

LEHTIKUVA
Vihreät buustaisi kuntataloutta tuulimyllyillä, perussuomalaiset priorisoisi kuntien tehtävät – tärkeimpiä turvallisuuteen ja hyvinvointiin liittyvät palvelut
Puoluejohtajat keskustelivat Suomen kuntien heikosta taloustilanteesta tänään Kuntaliiton puheenjohtajatentissä. Perussuomalaisten Riikka Purra totesi, että kuntien taloushaasteita ei voida ratkaista pelkästään sillä, että jatkossa tehtäviä siirretään kuntatasolta alueille. – Nyt on katsottava, onko kaikkeen varaa ja millä edellytyksillä.
Koronavirus viime vuonna heikensi odotetusti kuntien taloutta, vaikka valtion koronatukipaketti paikkasikin jonkin verran tulonmenetyksiä.
Seuraava vuosi näyttää kunnissa silti huolestuttavalta. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra totesikin Kuntaliiton puheenjohtajatentissä tänään, että kunnissa suurin ongelma on edelleen raha.
Purra huomautti, että kuntasektori on kroonisesti alijäämäinen. Kuntien taloustilanne oli heikko jo ennen koronaa.
– Kasvua ei ole ollut pitkään aikaan. Viime vuonna alijäämää ei tullut koronatukipakettien vuoksi, mutta siitä huolimatta suurin osa Suomen kunnista ei ole kuivilla. Moni kunta ei meinaa selviytyä edes lakisääteisistä tehtävistään.
– Suurin haaste liittyy siihen kokonaisuuteen, että vaikka kasvu ei ole tasaista koko maan alueella, kuntien lakisääteisiä tehtäviä vain lisätään, Purra sanoi.
Ohisalo luottaa tuulivoimaan
Kokoomuksen Petteri Orpo ilmaisi myös huolensa alijäämäisestä kuntataloudesta.
Puoluejohtajilta kysyttiin, millä konkreettisilla keinoilla he laittaisivat kuntien budjetit tasapainoon.
Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan sote-uudistus olisi tarvittava pelastus ja se auttaisi useiden kuntien taloutta, koska sote siirtää osan kuntien tehtävistä ”laajemmille harteille”.
Marinin mukaan myös EU-rahoitusvälineet toisivat kuntatalouteen ”merkittäviä mahdollisuuksia” investoinneille.
Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo toisti aikaisemman, hyvin poikkeuksellisen näkemyksensä siitä, että nimenomaan tuulivoimabisnes olisi tässä ajassa tarvittava vahvistus kuntataloudelle.
Ohisalo kertoi vierailleensa äskettäin Kalajoella ja ihastelleensa siellä rakenteilla olevaa tuulivoimapuistoa.
– Tuulivoima on kunnalle loistava mahdollisuus saada paitsi uutta työtä, jatkossa myös verotuloja, kuten kiinteistöverotuloja. Vihreisiin ratkaisuihin kuntatasolla kannattaa tarttua, Ohisalo esitti.
Kuntien valtionosuudet laskussa
Purra kuitenkin totesi, että kuntien taloudellisia haasteita ei voida ratkaista yksinomaan sillä, että kuntien tehtäviä siirretään alueille.
– Pelkkä hallinnon tason muutos ei ratkaise kuntien taloudellista selviämistä. Tosiasia on, että kuntien lakisääteisten tehtävien määrä – riippumatta siitä kuka ne tehtävät järjestää – on edelleen lisääntymässä, mutta valtio ei kykene antamaan kunnille riittäviä resursseja.
Purra sanoi, että sama suuntaus on tosin ollut nähtävissä jo pidempään, eli valtionosuudet ovat laskeneet jo kymmenisen vuotta ja nyt kuntien lakisääteisiä tehtäviä arvioidaan olevan jo viisi ja puoli sataa.
– Vaikka osa tehtävistä siirtyy soten myötä pois kunnilta, kokonaisuus on edelleen se ongelma. En näe muuta keinoa lähestyä ongelmaa kuin se, että kuntien tehtäviä aletaan perata läpi tiheällä kammalla, katsoen mitkä ovat tärkeimpiä turvallisuuteen ja hyvinvointiin liittyviä palveluja. On siis katsottava, onko kaikkeen varaa ja millä edellytyksillä.
Asiat laitettava tärkeysjärjestykseen
Perussuomalaisten uusimman kuntavaaliohjelman otsikko on: Asiat tärkeysjärjestykseen. Ohjelmassa tuodaan esille, että velanoton ja verotuksen kiristämisen sijaan julkisessa taloudessa yhteiset varat on laitettava tärkeysjärjestykseen.
Verojen keräämisen oikeutus murenee, mikäli yhteiset varat käytetään muihin kohteisiin kuin suomalaisten yhteisen hyvän edistämiseen.
Purra toi Kuntaliiton puheenjohtajatentissä esille, että perussuomalaisten ehdotukset julkisen sektorin leikkauksista yleensä tahallaan ymmärretään väärin.
– Kun me puhumme siitä, että julkista sektoria voitaisiin supistaa, niin ensimmäinen reaktio on yleensä kysymys siitä, että leikkaisimmeko me hoitajista, opettajista tai kirjastoista. Kyse ei suinkaan ole tästä.
– Suomen kokonaisveroaste on poikkeuksellisen korkea, jopa EU:n ja OECD:n mittakaavassa. Jos vertaamme Suomea vaikka Tanskaan tai Ruotsiin, niin ei sielläkään ihmiset kärsi kunnissa.
Kykenisikö myös hallitus priorisoimaan?
Purra heitti pallon myös hallitukselle koskien kuntien tehtävien priorisointia.
– Käsitykseni mukaan hallituksella on valtionvarainministeriössä kuntaosastolla hanke, jossa käydään kuntien tehtäviä läpi. Siellä on esitetty ajatuksia muun muassa kuntien yhteistyöstä eri sektoreilla. Hallintovaliokunta on pyytänyt informaatiota tästä kehityksestä. Odotankin innolla, mitä teidän hallituksenne saa aikaiseksi.
– Perussuomalaiset korostaa talouden hyvinvointia nimenomaan siksi, että me kykenisimme pitämään hyvinvointijärjestelmästämme huolta ja huolehtimaan niistä ihmisistä, jotka eivät itse siihen pysty, Purra sanoi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- valtionosuudet tärkeysjärjestys veronmaksajat hyvinvointi kustannukset suomalaiset palvelut Maria Ohisalo Riikka Purra Sanna Marin Petteri Orpo Tuulivoima Kunnat Julkinen sektori Turvallisuus talous sote
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Meri: Suomen ja kuntien tie – velkaa ja veroja

Halla-aho: Kunnat eivät ole maailmanparannuskoneistoja, joissa leikitään veronmaksajien rahoilla – ”Turhat menot karsittava pois – asiat on pantava tärkeysjärjestykseen”

Ranne: Muut puolueet irrallaan kuntatalouden tosiasioista

Unohda sähköauto ja etelänmatka – soten seurauksena keskituloinen pariskunta saattaa joutua maksamaan 3 400 euroa lisää veroja vuodessa

Ruotsin vihreät haluavat päästä vaikuttamaan uutislähetysten sisältöihin – vartti ympäristön hätätilaa jokaiseen ajankohtaislähetykseen

Perussuomalaiset vaativat avoimuutta – kunnissa pimitetään tuulivoimaloihin liittyviä tietoja

Kuntaliitto: Tuulivoimalan nosto 30 metriä ei ole vähäinen muutos

Kyyjärven Perussuomalaiset: Tuulivoimahanke ei saa olla asukkaille haitaksi

Nyt sote, sitten kuntaliitokset – mitä sen jälkeen?
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää