Vihreät jatkaisi palkkoja sosiaaliturvalla, perussuomalaiset huolehtisi duunarin ostovoimasta – Purra: ”Suomessa palkalla pitää tulla toimeen”
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK järjesti perjantaina eduskuntavaalitentin, johon osallistui puolueiden puheenjohtajia sekä eduskuntaryhmien johtajia. Perussuomalaisten Riikka Purra huomautti hallitukselle, että työllisyysasteen numeroiden sijaan olisi erityisesti katsottava, mihin työpaikat ovat syntyneet, ketkä ovat työllistyneet ja miten työtunnit ja bruttoansiot ovat kehittyneet. – Valitettavasti tällä hallituskaudella näissä asioissa ei ole nähty kehittymistä, Purra sanoi.
Perussuomalaiset katsoo, että välttämättömät elinkustannukset eivät jatkossakaan saa viedä palkasta kohtuutonta osuutta ja palkkojen on riitettävä elämiseen.
Perussuomalaisten Riikka Purra totesikin, että perussuomalaisille tärkein työelämäaiheinen kysymys seuraavalla hallituskaudella on huolehtia suomalaisen työntekijän ostovoimasta.
– Suomessa pitää tulla palkalla toimeen. Käteen täytyy siis jäädä riittävästi rahaa, jolla kykenee selviytymään arjen kustannuksista, Purra sanoi.
Suomessa satojatuhansia työttömiä
Vihreiden Maria Ohisalon mukaan jatkossa täytyisi selvittää keinoja yhdistää palkkoja ja sosiaaliturvaa, eli vihreät kaataisi osan yritysten palkkakustannuksista veronmaksajien rasitukseksi.
SDP:ta edustanut pääministeri Sanna Marin katsoi, että Suomessa täytyisi nostaa työllisyysaste 80 prosenttiin.
Vaikka Suomessa on satojatuhansia työttömiä työnhakijoita ja paljon vajaatyöllistettyjä, Marinin mielestä Suomessa on nyt työvoimapula, johon tulisi puuttua.
Työllisyysaste ongelmallinen mittari
Pääministeri Marin totesi, että hänen hallituksensa aikana työllisyysaste on noussut 75 prosentin tasolle huolimatta siitä, että hallituskaudella on ollut kriisejä, kuten korona ja Venäjän aloittama sota Ukrainassa.
Purra totesi Marinille, että vaikka työllisyysaste onkin noussut, se ei silti mittarina kuvaa hyvin työmarkkinatilannetta. Myös Marinin puoluetoveri, kansanedustaja Aki Linden myöntää, että työllisyysasteessa on ongelmia mittarina.
Työllisyysaste on nyt lähellä 75%, edellisen tilastointitavan mukaan ylikin. Se on merkittävä saavutus. ”Mittarin” ongelmat tiedetään, mutta jos se kulkisi alaspäin, olisi kritiikki varmasti kovaa, miksi ei siis oltaisi tyytyväisiä kun se kipuaa ylöspäin.
— Aki Linden (@LindenAki) November 23, 2022
Suuri joukko vasten tahtoaan osa-aikatyössä
Purran mukaan olisi erityisesti katsottava, mihin työpaikat ovat syntyneet, ketkä ovat työllistyneet sekä miten työtunnit ja bruttoansiot ovat kehittyneet.
– Valitettavasti tällä hallituskaudella näissä asioissa ei ole nähty kehittymistä, Purra sanoi.
Hän muistutti, että Marinin hallitus on myös ajanut läpi aktiivimalli kakkosen, sotetyöntekijöille pakkolain ja poistanut eläkeputken.
– En siis sanoisi, että kokonaisuus on positiivinen työllisten kannalta. Osa-aikatyön määrä on myös noussut. Sekin on ok, niin kauan kuin ihmiset sitä haluavat tehdä. Silti tässä maassa on liki 200 000 ihmistä vasten tahtoaan osa-aikatyössä. He siis haluaisivat tehdä enemmän tunteja ja tulla palkallaan toimeen, mutta se ei ole mahdollista.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- perussuomalaiser sotetyöntekijät Aki Lindén eläkeputki ostovoima Osa-aikatyö Työllisyysaste Työmarkkinat veronmaksajat pakkolaki työttömät aktiivimalli 2 palkat Maria Ohisalo Riikka Purra Sanna Marin Sosiaaliturva vihreät hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viisi tähteä: Ravintola-ala siirtää työvoimakustannuksia yhteiskunnalle – näköpiirissä rakenteellisen halpatyövoiman luominen
Kolmannes tarkastetuista taksiyrittäjistä rikostapausharkintaan – miljoonien tulot ilmoittamatta, palkkoja pimitetty, kuskit nostavat työttömyyskorvausta…
Vihreät vaatii Suomeen EU:n ulkopuolelta lisää halpatyövoimaa tekemään hoitoalan työt – perussuomalaiset vastustaa jyrkästi
Ranne: Puhutaan sitten maahanmuutosta, verotuksesta, yrityspolitiikasta tai ilmastotoimista – kaikki nämä tekevät työn tekemisen ja yrittämisen kannattamattomaksi
Verohallinto tehostaa ruokaravintoloiden valvontaa – tyypillinen veronvälttäjä pieni kebab- tai pizzayrittäjä
Marin ajelee kaksilla rattailla – hamuaa työperäistä maahanmuuttoa, mutta ei ymmärrä mallia, jossa työnantajan palkkakuluja siirtyy yhteiskunnan maksettavaksi
Purra: Media toistelee Marinin populismia
Hallituksen rivit repeilevät riidellessä: Kepu sooloilee, Marin livahti maailmalle, Ohisalo jätti tänään väliin EK:n puheenjohtajatentin – ”Hallituksen peli on menetetty”
Junnila: Suomen tulee puolustaa omia perinteitään – joulupukilla on suuri rooli maabrändin vahvistamisessa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää