

LEHTIKUVA
Vihervasemmisto mäkätti somessa lakivaliokunnalle, joka kuuli translain valmistelussa aktivistien inhokkijärjestöä – Leena Meri: ”Valiokuntaa ei voi painostaa ulkopuolelta”
Sosiaalisessa mediassa kuplii konflikti siitä, keitä tahoja eduskunnan lakivaliokunnan pitäisi kuulla tai ylipäätään ketä valiokunta edes saisi kuulla eduskuntaan tuodun translain valiokuntakäsittelyvaiheessa. Lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri toteaa, että valiokunta ei ota vastaan ulkopuolisia määräyksiä kuultavista tahoista.
Hässäkän käynnisti viime perjantaina vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo, joka valitteli sosiaalisen median kanavillaan, miksi lakivaliokunta kuulee paikan päällä tahoja, jotka Honkasalon mielestä vastustavat ”transoikeuksia”.
Moni on syystä ollut huolissaan siitä, että lakivaliokunta kuulee paikan päällä LHB-liitto ry -nimistä yhdistystä. Järjestö kuuluu transoikeuksia vastustavaan ja konservatiiviseen kansainväliseen LGB-Allianceen.
Miksi ihmeessä transfobinen järjestö on kutsuttu paikalle? 1/
— Veronika Honkasalo (@veronikahonka) October 14, 2022
Honkasaloa näyttää harmittavan erityisesti, että valiokuntakuulemiseen on päätynyt myös LHB-liitto ry, jota Honkasalo nimittää ”transfobiseksi”.
LHB-liitto on 2021 perustettu poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton yhdistys, joka on seksuaalivähemmistöjen eli lesbojen, homojen ja biseksuaalien äänenkannattaja. Yhdistys kuitenkin suhtautuu kriittisesti translakiin.
Kommentaattoreille meni ihon alle
Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi sukupuolen vahvistamisesta ja siihen liittyviksi laeiksi eli translaki oli lähetekeskustelussa kuun alussa, jonka jälkeen esitys siirtyi valiokuntiin, joissa kuullaan laajasti eri tahoja, järjestöjä ja virkamiehiä lain vaikutuksien arvioimiseksi.
LHB-liiton ohella lakivaliokunta pyytää lausuntoja useilta muiltakin yhdistyksiltä, kuten esimerkiksi Seta ry:ltä, Trasek ry:ltä ja Naisten rintama ry:ltä.
Honkasalon tueksi haukkumaan lakivaliokuntaa ilmaantui nopeasti useita muitakin, pitkälti vasemmistotaustaisia aktivisteja. Kommentaattorien ihon alle on mennyt se, että lakivaliokunnassa kuultavina on ollut tahoja, joilta väitetään puuttuvan asiantuntemusta.
Lakivaliokunta voi kuulla vaikka mitä hörhöjä. Antakaa mennä.
Ongelma tulee siinä, kun konservatiiviaktivistit esitetään asiantuntijoina ja sitten ohitetaan oikeiden asiantuntijoiden lausunnot.
Esim kannabiksen dekriminalisoinnin kohdalla kävi juuri näin. https://t.co/SggmQE5TdP
— Coel Thomas 🌻 (@CoelThomas) October 15, 2022
Toimittaja-tuottaja Barbara Lybeckia sapettaa se, että yksi valiokunnan kuultavista oli myös kristillistaustainen ACC-järjestö.
https://twitter.com/babalybeck/status/1580975847401394177
Eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtajan Satu Hassin (vihr) halveksuvan näkemyksen mukaan lakivaliokunnassa on ollut kuultavina ”hörhöjä”.
Eduskunnan valiokunnissa harvoin äänestetään asiantuntijoiden kutsumisesta (itse en muista yli 20v ajalta yhtään kertaa). Jos pari jäsentä haluaa kutsua hörhön, se ei kertoo näistä edustajista, mutta ei tarkoita että enemmistö pitäisi heitä varteenotettavina
— Satu Hassi 💙💛 (@satuhassi) October 15, 2022
Järjestöt aggressiivisesti vihervasemmiston tukena
Tällä hetkellä transseksuaalien asemaa säätelee laki transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta, jonka mukaan henkilön sukupuoli voidaan vahvistaa kuuluvaksi vastakkaiseen sukupuoleen lain mukaisin edellytyksin, joihin kuuluu esimerkiksi lääketieteellinen selvitys sukupuolikokemuksesta.
Nyt eduskunnassa käsittelyssä olevan translain keskeinen uudistus kuitenkin olisi, että kuka tahansa voisi vaihtaa sukupuolimerkinnän ilman lääketieteellistä selvitystä tai diagnoosia. Uudistus on herättänyt hämmennystä, koska laki käytännössä tarjoaisi kenelle tahansa mahdollisuuden ilmoittaa kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen. Näin ollen henkilötiedoissa oleva sukupuolimerkintä ei enää tarkoittaisi biologista sukupuolta, vaan yksilön sisäiseen kokemusmaailmaan liittyvää tunnetta, jolla olisi vaikutuksensa esimerkiksi naisten ja miesten välisiin tasa-arvokysymyksiin ja niiden ratkaisemiseen.
Vasemmiston tuella translakia ajavat voimakkaasti eteenpäin julkisrahoitteiset kansalaisjärjestöt, joiden poliittisessa retoriikassa transihmisten perus- ja ihmisoikeuksien väitetään olevan vajaat ilman lakiuudistusta. Todellisuudessa Suomen valtiosäännössä vahvistetut perus- ja ihmisoikeudet suojaavat tasavertaisesti kaikkia, eikä transseksuaalien ihmisoikeussuoja ole huonompi kuin muillakaan.
Muutoksen tulee tapahtua keskustelujen kautta
Lakivaliokunnan kuulema LHB-Liitto huomauttaa, että yhteiskunnallisia muutoksia ei voi viedä läpi huutamalla kovimmin ja vaientamalla vasta-argumentit keinolla millä hyvänsä, vaan muutoksen tulee tapahtua keskustelun kautta.
Tiedotteessaan liitto kertoo olevansa kiitollinen mahdollisuudesta tulla kuultavaksi translain uudistukseen liittyvästä lakiesityksestä. LHB-Liitto myös kumoaa väitteet, joiden mukaan liitto pyrkisi kannanotoillaan sulkemaan transsukupuoliset pois. Liitto huomauttaa, että edes kaikki transsukupuoliset eivät kannata juridisen sukupuolen avaamista ilmoitusasiaksi kaikille, myös ei-transsukupuolisille, tai että se edistäisi transihmisten asemaa.
Suomen valtamedia on pitkälti omaksunut vasemmistoaktivistien rakentaman narratiivin siitä, että translain valmistelussa kuultavina olisi ollut tahoja, joiden näkemystä ei missään tapauksessa olisi pitänyt ottaa huomioon.
Räikeimpänä esimerkkinä Iltalehti julkaisi toissapäivänä kirjoituksen, jonka otsikossa valiokunnan kuultavana olleita järjestöjä väitetään ”salaliittoteoreetikoiksi” ja joita myös jutussa nimitetään ”vihanlietsojiksi”. Jutun yhteydessä lukijoille ei kuitenkaan kerrota, että tekstin kirjoittaja on muun muassa transaktivistien Kehrääjä-verkkomedian entinen päätoimittaja.
Erilaisia näkemyksiä tarpeen kuulla
Hässäkässä on siis yksinkertaistaen kyse siitä, että translakia aggressiivisesti ajavat kansalaisjärjestöt ja vasemmistoaktivistit eivät kestä sitä, että valmisteilla olevan lain sisällöstä ja vaikutuksista Suomen lainsäädäntöelimessä eduskunnassa on pyydetty puheenvuoroja laajasti – ja siis myös lakiin kriittisesti ja torjuvasti suhtautuvilta tahoilta.
Alfa-TV:lla eilen haastateltavana ollut eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja, perussuomalaisten Leena Meri korostaa, että valiokunta on päättänyt kaikista kuultavista ja lausuntojen pyytämisistä yksimielisesti. Asiasta ei äänestetty.
Meri toteaa, että koska jo translain lähtökohta, eli mahdollisuus vaihtaa sukupuolta oman kokemuksensa perusteella on erittäin poikkeuksellinen, keskustelua tarvitaan.
– Lakivaliokunta toimii erittäin itsenäisesti, ja mikäli edustajat tarvitsevat lisää tietoa asian hahmottamiseksi eri tahoilta, on normaali käytäntö, että kuulemisia järjestetään monipuolisesti. Etenkin, jos lakihanke aiheuttaa poliittisesti tai ideologisesti erilaisia ajatuksia, on tarpeellistakin kuulla eri näkemyksiä mahdollisimman laajasti.
Painostaminen ei toimi
Meri ei mainitse nimeltä vasemmistoliiton Honkasaloa tai vihreiden Hassia, mutta painottaa, ettei lakivaliokuntaa voi painostaa ulkopuolelta.
– Me emme ota valiokunnan ulkopuolisilta kansanedustajilta vastaan määräyksiä, vaikka joku siitä mielensä pahoittaisi.
Lakivaliokunnan lausunto translaista on Meren mukaan valmistumassa lähiaikoina. Myös perustuslakivaliokunta antaa lausunnon, minkä jälkeen esitys menee sosiaali- ja terveysvaliokuntaan.
– Toistaiseksi lakivaliokunnan kuulemiset ovat kesken. Valiokunnan jäsenillä on myös kesken kuulemisten mahdollisuus tarpeen mukaan pyytää kuultavaksi lisää eri tahoja.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- LHB-liitto Baba Lybeck julkinen rahoitus kuuleminen painostus kansalaisjärjestöt lakivaliokunta vihervasemmisto ideologia kansanedustajat sukupuoli Seta Some Satu Hassi Translaki Veronika Honkasalo Leena Meri Vasemmistoliitto vihreät
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Opiskelija käsitteli intersektionaalista feminismiä kriittisesti, gradulle mätkäistiin erittäin harvinainen hylkäyspäätös – ohjataanko tieteentekoa poliittisista syistä?

Leena Meri pitää hallituksen esitystä ideologisena ja haitallisena hankkeena: Translailla sotketaan sukupuoletkin ideologian nimissä

Vasemmistoliiton kansanedustajat syyttävät Helsingin Sanomia transfobiasta

Plan Suomi vaatii, että naisia pitää nyt alkaa kutsua menstruoiviksi ihmisiksi – Twitter-käyttäjiltä topakka kurinpalautus

Hallitus tilasi laajan vihapuheraportin sukupuolentutkimuksen dosentilta, joka vaatii hiljentämään ”kyseenalaiset puheenaiheet”

Ilmastomielenosoitus viivytti pelastusajoneuvoja Berliinissä – betoniauton alle jäänyt pyöräilijä kuoli

Punavihreä hallitus puuhaa sukupuolen vaihtamisesta ilmoitusasiaa – lakivaliokunnan perussuomalaiset: ”Kyseessä on merkittävä turvallisuusriski”

Päivänpolttava kysymys Norjassa: voivatko miehet olla lesboja?

Hallitus puskee translakia läpi – perussuomalaisille ei kuitenkaan käy, että sukupuolta voisi jatkossa vaihdella omalla ilmoituksella – Meri: ”Tässä vaarannetaan naisten ja tyttöjen oikeuksia”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää