PS ARKISTO
Vihreät kannattaa EU-verotusta ja Italian talouden tukemista – Huhtasaari: ”EU on laittomuuden tilassa”
Perussuomalaisten, vihreiden ja vasemmistoliiton linjaerot EU-elvytyksestä ja liittovaltiokehityksestä tulivat selvästi esille keskiviikkona AlfaTV:llä. Europarlamentaarikkojen Ville Niinistön (vihr) ja Silvia Modigin (vas) mielestä EU-maiden yhteinen velanotto on järkevää ja se vahvistaisi Suomen taloutta. Perussuomalaisten meppi Laura Huhtasaari joutui huomauttamaan, että EU rikkoo jatkuvasti omia sääntöjään mielivaltaisilla tulkinnoilla, minkä vuoksi unionin uskottavuus on jo heikentynyt kansalaisten silmissä.
EU on jälleen ajautunut kriisiin. Unkari ja Puola torjuivat maanantaina EU:n budjetin ja samalla niin sanotun elpymispaketin hyväksymisen oikeusvaltioperiaatteesta syntyneen kiistan takia.
Perussuomalaisten europarlamentaarikko Laura Huhtasaari arvioi, että Unkarin ja Puolan vastustuksesta huolimatta 750 miljardin elpymispakettia yritetään EU:ssa hivuttaa läpi, tavalla tai toisella.
Oikeusvaltioperiaate viittaa valtion toiminnan sitomista oikeussäännöksiin ja että valtion toimielimet noudattavat oikeussäännöksiä toiminnassaan. Oikeusvaltioperiaate pitää sisällään myös tuomioistuimien riippumattomuuden.
Huhtasaari sanoo, että vaikka oikeusvaltioperiaate on tärkeä, EU on itsekin laittomuuden tilassa.
– Jo 2011 EU rikkoi ensimmäisen kerran no bailout -sääntöä Kreikka-paketissa, jolloin sanottiin, että järjestely olisi ainutkertainen joka ei toistu. No se toistui ja nyt jatkamme tällä tiellä, Huhtasaari sanoi keskiviikkona AlfaTV:n Sanna Ukkola Live -ajankohtaisohjelmassa.
Huhtasaari huomautti, että jos elpymispakettia ei kuitenkaan tule, kaikki EU-maat voivat edelleen ottaa itsenäisesti lainaa markkinoilta.
– Esimerkiksi Italia saa myös lainaa vapailta markkinoilta, Sehän olisi oikea ratkaisu ja parempi.
Elpymispaketin kaatuminen on Suomen etu
Huhtasaari painottaa, että elpymispaketin kaatuminen olisi Suomen etu.
– Minä toivon, että se kaatuu. Nimenomaan Suomen olisi kannattanut sitä vastustaa, koska sehän ei ole nettomaksajien etu.
Huhtasaaren viittaus elpymispaketin laittomuuteen johtuu siitä, että EU-perussopimusten no bailout -säännön mukaan jokaisen euromaan on huolehdittava itse omista taloudellisista velvollisuuksistaan eikä velkoja saa siirtää muiden maksettavaksi.
EU-talouden kriisitilanteesta olivat AlfaTV:llä keskustelemassa myös europarlamentaarikot Ville Niinistö (vihr) ja Silvia Modig (vas).
Modigin mielestä elpymispaketti olisi sinänsä laillinen huolimatta no bailout -säännöstä, koska elpymispakettia varten otettu laina ei olisi osa EU-budjettia. Modig kannattaa yhteistä EU-elvytystä.
– Meillä on nyt myös ilmastokriisi käsillä. Nyt on aika hyvät periaatteet, miten me voidaan huolehtia siitä, että se, mikä koronassa on menetetty, niin me voidaan huolehtia siitä, että koronan jälkeen me vauhditetaan siirtymää kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa, Modig sanoi.
Tulonsiirrot kasvavat pohjoisesta etelään
Elpymispakettia on kritisoitu myös siitä, että kyseessä on instrumentti, jonka rahanjakokriteerit eivät oikeastaan edes liity siihen, miten pahasti EU-jäsenvaltiot ovat kärsineet koronasta.
Huhtasaari huomautti, että komission vaatimusten mukaisesti elpymispaketista jaettavia rahoja tulee käyttää ilmastotoimiin.
– Rahoituksessa on kyse ilmastopainotteisesta politiikasta. Olen toki itsekin sitä mieltä, että tutkimukseen ja kehitykseen kannattaa laittaa rahaa, varsinkin energian varastoinnin teknologiaan.
Elpymispaketin on väitetty olevan kertaluontoinen, mutta jo nyt monet uskovat, että kyseessä olisikin pysyvä mekanismi, jota kerran sovellettuaan käytettäisiin myös jatkossa. Monet tahot myös haluaisivat sitä. Huhtasaari pelkää, että ratkaisusta tulee pysyvä.
– Tietenkään ratkaisu ei ole kertaluontoinen. EU on tulonsiirtounioni ja jatkossa tulonsiirrot vain kasvavat pohjoisesta etelään. Tällä elpymispaketilla nyt vain lahjotaan Italiaa. Oikeasti kauppaliitto ei tarvitsisi minkäänlaista tulonsiirtounionia.
Niinistö esitti monimutkaisesti, että elpymispaketti tulisi olemaan ”selkeästi kertaluonteinen”, mutta että osa ratkaisuista voisi olla ”pysyvästi EU:lle edullisia”.
Esimerkkinä mielestään pysyvästi edullisesta ratkaisusta Niinistö nosti esille EU-verotuksen, erityisesti ympäristöverot.
– Lentopolttoaineveroa olisi järkevää verottaa EU-tasolla, siitä saataisiin EU-budjettiin omia tuloja, Niinistö esitti.
EU-elvytys ei edes riittäisi tarkoituksiinsa
Niinistö väitti, että Suomen hyöty talouskasvussa laskettaisiin miljardeissa elpymispaketin vuoksi.
– Meidän vienti hyötyy valtavasti sisämarkkinoista. Italian romahtaminen ei ole meidän etu, joten on järkevää investoida Italian uudistukseen. Me (Suomi) hyödymme tästä lisää, Niinistö väitti.
Niinistö ei osannut sanoa, miksi kukin EU-maa ei voi elvyttää itsenäisesti omaa talouttaan. Niinistö ei liioin maininnut sitä, että Italia on EU:n johtava veronkiertomaa.
Huhtasaari huomautti, että jo laskelmien perusteella 750 miljardin EU elvytys ei tule riittämään tarkoituksiinsa. Perussuomalaisten europarlamentaarikko myös varoitti nollakorkoisesta tai jopa miinuskorkoisesta lainasta.
– Tilanne ei ole ollut pitkään aikaan terve. Velkaa on nyt enemmän kuin koskaan. Millainen talousmaailma meillä on, jos voi lainata sata euroa ja maksaa takaisin 99 euroa. Pelkään, että isompi romahdus on edessä, Huhtasaari sanoi.
Hän jatkoi, että Unkarin ja Puolan nostaminen ”tikun nokkaan” EU:ssa johtuu pitkälti siitä, että Unkari ja puola eivät halua islamilaista maahanmuuttoa.
– Heillä rajat ovat kiinni. Vastaavasti siellä ei sitten ole myöskään nähty pään katkaisuja, terrori-iskuja tai muitakaan lieveilmiöitä mitä esimerkiksi Ruotsissa on ollut, Huhtasaari sanoi.
EU:n uskottavuus heikentynyt
Niinistön mukaan Puolassa oltaisiin viemässä kansalaisten perusoikeuksia ”julmalla politiikalla”. Huhtasaari vastasi, että Puolassa toki on ongelmia.
– Kukaan ei kiistä, etteikö ongelmia olisi. Kuitenkin myös muissa maissa on ongelmia. Unkari ja Puola vain eivät halua islamilaista maahanmuuttoa, ja siksi joutuvat muita maita enemmän EU:n hampaisiin.
Huhtasaari huomautti myös, että perussopimuksien venyttämisen ja mielivaltaisten tulkintojen vuoksi EU:n uskottavuus on heikentynyt kansalaisten silmissä. Aiemmin myös presidentti Sauli Niinistö on varoittanut samasta asiasta.
Huhtasaari myös nosti esille, että EU:ssa halutaan jatkuvasti lisätä määräenemmistöpäätöksiä, jotka väistämättä kaventavat pienempien EU-maiden, kuten Suomen vaikutusvaltaa asioihinsa.
– EU on juuri tällainen, että se kerätä haluaa kaiken vallan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Elvytyspaketti eteläiset maat nettomaksajat Silvia Modig liittovaltiokehitys Tulonsiirtounioni Unkari Puola Sauli Niinistö Ville Niinistö Suomi Laura Huhtasaari Velkaantuminen perussuomalaiset verotus EU budjetti
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Tavio: EU:n elvytyspaketista tuleekin ilmastopaketti
Unkarin pääministeri Orbán elvytyspaketista ja EU-budjetista: “Unkarilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin olla hyväksymättä pakettia”
Kansanäänestystä EU-tukipaketista vaativa kansalaisaloite keräsi ennätysajassa nimet täyteen – aloite etenee vauhdikkaasti eduskunnan käsittelyyn
Halla-aho: On joutavanaikaista pelottelua väittää, että EU-elpymispaketin tyrmäämisellä olisi dramaattisia vaikutuksia Suomelle
Ministeri Saarikko jakaisi Suomelle tulevaa EU-elvytystä kunnille: ”Nopeat nettiyhteydet kaikille” – Halla-aho palautti maan pinnalle: ”Suomi ei tosiasiassa saa EU:lta senttiäkään”
Perussuomalaisten Halla-ahoa lukuun ottamatta kaikki suurimpien puolueiden puheenjohtajat tukevat sitä, että Suomi kippaa 6,6 miljardia euroa EU-elvytykseen
VTT Pekka Korpinen arvelee Italian tukiohjelmien jatkuvan pandemian jälkeenkin
Vesitetty oikeusvaltiomekanismi laimennee entisestään
Perussuomalainen vaihtoehto hallituksen talousarviolle: Hyvinvointia ja taloudellista vapautta kotitalouksille, leikkaukset vain menoeriin, joilla ei ole vaikutusta tavallisen suomalaisen elämään
Viikon suosituimmat
Somalian presidentti Berliinissä: ”Kaikki somalialaiset voivat palata kotimaahansa”
Jokaisella somalialaisella on kotimaa. Kaikki voivat palata takaisin. Se ei ole mikään ongelma, vakuutti Somalian presidentti Hassan Sheikh Mohamud Berliinissä liittokanslerinvirastossa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.
Tynkkynen: Portugalin nuorille aikuisille EU-tukipaketeilla veroparatiisimainen etu, jopa 10 vuoden asteittainen verovapaus – “On tämä härski kuvio”
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen (ps.) moittii Portugalille syydettyjä kohtuuttomia etuja.
Liian monella oppilaalla ruotsalainen nimi – vieraskielisten vanhemmat valittivat viranomaisille etnisestä diskriminoinnista koulussa
Liian monta kantaväestöltä kalskahtavaa etunimeä yhdessä luokassa sai aikaan kalabaliikin ruotsalaiskoulussa. Vieraskieliset vanhemmat syyttivät koulua etnisestä diskriminoinnista ja valittivat viranomaisille. Härkäsestä tuli kuitenkin taas kerran kärpänen ja segregaatiokehitys Ruotsin kouluissa jatkuu.
Purra: Islamin ja monien takapajuisten kulttuurien naiskäsitys on suomalaisten arvojen ja sukupuolten välisen tasa-arvon kanssa yhteensovittamaton
Puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra otti lauantaisessa puoluevaltuustopuheessaan esille myös naisten oikeudet.
Sveitsissä astuu voimaan burkakielto – kiellon rikkomisesta jopa tuhannen frangin sakko
Sveitsin hallitus tiedotti, että kasvojen peittäminen julkisissa tiloissa on kielletty 1.1.2025 alkaen. Laki tunnetaan nimellä “burkakielto”. Se hyväksyttiin kansanäänestyksellä vuonna 2021. Lainvalmistelun käynnisti sama poliittinen ryhmä, joka sai kansanäänestyksellä läpi uusien minareettien rakennuskiellon vuonna 2009.
Antikainen: Koneen Säätiö sponsoroi opettajan kotipornoa opiskelijoille – miten sairaaksi vihervasemmistolainen woke-ideologia voi vielä tästä muuttua?
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kritisoi jälleen Koneen Säätiön erikoisia rahoituspäätöksiä. Koneen Säätiön sponsoroiman Elokapinan töhrimät eduskunnan pylväät saatiin vasta puhdistettua, kun heti perään saatiin kuulla uutisia toisesta säätiön sponsoroimasta "taideprojektista", jossa itseään mediataiteilijaksi tituleeraava opettaja näytti Aalto-yliopiston opiskelijoille omaa pornofilmiään. Koneen Säätiö sponsoroi projektia 76 000 euron suuruisella apurahalla.
Purra: Maahanmuutto ei korjaa, vaan kärjistää taloutemme ongelmia
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra avasi perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksen lauantaiaamuna Helsingissä. Puheessaan Purra keskittyi ennen muuta talouteen, maahanmuuttoon ja arvoihin politiikan takana.
Ruotsin hallitus haluaa maassa laittomasti piileskelevät sadat tuhannet ulos maasta – vihervasemmisto ja liittoaktivistit vastustavat
Tavalla tai toisella jalkansa hyvinvointivaltion oven väliin saanut ei kernaasti palaa kotiseutunsa kurjuuteen. Tavallinen syy maassa piileskelyyn on turvapaikkahakemuksen hylkääminen. Ruotsissa laittomia maassa oleskelijoita on sadoin tuhansin ja nyt heidät halutaan päivänvaloon ynnä ulos maasta. Punavihreä oppositio ja vihreät vastustavat.
DEI lyttäsi Yhdysvaltojen nuoret miehet “myrkyllisiksi” ja tahrasi heidän historialliset sankarinsa – he nousivat DEI:tä vastaan ja loivat vastakulttuuria, joka siivitti Trumpia voittoon
Quillette-lehden perustaja Claire Lehmann tarkastelee Trumpin voittoa päivänpoliittisten kysymysten sijaan kulttuuri-ilmiönä – erityisesti nuorten miesten parissa orastavan asenneilmapiirin kautta. Vaikka kuluneen vuoden aikana eri medioissa on käsitelty nuorten miesten oikeistolaistumista, taustalla on muutakin kuin poliittisten kantojen jyrkentymistä.
Kaisa Garedew: “Sanoja vaihtamalla ei voida selittää pois biologisia tosiasioita”
Eduskunnassa käytiin eilen lähetekeskustelu kansalaisaloitteesta, jolla halutaan säilyttää isä ja äiti -termit lainsäädännössä. Aloitteessa ehdotetaan, että valtioneuvosto ryhtyisi palauttamaan nämä sanat niihin lakeihin, joista ne on poistettu, sekä turvaamaan niiden säilymisen muussa lainsäädännössä, sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä sosiaaliturvassa.
Uusimmat
Perussuomalainen Helsinki asetti 18 uutta ehdokasta kuntavaaleihin
Brittitutkimus: Etninen tausta vaikuttaa äänestyskäyttäytymiseen
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää