Artikkeli kuva

Vihreät lietsoo miesvihaa somessa: ”Miehet, lopettakaa naisten tappaminen” – tutkimusten mukaan Suomi on yksi maailman turvallisimmista maista naisille

19.09.2024 |09:43

Vihreiden naisjärjestö Vihreät Naiset on viime päivinä provosoinut ja syyllistänyt somekampanjalla, jonka pohjalla on henkisesti epätasapainoinen taustaolettama siitä, että suomalaismiehet muka olisivat laajemmin ryhtyneet surmaamaan naisia. Vihreiden provosointi nojaa pitkälti mielikuviin, sillä tosiasiassa Suomi ei ole merkittävän vaarallinen maa naisille, eikä naisten riski joutua henkirikoksen uhriksi ole nyt Suomessa merkittävästi koholla.

Vihreät Naiset ry jakoi sosiaalisessa mediassa viikonloppuna päivityksen, jossa lainattiin tamperelaisen perheenäidin kyltin tekstiä “Miehet, lopettakaa naisten tappaminen”.

Ulostulon taustalla on viime viikolla monia järkyttänyt tapaus, jossa mies ampui pientä lasta sylissään kantaneen raskaana olleen naisen Hämeenkadulla Tampereella. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan tekijä oli uhrin ex-kumppani.

Tapahtuman jälkeen naisiin kohdistuva väkivalta nousi suureksi puheenaiheeksi. Helsingin Sanomat kertoi Tampereen Hämeenkadulle tuodun kyltin, jossa oli viesti “Miehet, lopettakaa naisten tappaminen”.

Turhaa miesten syyllistämistä

Vihreiden julistus on kerännyt runsaasti tykkäystä, mutta myös negatiivista huomiota, koska monet miehet kokevat sen syyllistävän vain toista sukupuolta ja yleistävän asian koskemaan kaikkia miehiä. “En ole koskaan aloittanut naisten tappamista”, moni kommentoi.

Vihreiden naisten ulostuloa on kommentoitu vilkkaasti sosiaalisessa mediassa. Vastaanotto on ollut tyrmistynyt.

Suorasukaista miesvihaa tihkuva vihreiden julistus on myös ohjannut somekäyttäjiä hirtehishuumorin pariin, jossa muka pohdiskellaan ”naisten tappamisen lopettamista”. Lapin yliopiston prosessioikeuden professori Mikko Vuorenpää tuumailee sarkastisesti suurten elintapojen muutosten edellyttävän aina vakaata harkintaa.

Parisuhdetappojen määrä laskussa

Vihreiden provosointi nojaa pitkälti mielikuviin, sillä tosiasiassa Suomi ei ole merkittävän vaarallinen maa naisille, eikä naisten riski joutua henkirikoksen uhriksi ole nyt Suomessa merkittävästi koholla.

Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa maailmassa tietenkin esiintyy, Suomessakin, ja joskus väkivalta voi johtaa kuolemaan. Asiaa voidaan pohtia useista näkökulmista ja erilaisista rajauskulmista.

Valtioneuvoston kanslian uudehkossa tutkimuksessa tarkastelukulmana on parisuhdetapot. Tutkimuksesta selviää, että parisuhdetappojen määrä on kokonaisuutena vähentynyt 2000-luvun aikana, joskin lasku on viime vuosina tasaantunut.

2000-luvun ensimmäisellä kymmenyksellä keskimäärin 22 naista kuoli vuosittain parisuhdeväkivallan uhrina, 2010-luvulla keskimäärin 15. Tutkimuksen seurannan loppuvuosina lasku näyttää kuitenkin pysähtyneen. Tutkimuksesta myös selviää, että parisuhdetappojen taustalla on usein sosiaalisia ongelmia.

Kuusi vuotta sitten Laurea-ammattikorkeakoulussa valmistuneen opinnäytetyön mukaan naisten henkirikoskuolleisuus oli Suomessa hetkellisesti koholla 1990–luvun alkupuolella. 2000–luvulle tultaessa naisiin kohdistuva henkirikollisuus alkoi kuitenkin laskea, ja vuosina 2010–2015 kuolleisuuden taso oli 0,9 uhria 100 000 naista kohti. Riski tulla surmatuksi oli naisilla vuosina 2010-2014 jopa 40 prosenttia matalampi kuin 1990-luvulla.

Kansainvälisesti turvallinen maa

Kansainvälisen tutkimuksen mukainen yleiskatsaus ei myöskään näyttäisi antavan tukea vihreiden naisten pelon ja miesvihan lietsonnalle.

Georgetown Institute for Women, Peace and Security -instituutin keräämän aineiston perusteella koottu visuaalinen raportti Best Countries for Women in 2023 nostaa Suomen jopa kärkiviisikkoon, sijalle 4 maana, jossa olosuhteet siis ovat naisille parhaat mahdolliset. Suomea edellä ovat vain Sveitsi ja Ruotsi sekä vertailun ykköseksi nostettu Tanska.

Vertailussa on nostettu esiin 10 naisille parasta maata maailmassa käyttämällä listaukseen indeksipisteitä, jotka kuvaavat osallisuutta, oikeusturvaa sekä naisten kokemaa fyysistä turvallisuutta. Fyysisen turvallisuuden indeksoinnissa on huomioitu lähisuhdeväkivalta, yhteisöturvallisuus, naisiin kohdistuva poliittinen väkivalta ja konfliktien läheisyys.

Ykköseksi sijoittunut Tanska sai erityisen hyvät pisteet osallisuuden, kuten taloudellisen osallisuuden ja parlamentaarinen edustuksen mittareissa, mutta Ruotsi ja Suomi ovat lähestulkoon samoissa pisteissä. Kaiken kaikkiaan naisille parhaiden maiden kärkikymmenikössä on alhainen äitiyskuolleisuus, korkea koulutusaste sekä naisiin kohdistuva väkivalta on vähäistä.

Suomi on menestynyt samassa vertailussa hyvin myös aiemmin, esimerkiksi 2021. Tuolloin vertailu kertoi muun muassa, että niiden naisten osuus, jotka tuntevat olonsa turvalliseksi kävellessään yksin yöllä kaupungissaan tai asuinalueellaan, oli noussut Suomessa jopa yli 11 prosenttiyksikköä vuoden 2017 vertailuun nähden.


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
4.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”

16.11.2024 |11:30
6.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
7.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31
8.
Suomen uutiset logo

Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle

21.11.2024 |20:08

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää