

Vihreät jatkaisi palkkoja sosiaaliturvalla, perussuomalaiset huolehtisi duunarin ostovoimasta – Purra: ”Suomessa palkalla pitää tulla toimeen”
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK järjesti perjantaina eduskuntavaalitentin, johon osallistui puolueiden puheenjohtajia sekä eduskuntaryhmien johtajia. Perussuomalaisten Riikka Purra huomautti hallitukselle, että työllisyysasteen numeroiden sijaan olisi erityisesti katsottava, mihin työpaikat ovat syntyneet, ketkä ovat työllistyneet ja miten työtunnit ja bruttoansiot ovat kehittyneet. – Valitettavasti tällä hallituskaudella näissä asioissa ei ole nähty kehittymistä, Purra sanoi.
Perussuomalaiset katsoo, että välttämättömät elinkustannukset eivät jatkossakaan saa viedä palkasta kohtuutonta osuutta ja palkkojen on riitettävä elämiseen.
Perussuomalaisten Riikka Purra totesikin, että perussuomalaisille tärkein työelämäaiheinen kysymys seuraavalla hallituskaudella on huolehtia suomalaisen työntekijän ostovoimasta.
– Suomessa pitää tulla palkalla toimeen. Käteen täytyy siis jäädä riittävästi rahaa, jolla kykenee selviytymään arjen kustannuksista, Purra sanoi.
Suomessa satojatuhansia työttömiä
Vihreiden Maria Ohisalon mukaan jatkossa täytyisi selvittää keinoja yhdistää palkkoja ja sosiaaliturvaa, eli vihreät kaataisi osan yritysten palkkakustannuksista veronmaksajien rasitukseksi.
SDP:ta edustanut pääministeri Sanna Marin katsoi, että Suomessa täytyisi nostaa työllisyysaste 80 prosenttiin.
Vaikka Suomessa on satojatuhansia työttömiä työnhakijoita ja paljon vajaatyöllistettyjä, Marinin mielestä Suomessa on nyt työvoimapula, johon tulisi puuttua.
Työllisyysaste ongelmallinen mittari
Pääministeri Marin totesi, että hänen hallituksensa aikana työllisyysaste on noussut 75 prosentin tasolle huolimatta siitä, että hallituskaudella on ollut kriisejä, kuten korona ja Venäjän aloittama sota Ukrainassa.
Purra totesi Marinille, että vaikka työllisyysaste onkin noussut, se ei silti mittarina kuvaa hyvin työmarkkinatilannetta. Myös Marinin puoluetoveri, kansanedustaja Aki Linden myöntää, että työllisyysasteessa on ongelmia mittarina.
Työllisyysaste on nyt lähellä 75%, edellisen tilastointitavan mukaan ylikin. Se on merkittävä saavutus. ”Mittarin” ongelmat tiedetään, mutta jos se kulkisi alaspäin, olisi kritiikki varmasti kovaa, miksi ei siis oltaisi tyytyväisiä kun se kipuaa ylöspäin.
— Aki Linden (@LindenAki) November 23, 2022
Suuri joukko vasten tahtoaan osa-aikatyössä
Purran mukaan olisi erityisesti katsottava, mihin työpaikat ovat syntyneet, ketkä ovat työllistyneet sekä miten työtunnit ja bruttoansiot ovat kehittyneet.
– Valitettavasti tällä hallituskaudella näissä asioissa ei ole nähty kehittymistä, Purra sanoi.
Hän muistutti, että Marinin hallitus on myös ajanut läpi aktiivimalli kakkosen, sotetyöntekijöille pakkolain ja poistanut eläkeputken.
– En siis sanoisi, että kokonaisuus on positiivinen työllisten kannalta. Osa-aikatyön määrä on myös noussut. Sekin on ok, niin kauan kuin ihmiset sitä haluavat tehdä. Silti tässä maassa on liki 200 000 ihmistä vasten tahtoaan osa-aikatyössä. He siis haluaisivat tehdä enemmän tunteja ja tulla palkallaan toimeen, mutta se ei ole mahdollista.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- perussuomalaiser sotetyöntekijät Aki Lindén eläkeputki ostovoima Osa-aikatyö Työllisyysaste Työmarkkinat veronmaksajat pakkolaki työttömät aktiivimalli 2 palkat Maria Ohisalo Riikka Purra Sanna Marin Sosiaaliturva vihreät hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viisi tähteä: Ravintola-ala siirtää työvoimakustannuksia yhteiskunnalle – näköpiirissä rakenteellisen halpatyövoiman luominen

Kolmannes tarkastetuista taksiyrittäjistä rikostapausharkintaan – miljoonien tulot ilmoittamatta, palkkoja pimitetty, kuskit nostavat työttömyyskorvausta…

Vihreät vaatii Suomeen EU:n ulkopuolelta lisää halpatyövoimaa tekemään hoitoalan työt – perussuomalaiset vastustaa jyrkästi

Ranne: Puhutaan sitten maahanmuutosta, verotuksesta, yrityspolitiikasta tai ilmastotoimista – kaikki nämä tekevät työn tekemisen ja yrittämisen kannattamattomaksi

Verohallinto tehostaa ruokaravintoloiden valvontaa – tyypillinen veronvälttäjä pieni kebab- tai pizzayrittäjä

Marin ajelee kaksilla rattailla – hamuaa työperäistä maahanmuuttoa, mutta ei ymmärrä mallia, jossa työnantajan palkkakuluja siirtyy yhteiskunnan maksettavaksi

Purra: Media toistelee Marinin populismia

Hallituksen rivit repeilevät riidellessä: Kepu sooloilee, Marin livahti maailmalle, Ohisalo jätti tänään väliin EK:n puheenjohtajatentin – ”Hallituksen peli on menetetty”

Junnila: Suomen tulee puolustaa omia perinteitään – joulupukilla on suuri rooli maabrändin vahvistamisessa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää