

KUVAKAAPPAUS/YLE
Vihreät eivät suostu kertomaan, kuinka paljon humanitaarinen maahanmuutto saa maksaa – Purra: “Olen kysynyt monta kertaa, missä on raja”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ja vihreiden varapuheenjohtaja Atte Harjanne ottivat yhteen maahanmuuttopolitiikasta ja maahanmuuttokeskustelun haasteista Suomessa. Purra huomautti kollegalleen, että vihreät on varsin haluttomia keskustelemaan maahanmuuton ongelmista, johon Harjanne myönsi, että skarpattavaa vihreillä riittää.
Humanitaarinen maahanmuutto on veronmaksajille erittäin kallista, joten tärkeä kysymys on: Kuinka paljon se saa loppupeleissä maksaa? Monet kansalaiset haluaisivat tietää, mihin saakka valtion piikkiä ollaan venyttämässä tilanteessa, jossa hallituspuolueet vihreät ja rkp jo väläyttelevät pakolaiskiintiön tuplaamista tai jopa kymmenkertaistamista.
Myös sdp:n riveistä on esitetty kiintiön kymmenkertaistamista. Tällöin pelkästään yhden vuoden tulijoiden hintalappu olisi 10 miljardia euroa, eli sama summa, jonka valtio käyttää HX-hävittäjähankkeeseen.
Humanitaariseen maahanmuuttoon intohimoisimmin suhtautuvan hallituspuolueen eli vihreiden linjausta maahanmuuton kustannuksista ei ole saatu tähän päivään mennessä. Asiaan ei saatu selvyyttä eilenkään Ylen Marja Sannikan haastattelussa, kun perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kysyi suoraan vihreältä kansanedustajakollegaltaan Atte Harjanteelta.
Harjanne muotoili ensin, että turvapaikanhakijoiden vastaanotto ”ei voi maksaa mitä vaan”, johon Purra pyysi saada tarkennusta.
– Missä on raja, kuinka paljon?
Vihreiden Harjanteen mukaan maahanmuuton kustannusten yläraja on ”poliittisen keskustelun paikka”.
– No keskustellaan sitten siitä, mutta tehän ette keskustele. Olen kysynyt vihreiltä monta kertaa, missä on raja, kuinka paljon humanitaarinen maahanmuutto saa maksaa, kuinka paljon ihmisiä voidaan ottaa, että se vielä teidän mielestänne on kestävää? Purra tiedusteli.
Vihreiden varapuheenjohtaja kiertelee ja kaartelee
Harjanne sanoi, että hänellä ei ole heittää yhtä suoraa lukua. Harjanteen vastaus maahanmuuton kustannuksista kierteli ja kaarteli monin tavoin asian ympärillä, mutta osumatarkkuus oli heikkoa.
– Sitä pitää miettiä, miten tällä hetkellä pohditaan kiintiöpakolaisten määrän kasvattamista, se on politiikassa neuvoteltava asia, totta kai siitä tulee kustannuksia, mutta tämä jälleen kerran liittyy kokonaisuuteen: millainen yhteiskunta me ollaan, millainen asenneilmapiiri meillä on, Harjanne runoili.
Ylen juontajakin palautti Harjanteen alkuperäisen kysymyksen äärelle:
– Nyt seis pieneksi hetkeksi. Tässä tuli erittäin spesifi kysymys, ja se on olennainen. Missä tahansa asiassa mietitään, kuinka paljon se saa maksaa. Onko niin, että vihreät ei tähän mennessä ole pystynyt esittämään parempaa vastausta kuin se, että asiasta pitää keskustella?
Harjanne selitteli vastauksen epämääräisyyttä kustannusten laskemisella, joka ei hänen mukaansa ole yksinkertaista. Harjanteen mielestä asiaan vaikuttaisi muun muassa integroituminen ja tulijoiden mahdollinen työllistyminen tulevaisuudessa.
– Se on hyvin vaikea kysymys minun tässä sanoa, mitä se saa maksaa, koska se oikeasti vaatii keskustelua, analyysia, asioiden punnintaa, Harjanne tyytyi sanomaan.
Purra huomautti perussuomalaisten lähtevän siitä, että maahanmuuton kasvaminen ei ole luonnonlaki, johon ei voisi vaikuttaa mitenkään.
– Me kritisoimme muiden puolueiden lähtökohtaa, että siirtolaisuutta vain tapahtuu ja humanitaarista maahanmuuttoa pitää olla sen sijaan, että ihmisiä autettaisiin muilla tavoilla.
Miksi vihreät ei puhu turvallisuusuhasta?
Ohjelman keskeisenä aiheena oli maahanmuuttokeskustelun vaikeus Suomessa. Purra arvioi, että ilman perussuomalaisia maahanmuuttokeskustelu olisi ylipäätään melko vähäistä.
– Jos perussuomalaiset eivät puhuisi maahanmuutosta, siitä ei tässä maassa juuri vielä puhuttaisi. Olen tosin itse osallistunut keskusteluun jo noin 15 vuotta ennen liittymistäni perussuomalaisiin.
Purra korosti, että perussuomalaiset on useaan otteeseen esittänyt konkreettista dataa maahanmuuttokeskustelun pohjaksi.
– Me tarjoamme paljon tutkimustietoa, sellaisiakin seikkoja, joista ei ole lainkaan puhuttu aiemmin. Mielestäni keskustelu onkin viime vuosina mennyt parempaan suuntaan. Monet muutkin puolueet jo ottavat asiaan kantaa, toimittajatkin ovat paremmin informoituja, Purra sanoi.
Ylen juontaja huomautti Harjanteelle, että yleisöpalautteen perusteella monet katsovat, etteivät vihreät mielellään halua edes puhua maahanmuuton ongelmista. Hän nosti esille tilastotietoa, kuten maahanmuuttajien yliedustuksen raiskaustilastoissa.
Harjanteen mukaan ongelmien esilletuominen olisi ”vihan ruokkimista”. Juontaja huomautti, että viime vuonna ulkomailla syntyneiden osuus raiskausepäilyistä oli 38 prosenttia.
– Vihreät ei puhu tästä ilmiselvästä turvallisuusuhasta yhtään mitään.
Harjanne myönsi, että maahanmuuton ongelmista keskusteluun liittyy haasteita ja totesi, että vihreillä on parantamisen varaa.
– Ehkä pitää sitten skarpata, hän sanoi.
Kaikki työperäinen maahanmuutto ei ole kestävää
Vihreiden ja perussuomalaisten linjaukset myös työperäisestä maahanmuutosta ovat täysin erilaisia. Purra huomautti myös, että tällä hetkellä kaikki muut puolueet ovat keskittyneet korostamaan hyviä puolia.
– Me olemme tuoneet esille, että valitettavasti kaikki työperäinen maahanmuutto ei ole kestävää julkisen talouden kannalta, Purra sanoi.
Esimerkiksi Suomen perustan tutkimus osoittaa, että ulkomailta Suomeen matalapalkkatöitä tekemään saapuneiden henkilöiden työllisyysaste laskee jo muutaman maassaolovuoden jälkeen alle samanikäisen suomalaisen tason. Lisäksi tulijoiden palkanmaksajiksi joutuu välillisesti veronmaksaja, koska tulijat eivät tule toimeen matalilla palkoilla joiden lisäksi tarvitaan yhteiskunnan tulonsiirtoja.
Purra korostaa, että työperäinen maahanmuutto onkin jaettava erilaisiin osiin.
– Luonnollisesti kansainväliset osaajat, koulutetut ihmiset, hyödyttävät vastaanottavaa yhteiskuntaa, koska he maksavat veroja eivätkä vastaanota tulonsiirtoja tai käytä palveluja. Perussuomalaiset kannattaa koulutettujen ihmisten maahantuloa.
– Sen sijaan, kun puhutaan matalammille palkka-asteille saapuvista henkilöistä, niin heillä on matalasta bruttopalkasta johtuva alhaisempi veronmaksukyky – ja he käyttävät enemmän julkisia palveluja.
Suomalaisten työttömien työllistäminen olisi tärkeää
Suomessa oli viime kesänä 322 000 työtöntä työnhakijaa ja lisäksi suuri määrä vajaatyöllistettyjä. Tähän mennessä vihreät eivät ole olleet kiinnostuneita pohtimaan keinoja Suomessa olevien työttömien työllistämiselle.
Suomalaisten työttömien työllistyminen olisi julkisen talouden kannalta erittäin tärkeää, koska työttömyyden hoitaminen on kallista. Lisäksi jokainen työttömyyskortistosta työllistyvä suomalainen tuottaa julkiselle taloudelle kaksinkertaisen hyödyn, koska työttömyyskorvauksen vastaanottaminen loppuu, ja työllistynyt henkilö alkaa maksaa enemmän veroja työtuloistaan.
Julkisen talouden vahvistamisen kannalta olisi siis ensiarvoisen tärkeää työllistää Suomessa olevat työttömät eikä haalia ulkomailta uutta halpatyövoimaa. Ylellä vihreiden Harjanne kuitenkin esitti käsittämättömän väitteen:
– Itse asiassa matalapalkka-alojen työperäinen maahanmuutto tukee julkista taloutta, Harjanne sanoi, myöntäen kuitenkin samalla, ettei ole tutustunut Suomen Perustan tutkimukseen, joka osoittaa halpatyövoimamaahanmuuton olevan valtava rasite julkiselle taloudelle.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Atte Harjanne humanitaarinen maahanmuutto veronmaksajat työllistyminen kustannukset tulonsiirrot Pakolaiskiintiö halpatyövoima Julkinen talous Riikka Purra Kotouttaminen vihreät hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ministerit Marin ja Saarikko intoilivat ilmastotoimista ja työperäisestä maahanmuutosta – Purra: ”Hallitus on vihreän varauman vanki”

Vihreät vievät tolkun Suomen maahanmuuttopolitiikasta, hallituskumppanit vaikenevat – ”Demareilta ja keskustalta ei ainuttakaan vihreiden pyrkimyksiin liittyvää puheenvuoroa”

Ministeri Ohisalo haluaa Suomeen Euroopan liberaaleimman ulkomaalaislain: ”Nyt eletään tämän hallituskauden politiikkaa”

Purra: Miksi vihreät saa hillua hallituksessa ja yksin päättää maamme kannalta vakavista ja perustavanlaatuisista asioista? – ”Romuttaa maahanmuuttopolitiikan uskottavuuden”

Purra: Velkakäyrä sojottaa punaisena, hallitusta kiinnostavat vain ilmasto ja pakolaiset – ”Suomalainen veronmaksaja itkee yhä katkerammin”

Perussuomalaiset eivät hyväksy Espoon strategiaa: “Maahanmuuttoon perustuva väestönkasvu aiheuttaa Espoolle taloudellisia kustannuksia ja turvallisuuteen liittyviä ongelmia”

Ruotsin vihreät haluavat päästä vaikuttamaan uutislähetysten sisältöihin – vartti ympäristön hätätilaa jokaiseen ajankohtaislähetykseen

Perussuomalaiset: Hallitus laajentaa taloudellisesti haitallista maahanmuuttoa – välikysymys on välttämätön

Klaanit ovat tuoneet omat roolimallinsa ruotsalaiseen esikouluun: ”Kunniakulttuuri sortaa tyttöjä ja tekee pojista aggressiivisia sortajia”
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Päivän pointti: Helsingin Sanomat ilmastosyyllistää ja leimaa suomalaiset tuholaisiksi – vaikka Suomi on hiilinegatiivinen maa

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

Bernerin taksilaki kylvää tuhoa, mutta korjaus tulee: Taksisääntelyn uudistus eduskuntaan vielä tänä vuonna – ”Kuljettajien vaatimustasoa tiukennetaan huomattavasti”
Hallitus panostaa arjen sujuvuuteen ja turvallisuuteen uudistamalla taksialan sääntelyä. Tavoitteena on palauttaa Suomeen turvalliset taksit ja luottamus koko taksialaan. Pitkään valmisteltu hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskuntaan vielä tämän vuoden puolella, syysistuntokaudella 2025.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää