PS ARKISTO
Vihreät hinkuu Suomeen lisää halpatyövoimaa, kokoomus komppaa vieressä – perussuomalaiset haluaa korjata työn kannustimia ja muita järjestelmätason ongelmia
Vaikka Suomessa ei ole pulaa työvoimasta, kokoomus ja vihreät ovat valmiita haalimaan Suomeen uutta halpatyövoimaa ulkomailta, selvisi Pörssisäätiön kansanedustajille järjestämässä tulevaisuuskeskustelussa. Perussuomalaiset keskittyisi mieluummin korjaamaan työmarkkinoiden järjestelmätason ongelmia, kuten kannustimia ja vääränlaista koulutuspolitiikkaa.
Suomessa sanotaan olevan työvoimapula, vaikka maassa on satojen tuhansien työvoimareservi, ja samaan aikaan moni työssä oleva joutuu sinnittelemään vajailla työtunneilla. Myös EU-alueen työvoima on suomalaisten yritysten käytettävissä.
Pörssisäätiön kansanedustajille järjestämässä tulevaisuuskeskustelussa kokoomuksen Petteri Orpolta ja vihreiden Iiris Suomelalta ei kuultu sanaakaan työtä hakevien suomalaisten työllistämiseksi tai työmarkkinoiden ongelmien korjaamiseksi. Molemmat olisivat sen sijaan valmiita haalimaan Suomeen lisää halpatyövoimaa ulkomailta.
Kokoomus ja vihreät unohtivat suomalaiset
Suomela vauhtiin päästyään luetteli ensiksi pitkän litanian matalapalkka-alojen työtehtäviä, joiden tekijöistä ei ole Suomessa pulaa, mutta joiden työllistymisen esteenä ovat kannustinloukut ja monet muut työmarkkinoiden valuviat. Suomelan mielestä maahanmuuttajia tarvitaan myös kaikille muille aloille.
Suomelan vinoutuneessa talous- ja työllisyysajattelussa on siis kansantaloudellisesti järkevää täyttää avoimet työpaikat maahanmuuttajilla ja samaan aikaan ylläpitää yhä suuremmaksi paisuvaa työttömien työnhakijoiden joukkoa, josta kertyy valtavat kustannukset veronmaksajille.
– Suomeen tarvitaan siivoojia, ravintola-alan työntekijöitä, me tarvitaan koodareita ja saatavuusharkinnasta pitää luopua, Suomela päästeli ja muisti myös nuhdella veronmaksajia rasistisista asenteista.
Kokoomuksen Orpon linja on sama. Myös hänen mielestään Suomessa työvoimapula on ”täyttä totta”.
– Suomeen tarvitaan runsaasti työperäistä maahanmuuttoa, joka puolelle Suomea, lähestulkoon kaikille aloille, Orpo hehkutti.
Orpokaan ei sanonut mitään työn kannustavuuden ongelmista. Orpon kokoomuslainen ajattelu lähteekin ilmeisimmin siitä, että halpatyövoiman maahan tuominen hyödyttää yrityksiä, jotka saavat käyttöönsä vähään tyytyvää, puoli-ilmaista työvoimaa.
Sen paremmin kokoomus kuin vihreätkään eivät luota siihen, että suomalaiset työntekijät kykenisivät tekemään työt Suomessa.
Kallis asuminen osa ongelmaa
Perussuomalaisten Riikka Purra huomautti, että sana ”työvoimapula” ei kuvaa työmarkkinatilannetta kovinkaan hyvin.
– Eri aloilla ja sektoreilla on erilaiset työvoimapulat. Esimerkiksi Helsingissä asuminen maksaa jo niin paljon, että normaalilla duunarilla ei ole mahdollista asua pääkaupungissa, mistä seuraa työvoimapulaa esimerkiksi päiväkoteihin, sairaaloihin ja ravintola-alalle.
Purra huomautti, että työvoiman saatavuuden vaikeuksien taustalla ovat myös järjestelmätason ongelmat, kuten vääränlainen koulutuspolitiikka.
– Esimerkiksi eräille ammattialoille ei ole työvoimaa, koska ammatillinen koulutus ei tuota riittävästi osaajia. Koulutuksen sisältöihin on siis kiinnitettävä huomiota, Purra sanoi.
Hän totesi, että todellisista huippuosaajista käydään kovaa kilpailua yrityksissä ympäri maailmaa, ja mikäli heitä haluttaisiin Suomeen, monen asian yhtälössä pitäisi osua kohdalleen.
Myös kannustinloukuista tulisi päästä eroon.
– Työn tekeminen ei ole tällä hetkellä kannattavaa, Purra sanoi.
Hän on pitänyt aiemminkin esillä kannustinloukkuongelmaa ja maininnut, että jos työn kannustimet olisivat kunnossa, ei olisi tarvetta työperäiselle maahanmuutolle EU:n ulkopuolelta.
Vasemmisto haukkuu viranomaisia
Vasemmistoliiton Veronika Honkasalon mukaan Suomeen ei tule huippuosaajia muun muassa viisumien saamiseen liittyvien ongelmien ja huonon asenteen vuoksi. Purra vastasi Honkasalolle, että tämän lausunto oli käsittämätön.
– Migri tutkii turvapaikkahakemuksia nopeasti. Jos päätökset eivät miellytä teitä, se on eri asia. Migrin tehtävä on tutkia maahantulon edellytyksiä ja päätöksiä ei ole syytä kyseenalaistaa, koska siellä noudatetaan voimassa olevaan lainsäädäntöä. Migri tekee turvapaikkaselvitykset ja työperäiseen maahanmuuttoon liittyvät selvitykset, Purra sanoi.
Hän huomautti myös, että Suomeen ei ole tarkoituksenmukaista tuoda rajattomasti uutta työvoimaa, koska työvoimareserviä on maassa jo valmiiksi.
– Meillä on Suomessa edelleen saatavuusharkinta, jolla on tarkoitus suojata maamme työmarkkinoita. Myös sosialidemokraatit ovat – ainakin aiemmin – halunneet pitää siitä kiinni.
Saatavuusharkinta on suorittavan tason työtehtäviin kohdistuvaa työvoimapoliittista harkintaa, jossa selvitetään ennen oleskeluluvan myöntämistä EU:n tai ETA-alueen ulkopuolelta tulevalle työntekijälle, onko Suomessa jo saatavilla sopivaa työvoimaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- työn kannustimet Iiris Suomela matalapalkka-alat EU- ja ETA-maat ammatillinen koulutus veronmaksajat Saatavuusharkinta kustannukset tulonsiirrot halpatyövoima Kannustinloukut Työperäinen maahanmuutto Veronika Honkasalo Riikka Purra Maahanmuuttovirasto Petteri Orpo Vasemmistoliitto vihreät Työvoimapula Kokoomus työttömyys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Vihreät vaatii Suomeen EU:n ulkopuolelta lisää halpatyövoimaa tekemään hoitoalan työt – perussuomalaiset vastustaa jyrkästi
Järkeä maahanmuuttopolitiikkaan – ”Suomessa oli elokuussa noin 33 000 ulkomaalaista työtöntä työnhakijaa”
Vihervasemmisto vaatii Suomen kuntiin lisää maahanmuuttajia tekemään työt – perussuomalaiset laittaisi ammatillisen koulutuksen kuntoon ja suomalaiset töihin
Purra: Jos työn kannustimet olisivat kunnossa, ei olisi tarvetta työperäiselle maahanmuutolle EU:n ulkopuolelta
Purra: Talouskasvun edellytyksenä ennustettava toimintaympäristö, järkevä sääntely ja kohtuullinen verotus – ”Lopulta pallo löytää maaliin”
Viisi tähteä: Ravintola-ala siirtää työvoimakustannuksia yhteiskunnalle – näköpiirissä rakenteellisen halpatyövoiman luominen
Tavio: Ilmasto ja korona eivät voi olla tekosyy jatkuvalle velkaantumiselle – ”Muut maat osaavat välttää velkaa”
Purra: Ruotsin asia on meidän
Ranne: VM haluaa menot tärkeysjärjestykseen, mutta myös palvelutuotantoa pitäisi tehostaa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää