Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Vihervasemmisto puhuu mielellään ihmisoikeuksista, mutta valikoivasti – ”Suomalaisten ihmisoikeudet näyttävät olevan sivuseikka”

14.07.2022 |17:09

Perussuomalaisille äskettäin läpi viety rajavartiolain uudistus oli poliittinen työvoitto, joka onnistui lopulta pitkän väännön jälkeen, osin myös maailmanpolitiikan tapahtumista johtuen. Sen jälkeen, kun uudistuksesta oli jo saavutettu yhteisymmärrys valiokunnassa, vihervasemmisto tuli kuitenkin katumapäälle ja pyrki jarruttamaan uudistusta – ihmisoikeuksien verukkeella. – Vihervasemmistolle ihmisoikeudet näyttävät tarkoittavan lähinnä sitä, että Suomeen voi tulla useiden maiden läpi hakemaan parempaa elintasoa, perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Leena Meri sanoo.

Perussuomalaiset sai äskettäin lakiin pitkäaikaisen vaatimuksensa siitä, että Suomen valtioraja voidaan vihamielisen hybridivaikuttamisen tapahtuessa sulkea kokonaan – myös silloin, jos turvapaikanhakijoita käytetään välineellistettyyn massasiirtolaisuuteen.

Rajavartiolain uudistus saatiin maaliin eduskunnassa viime viikolla siitä huolimatta, että vihervasemmisto RKP:lla vahvistettuna pyrki jarruttamaan uutta tehokasta rajapykälää – mutta yritys lässähti kasaan.

Uudistuksella perussuomalaiset sai lainsäädäntöön mukaan pitkäaikaisen tavoitteensa siitä, että rajoille kohdistuvia uhkia, kuten hybridioperaatioita ja muita laajamittaisen maahantulon tapauksia, voidaan nyt estää ennalta.

Vastakaikua perussuomalaisille vasta keväällä

Perussuomalaisille uudistus oli poliittinen työvoitto. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoo, että työvoitto oli mahdollista saavuttaa pitkälti itänaapurimme Venäjän aggressiivisesta toiminnasta johtuen.

– Perussuomalaiset on jo vuosikausia vaatinut lakiin hätätilapykälää, mutta esitys ei ole aiemmin saanut vastakaikua.

Viime syksynä tapahtumat Valko-Venäjän, Puolan ja osin Liettuan rajoilla johtivat siihen, että myös eduskunnan vasemmistopuolueet tunnistivat tilanteen välineellistämiseksi, eli hybridioperaatioksi.

– Mutta kun vastaavaa tapahtui aiemmin kauempana, eli Turkin ja Kreikan rajalla, niin silloinen vihreä ministeri ei tunnistanut tilannetta hybridioperaatioksi. Sanoisinkin, että kun uhka tulee lähemmäs Suomea, niin meilläkin kasvaa paine reagoida jollain tavalla, Purra sanoo.

Purra puhui perussuomalaisten muun puoluejohdon kanssa eilen SuomiAreenassa.

Ongelmat torjuttava ennalta

Purra toteaa, että uuden lainsäädännön tarpeellisuus jää vielä nähtäväksi.

– Toivottavasti koko pykälää ei edes tarvita, mutta jos näin kävisi, on välttämätöntä, että suvereeniksi itseään kutsuvalla valtiolla on laissa pykälä, jolla tarvittaessa koko raja saadaan kiinni ja voimme myös olla ottamatta vastaan turvapaikkahakemuksia rajanylityspaikkojen väleissä.

Purra jatkaa, että pelkkä virallisten rajanylityspaikkojen sulkeminen ei olisi riittävää, koska Venäjä ja siirtolaisia hyväksikäyttävät salakuljettajat osaavat ohjata ihmisvirrat sinne, missä sisäänpääsy on mahdollista.

– Kaikki tietävät, mitä siitä seuraa jos henkilö pääsee Suomen lainkäyttöalueen sisäpuolelle: tänne voi jäädä riippumatta siitä, saiko hakemuksesta turvapaikkaa vai ei. Ongelma on siis torjuttava jo ennen kuin ihminen pääsee valtion alueelle. Ainoa keino on se, että raja pysyy kiinni.

Kansanedustaja, perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen sanoo, että rajapykälän saaminen lakiin on historiallinen voitto suomalaisessa maahanmuuttopolitiikassa.

– Ensimmäistä kertaa laissa on raja kiinni -pykälä. Vielä vähän aikaa sitten tämä tuskin olisi ollut mahdollista. Todellisuus kuitenkin iski kaikkien kasvoille niin lujaa, että lopulta oli pakko toimia.

Ailahteleva kokoomus perussuomalaisten linjalle

Kevään aikana myös kokoomus puheenjohtajansa Petteri Orpon johdolla siirtyi vaatimaan lakiin selkeää kirjausta itärajan sulkemisesta ja turvapaikanhaun rajoittamisesta.

Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Leena Meri kuitenkin huomauttaa, että kokoomuksen linja on aiemmin ollut ailahteleva.

– Muistan hyvin viime eduskuntakaudella ajan, erityisesti kun Jussi Halla-ahosta tuli perussuomalaisten puheenjohtaja. Kokoomuksen puheenjohtaja Orpo suhtautui perussuomalaisiin nihkeästi, ja eduskunnassa monta kertaa Orpo vihjaili rasismista sen vuoksi, että perussuomalaiset puolustaa Suomen rajoja, yhteiskuntarauhan säilymistä ja sitä, että meillä ei voi olla laitonta maahanmuuttoa.

Kokoomus on kuitenkin – viimeistään nyt tullut perussuomalaisten linjoille.

– Tervehdin ilolla, jos kokoomuksessa oikeasti ollaan tätä mieltä. Katsotaan kuitenkin nyt, mitä tuleman pitää, koska hallituksessa kokoomus toimi hyvin eri tavalla.

Vihreillä ihan omat ihmisoikeudet

Rajalain valiokuntakäsittelyn aikana vihreät joutui taipumaan näkemyksestään, että Suomeen on kaikilla halukkailla pääsy kaikissa tilanteissa, vaikka pian sen jälkeen jälkeen vihreät aloittikin venkoilun uudistuksista, joista oli jo saavutettu yhteisymmärrys hallintovaliokunnassa. Verukkeena olivat ihmisoikeudet.

– Tuntuu siltä, että vihervasemmistolle ihmisoikeudet näyttävät tarkoittavan aina vain sitä, että Suomeen voi tulla useiden maiden läpi hakemaan parempaa elintasoa. Samaan aikaan suomalaisten ihmisoikeudet, esimerkiksi sen suhteen että Suomessa saa riittävää hoitoa ja turvaa ja että näihin on myös varaa, niin valitettavasti se näyttää heille sivuseikalta, Meri sanoo.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää