

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Vihervasemmisto vaatii Suomen kuntiin lisää maahanmuuttajia tekemään työt – perussuomalaiset laittaisi ammatillisen koulutuksen kuntoon ja suomalaiset töihin
Kestävyysvajeella viitataan julkisen talouden kääntymistä alijäämäiseksi tilanteessa, jossa työikäinen väestö ei pysty kustantamaan julkisten palvelujen kasvavaa tarvetta. Kestävyysvaje uhkaa myös Suomen kuntataloutta, ja siksi kuntiin kipeästi tarvitaan osaavia työntekijöitä. Perussuomalaisten ratkaisu osaajapulaan on kotimaisen ammatillisen koulutuksen kehittäminen ja amiksien arvonpalautus.
Seitsemän eduskuntapuolueen puheenjohtajat kokoontuvat keskiviikkona keskustelemaan ajankohtaisista kuntapolitiikan aiheista Kuntaliiton järjestämään paneeliin.
Marin huolissaan ilmapiiristä
Puoluepomoilta kysyttiin, miten kuntien osaajapula tulisi ratkaista. Perussuomalaisia lukuun ottamatta puoluejohtajilta ei irronnut juurikaan luottamusta oman kansan osaamiseen, ja etenkin vihervasemmisto ilmoitti pyrkivänsä haalimaan kuntiin lisää maahanmuuttajia tekemään työt.
Demarien puoluepomo, pääministeri Sanna Marin linjasi heti alkuun, että hänen mielestään Suomi ei selviä ilman työperäistä maahanmuuttoa, ja että jatkossa hallitus keskittyy vahvasti siihen.
– Me olemme pienentyvä väestö ja me emme tule pärjäämään, jos emme saa lisää työvoimaa ulkomailta. Peräänkuulutan myös keskustelua siitä, millainen ilmapiiri täällä on ihmisille tulla, koska kyse ei ole vain työntekijöistä vaan myös heidän perheistään, Marin lausui.
Ohisalo ottaisi kaikki Suomeen
Vihreiden Maria Ohisalo ilmoitti olevansa Marinin kanssa samaa mieltä. Ohisalo myös vihjasi, että ulkomailta Suomeen tulijoilta ei tarvitsisi edes edellyttää saatavuusharkintaa, eli sen arviointia, tarvitaanko jonkin alan työntekijöitä ulkomailta vai löytyisivätkö osaajat jo valmiiksi kotimaasta.
Ohisalon mielestä kenen tahansa pitää saada tulla Suomeen töihin.
– Valitettavasti Suomessa on asennetta, että vain tietynlaiset työntekijät kelpaavat tähän maahan. Itse ajattelen, että jokaisen, joka tänne tulee, vaikka turvapaikanhakijoiden pitää päästä tänne töihin, Ohisalo päästeli.
Ohisalo sivuuttaa maahanmuuttounelmissaan kaikki tosiasiat, kuten sen, että työperäinen maahanmuutto tulee Suomelle erittäin kalliiksi muun muassa siksi, että tulijat työllistyvät enimmäkseen matalapalkka-aloille ja käyttävät runsaasti kalliita julkisia palveluja, mutta maksavat vain vähän veroja. Suuri osa tulijoista ei edes tule palkallaan toimeen.
Ohisalo viittasi kintaalla myös ainoalle esimerkille työvoiman saatavuusharkinnan poistaneesta EU-maasta eli Ruotsista. Tulokset Ruotsissa ovat olleet huonoja. Väkeä on rekrytoitu aloille, joille on muutenkin ollut ylitarjontaa. Saatavuusharkinnan poisto on myös tuonut mukanaan lieveilmiöinä työlupien kaupittelua, harmaata taloutta ja lisää rikollisuutta.
Kotimainen koulutus kuntoon
Siinä missä vihervasemmisto väittää ratkaisevansa osaajapulan matalapalkkamaahanmuutolla, perussuomalaiset haluaa panostaa koulutukseen ja ratkaista työmarkkinoiden ongelmat kotimaisin voimin.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra painotti paneelissa, että etenkin ammatillinen koulutusjärjestelmä on nyt laitettava kuntoon, jotta työntekijäpuolelle saadaan todellisia osaajia.
– Tällä hetkellä ammatillisessa koulutuksessa on eräänlainen ”villi länsi”, jossa valtio ei ohjaa oppilaitoksia riittävästi kouluttamaan oikeaa määrää opiskelijoita oikeille aloille. Kuitenkin avain ongelman ratkaisemiseen on nimenomaan ammatillisessa koulutuksessa, Purra sanoi.
Oppilaitosten ja yritysten yhteistyötä kehitettävä
Purra myös vahvistaisi oppilaitosten vuoropuhelua yritysten ja elinkeinoelämän kanssa. Matalapalkkamaahanmuutolla osaajapulaa ei voida ratkaista.
– Kyse ei ole edes asenteista vaan järjestelmästä, jossa on merkittäviä kannustinongelmia, täysin riippumatta siitä, minkä maalainen tekijä on, Purra sanoi.
Hän on aiemminkin pitänyt vahvasti esillä suomalaisen ammatillisen koulutuksen kehittämistä ja arvonpalautusta. Purra korostaa, että ammattikoulun on voitava tarjota nuorelle niin vahva ammatillinen osaaminen, että koulutuksen turvin on mahdollista siirtyä työmarkkinoille jo nuorella iällä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- osaajapula oppilaitokset matalapalkka-alat ammatillinen koulutus työntekijät suomalaiset tulonsiirrot halpatyövoima Maria Ohisalo Työperäinen maahanmuutto Julkinen talous Riikka Purra Perheenyhdistäminen Alijäämä Sanna Marin Sosiaaliturva Kestävyysvaje perussuomalaiset hallitus työttömyys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra: On tullut aika alkaa karsia kuntien tehtäviä – ”Pitää alkaa miettiä, mikä on oikeasti tärkeää”

Perussuomalaiset: Toimivaa tuotantoa ei pidä hylätä energiakriisissä – kokoomukselle hiili ja turve ovat yhä ”pahoja sanoja”

Perussuomalaiset tyrmäsi kyselytunnilla hallituksen unelman saada laittomasti maassa olevat jäämään Suomeen: ”Kutsuhuuto haittamaahanmuutolle, joka maksaa miljardeja”

Suomen Perustan tutkimus osoittaa: Maahanmuutto rasittaa entistä enemmän Suomen kuntien taloutta

Pitääkö ulkomaalaisen laiton oleskelu Suomessa palkita oleskeluluvalla? – Perussuomalaisilta täystyrmäys: ”Ratkaisu ei ole tehdä laittomasta laillista vaan edistää lakien noudattamista”

Purra: Jos työn kannustimet olisivat kunnossa, ei olisi tarvetta työperäiselle maahanmuutolle EU:n ulkopuolelta

Vihreät hinkuu Suomeen lisää halpatyövoimaa, kokoomus komppaa vieressä – perussuomalaiset haluaa korjata työn kannustimia ja muita järjestelmätason ongelmia

Tilastot eivät tue osaajapula-hokemaa – “Kysymys on mitä suurimassa määrin sumeilemattomasta maahanmuuton lisäämisestä, ei työvoimasta”

Perussuomalaiset haluaa parantaa työn tekemisen kannattavuutta: ”Työperäinen maahanmuutto on pelkkä laastari, joka aiheuttaa uusia ongelmia”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää