajaat 50 000 ulkomaalaista, jotka eivät ole töissä.
Vihreiltä menee usein sekaisin työperäinen ja humanitaarinen maahanmuutto. Niin tälläkin kertaa, ja Holopainen alkoi esittää tunteisiin vetoavaksi tarkoitettua, vihreää ihmisoikeuspuhetta, jolla hän pohjusti tavoitteita helpottaa ulkomaalaisten perheenyhdistämisiä.
– Kyse on inhimillisyydestä. Lapsen oikeuksien sopimus ja muut ihmisoikeussopimukset velvoittavat meitä. Kun täällä on alaikäisiä, helpotetaan siis sitä, että he saavat perheen tänne, Holopainen väitti.
Syöttö lapaan ihmissalakuljettajille
Käytännössä vihreät siis pyrkii vahvistamaan ankkurilapsi-ilmiötä, jolla tarkoitetaan alaikäisen turvapaikanhakijan lähettämistä ihmissalakuljettajien kautta kohdemaahan siinä toivossa, että lapsen saatua ensin oleskeluluvan on muun perheen helpompaa seurata perässä.
Rantanen huomautti, että mikäli ankkurilapsistrategia havaitaan lähtömaissa toimivaksi, lapsia tullaan entistä enemmän lähettämään vaaralliselle merimatkalle Suomeen.
– Onko se sitten inhimillistä tai lapsen edun mukaista, että lapsia lähetetään Välimeren yli höskäveneillä?
Holopaisen mukaan perheenyhdistämisen helpottaminen vain edistäisi kotouttamista. Rantanen kuitenkin huomautti, että maahanmuuttajien kotoutumisen mittarit ovat Suomessa epäselviä.
– Tilastot Suomeen tulevien lähtömaiden osalta eivät juuri tue käsitystä siitä, että perheenyhdistämiset helpottaisivat kotoutumista. Tällä hetkellä kotoutumista tosin mitataan lähinnä siihen käytetyllä rahamäärällä eikä esimerkiksi koulutustasolla tai työllistymisellä, Rantanen sanoi.
Sinisilmäisyydestä tulisi luopua
Holopainen sanoi, että hän ”ei usko” ankkurilapsi-ilmiöön.
– Ei siltä näytä, vaikka perussuomalaiset onkin nostanut asian esille. Mielestäni tämä (perheenyhdistämisten helpottaminen) on järkevää toteuttaa.
Rantanen huomautti, että myös jopa Maahanmuuttovirasto (Migri) on huolestunut ankkurilapsi-ilmiöstä.
– Migri on asiantuntijavirasto. Joskus sitä toivoisi, että myös vihreät – puhumattakaan demareista ja keskustasta – hallituksessa kuuntelisivat asiantuntijoita, jo ennen kuin te alatte sorvaamaan lakiuudistuksia, joista tiedetään varmuudella seuraavan yhteiskunnallisia ongelmia.
– Sinisilmäisyydestä tulisi luopua. Kaiken maahanmuuttopolitiikan tulisi olla kestävää vastaanottavan yhteiskunnan kannalta. Etenkin, kun tiedämme, että emme ole onnistuneet kovin hyvin integroimaan tätäkään määrää, jota Suomessa nyt jo on, Rantanen sanoi.
Hän kuitenkin jatkoi, että perussuomalaiset ei toki odota vihreiden tekevän vastuullista maahanmuuttopolitiikkaa.
– Odotan kuitenkin vihreiden hallituskumppaneilta, että kaikkein hulluimmat esitykset eivät tulisi eduskuntaan. Lisäksi meidän omassa maassamme asiat eivät ole kunnossa. Esimerkiksi vanhustenhuollossa ja terveydenhuollossa on valtavia ongelmia. Katsoisin, että nämä asiat on hoidettava ensin.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ankkurilapset Sanna Marinin hallitus Hanna Holopainen hoitoalan kriisi ihmissalakuljettajat AlfaTV laiton maassaolo matalapalkka-alat humanitaarinen maahanmuutto halpatyövoima Työperäinen maahanmuutto oleskelulupa Maahanmuuttopolitiikka Perheenyhdistäminen Maahanmuuttovirasto Mari Rantanen Kotoutuminen vihreät
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset tyrmäsi kyselytunnilla hallituksen unelman saada laittomasti maassa olevat jäämään Suomeen: ”Kutsuhuuto haittamaahanmuutolle, joka maksaa miljardeja”

Sadat tuhannet laittomasti maassa oleskelevat ihmiset ovat muheva kasvualusta järjestäytyneelle rikollisuudelle – ”Siinä maahanmuuttopolitiikkamme noin pääpiirteissään”

Vieraskielisen väestön kasvu huipussaan, silti ulkomaalaisten “osaajien” houkutteleminen on yksi kaupungin kärkitavoitteista – PS: “Espoon ei tarvitse edistää minkäänlaista maahanmuuttoa”

Suomen Perustan tutkimus osoittaa: Maahanmuutto rasittaa entistä enemmän Suomen kuntien taloutta

Purra: Hallitus haluaa turvata laittomasti maassa olevien palvelut – toisin kuin suomalaisten

Hallitus esittää laittomasti maassa olevien terveydenhuoltoa lakiin – ”Sen kun vain lampsii erikoissairaanhoidon päivystykseen”

Juvonen vaatii hoitajien kyykyttämisen ja kurmuuttamisen lopettamista: Pakkolaki ei ole ratkaisu

Purra: Jos työn kannustimet olisivat kunnossa, ei olisi tarvetta työperäiselle maahanmuutolle EU:n ulkopuolelta

Vihreät hinkuu Suomeen lisää halpatyövoimaa, kokoomus komppaa vieressä – perussuomalaiset haluaa korjata työn kannustimia ja muita järjestelmätason ongelmia
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää