LEHTIKUVA
Vihervasemmistolta lisää löperöä maahanmuuttopuhetta puoluejohtajien EU-tentissä – perussuomalaisten Purra tyrmää: ”Siirtolaispaine Eurooppaan voidaan ratkaista vain torjumalla se”
Vihreiden, vasemmistoliiton ja SDP:n puoluejohtajilta ei saatu Iltalehden EU-tentissä selkeitä vastauksia siihen, miten etelästä Eurooppaan kohdistuva siirtolaispaine pysäytettäisiin EU:n ulkorajoille. Perussuomalaisten Riikka Purra sen sijaan linjasi, että EU:n ulkorajojen tulisi olla tiiviit ja että turhat vetovoimatekijät Eurooppaan myös tulee poistaa.
Iltalehden EU-vaalitentissä SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman ilmoitti, että demareille ei käy se vaihtoehto, että turvapaikkamenettely siirrettäisiin EU:n ulkopuolelle, jolloin samalla voitaisiin ehkäistä sitä ongelmaa, että kielteisen päätöksen saaneet usein jäävät EU-alueelle.
– Se ei ratkaise ongelmaa eikä se toimi, Lindtman sanoi.
Vasemmistoliiton Li Anderssonille turvapaikkamenettely kolmansissa maissa ei myöskään käy, koska Anderssonin mielestä asiaan kytkeytyy ihmisoikeuskysymyksiin liittyviä vastuukysymyksiä.
Andersson jäi pohtimaan esimerkiksi EU-maiden vastuuta siitä, millaiset olot turvapaikanhakijoille olisi tarjolla vaikkapa Marokossa.
Anderssonille huomautettiin, että tälläkään hetkellä EU-alueelle saapuvista turvapaikanhakijoista monia ei kyetä palauttamaan, vaikka he eivät olisikaan turvapaikan tarpeessa, vaan hakemassa parempaa elintasoa. Andersson ei ottanut asiaan kantaa, vaan tyytyi vain toteamaan, etteivät turvapaikkaperusteet kaikkien kohdalla täyty.
Kuka kantaa vastuun rikoksista?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra totesi selkeästi, että siirtolaispainetta EU:hun ei ole mahdollista ratkaista muuten kuin torjumalla se.
– EU:n ulkorajojen tulisi olla tiiviit. Meidän on erityisesti minimoitava vetovoimatekijät, joista elintason hakeminen on suurin.
Purra huomautti, että turvapaikkajärjestelmä on vain yksi monista kanavista, joiden kautta ihmisiä samoista maista ja samanlaisella profiililla pyrkii etelän maista Eurooppaan.
– Eurooppa ei kykene kantamaan tällaista siirtolaispainetta, Purra sanoi ja huomautti myös Anderssonille, että esimerkiksi Saksassa tapahtuu yhden päivän aikana useita kymmeniä puukoniskuja sekä miltei kaksi joukkoraiskausta päivässä.
– Merkittävä osa teoista on siirtolaisten tekemiä, kuka näistä on vastuussa, Purra kysyi Anderssonilta.
Demareilta komppausta tehottomalle EU-mallille
Lindtman ei ottanut kantaa siihen, miten siirtolaispaine torjuttaisiin tehokkaimmin. Sen sijaan demaripomo esitti, että esimerkiksi Britannian käyttöön ottama Ruanda-malli ei tulisi pysäyttämään siirtolaisuutta.
Ruanda-mallilla tarkoitetaan sitä, että Euroopan ulkopuolisten valtioiden kanssa tehdään sopimuksia siitä, että nämä ottavat vastaan Suomeen pyrkivät turvapaikanhakijat ja tarjoavat positiivisen turvapaikkapäätöksen saaneille hakijoille kansainvälisen suojelun kyseisissä maissa.
Sen sijaan Lindtman ylisti EU:n jäsenmaiden juuri neuvottelemaa maahanmuuttopaktia, joka ei kuitenkaan sisällä tarvittavia elementtejä, joilla muuttoliikettä Eurooppaan saataisiin aidosti rajoitettua.
– Lähtömaiden kanssa olisi tehtävä yhteistyötä, jotta ihmisten ei tarvitsisi lähteä liikkeelle. Samaan aikaan leikkaatte kehitysapua ja pahennatte ongelmaa, Lindtman viittasi hallituksen päätöksiin, joilla kehitysavusta leikataan satoja miljoonia.
Ongelmaa pitäisi torjua eikä levittää
Purra huomautti Lindtmanille, että tämän ylistämä EU:n maahanmuuttopakti sisältää lähinnä maahanmuuton hallintaa koskevaa sääntelyä, eikä keskity siihen, miten siirtolaispaine voitaisiin torjua.
– Siellä (EU:n maahanmuuttopaktissa) on rajamenettely, joka ei vaikuta mitenkään kaikista suurimpiin lähtömaihin. Lisäksi siellä on taakanjako eli ongelmaa, jota ulkorajoilla ei pystytä hoitamaan, jaetaan pitkin jäsenmaita.
– Tämä ei ratkaise sitä, että esimerkiksi Afrikassa on miljoonia nuoria ihmisiä, jotka haluavat tulla Eurooppaan paremman elintason perässä. He ovat valmiita jopa riskeeraamaan henkensä, jotta saisivat tulla Eurooppaan turvapaikanhakijoina, ja vaikka eivät saisikaan täällä suojelua, he silti jäävät Eurooppaan, kuten nähtiin Saksan Mannheimin puukotustapauksessa. Mitä sanotte tästä? Purra kysyi Lindtmanilta, joka ei vastannut kysymykseen.
Palautukset toimimaan ehdollisella politiikalla
Liike Nytin Harry Harkimo totesi, että Ruanda-mallin sisältö kaipaisi vielä tarkennusta. Harkimo kuitenkin ilmoitti pitävänsä hyvänä ideana mallia, jossa turvapaikanhakua käsiteltäisiin kolmansissa maissa.
Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virran puheissa toistuivat vihervasemmiston ennalta tutut vastuuttomat maahanmuuttopolitiikan linjaukset.
Virta jopa sortui whataboutismiin huomauttaessaan, että eivät pelkästään maahanmuuttajat toimi väkivaltaisesti, vaan myös kantaväestö voi olla väkivaltaista. Virran oletuksien mukaan siirtolaispaineen juurisyy olisi ilmastonmuutos.
– Eurooppaan pitää olla laillisia reittejä, me tarvitaan tänne ihmisiä, Virta päästeli.
Purra huomautti, että Suomi tekee jo nyt yhteistyötä 14 EU-maan kanssa selvittääkseen, mikä olisi järkevä malli EU:n ulkopuoliseen turvapaikan hakemiseen, suojelun tarjoamiseen ja kolmansissa maissa tapahtuvaan yhteistyöhön.
– Palautukset saadaan toimimaan ehdollisella politiikalla. Esimerkiksi niin, että mikäli maa ei ota vastaan kielteisen päätöksen saaneita kansalaisiaan, kehitysapu katkeaa. Tämä on tehokasta toimintaa, ei suinkaan se, että lisätään laillisia väyliä tulla Eurooppaan, Purra painotti.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- EU:n maahanmuuttopakti rajamenettely Ruanda-malli Sofia Virta elintaso Harry Harkimo laittomasti maahan tulevat lähtömaat massasiirtolaisuus palautukset turvapaikkajärjestelmä vihervasemmisto Väärinkäytökset Riikka Purra Eurooppa Afrikka Antti Lindtman Li Andersson SDP Eurovaalit Rikollisuus kehitysapu
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Maahanmuutto muokkaa Suomea peruuttamattomasti – valtaosa tulijoista työllistyy heikosti, jos edes ollenkaan
Demaripomo Lindtman kehui surullisenkuuluisaa 750 miljardin EU-elvytyspakettia – Riikka Purra puisteli epäuskoisena päätään: ”Voi veronmaksajaa”
Riikka Purra MTV:n vaalitentissä: Eivät eurooppalaiset ole yhtäkkiä radikalisoituneet – ”He ovat tyytymättömiä omien maidensa ja Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikkaan”
Laura Huhtasaari EU:n maahanmuuttopolitiikasta: ”Poliitikkojen tehtävä on taata omien kansalaistensa turvallisuus ja tätä suomalaiset meiltä odottavat”
Riikka Purra EU:n turvapaikkaprosessista: Suojelu ja sen tarjoaminen voidaan tuottaa kolmansissa turvallisissa maissa
Sisäministeri Rantanen vaatii uusia ratkaisuja EU-maahanmuuttopolitiikkaan: ”Maahanmuuton ongelmat tulleet kansalaisten silmille ympäri Eurooppaa”
Riikka Purra miljoonista EU:n alueelle haluavista maahanmuuttajista: Euroopan velvollisuus ei ole tarjota parempaa elämää kaikille
Taas veitsihyökkäys Mannheimissa – nyt uhrina AfD:n paikallispoliitikko
Turvapaikkajärjestelmästä on tullut elintasosiirtolaisuuden kanava – ”Vanhentuneita sopimuksia ja kansainvälistä lainsäädäntöä pakko uudistaa radikaalisti”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää