

LEHTIKUVA
Vihapuheesta syytetyt Päivi Räsänen ja Juhana Pohjola saavat tukea Atlantin takaa
Kristittyjen yhteisöjen johtajat ympäri maailmaa ovat huolissaan siitä, että Suomessa kristityt joutuvat syytteeseen raamatullisten näkemystensä selittämisestä. Yhdysvalloissa jopa kongressiedustajat ovat vaatineet hallitukseltaan toimia Suomea vastaan, koska katsovat, että kristittyjen sananvapautta on loukattu. Mutta Suomessa valtakunnansyyttäjän käsi on pitkä ja armoton: “vihapuheesta” joutuu tuomiolle jopa seitsemäntoista vuotta myöhemmin.
Konservatiivinen amerikkalainen verkkolehti The Federalist julkaisi äskettäin pitkän jutun Juhana Pohjolasta, Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan piispasta, joka on syytettyjen penkillä samassa jutussa Päivi Räsäsen kanssa.
Tammikuussa käräjille joutuvaa Räsästä syytetään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kyse on Räsäsen lausumista liittyen homoseksuaaleihin ja homoliittoihin. Juhana Pohjolaa syytetään, koska hän toimi Luther-säätiön verkkosivujen päätoimittajana vuonna 2004, kun Luther-säätiö julkaisi Päivi Räsäsen kirjoituksen Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi – homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen.
Käräjille 17 vuotta sitten tehdystä julkaisusta
Vuonna 2004 julkaistun pamfletin suhteen poliisi teki 13.9.2019 perusteellisen 11-sivuisen päätöksen, jonka mukaan ei ole syytä epäillä, että rikosta olisi tapahtunut. Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaiselle tämä ei kuitenkaan kelvannut, vaan hän määräsi esitutkinnan toimitettavaksi asiassa ja nosti syytteen.
Periaatteessa seitsemäntoista vuotta sitten tapahtunut rikos olisi jo aikoja sitten vanhentunut, mutta valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen vetoaa siihen, että kiihottaminen kansanryhmää vastaan jatkuu niin kauan kuin viesti tai kirjoitus on yleisön saatavilla. Räsäsen kirjoitus on yhä saatavilla Luther-säätiön nettisivuilla. Siksi Juhana Pohjolakin joutui syytteeseen.
Perinteisten kristillisten arvojen piispa
The Federalist -lehden toimittaja Joy Pullman kuvailee 49-vuotiasta Juhana Pohjolaa vähäeleiseksi ja harkitusti puhuvaksi mieheksi, joka on “pitkä ja hoikka”, kuten kaikki suomalaiset toimittajan mielestä ovat. Pohjolaa kuvaillaan asialleen omistautuneeksi papiksi, joka on käyttänyt elämänsä “eksyneiden lampaiden” kokoamiseen Luther-säätiön perustaman Suomen lähetyshiippakunnan alaisuudessa toimivissa pienissä seurakunnissa.
Kahden vuosikymmenen aikana lähetyshiippakunta on kasvanut nelisenkymmentä seurakuntaa käsittäväksi kokonaisuudeksi, jonka piispaksi Juhana Pohjola valittiin vuoden 2021 alussa. Matkan varrelle on mahtunut myös koettelemuksia: vuonna 2014 evankelisluterilainen kirkko peruutti Pohjolan pappisviran, koska tämä vastustaa naispappeutta.
“Vihapuhelakeja käytetään kansalaisten vaientamiseen”
Alliance Defending Freedom -järjestöä edustava ihmisoikeusjuristi Paul Coleman pitää Räsäsen ja Pohjolan oikeusjuttua “hiilikaivoksen kanarianlintuna”, joka varoittaa sananvapauteen kohdistuvasta vaarasta. ADF on tarjonnut Pohjolalle ja Räsäselle yleistä juridista tukea.
– Vaikka kaikilla Euroopan mailla on vihapuhelakinsa, joita ne käyttävät lisääntyvässä määrin omia kansalaisiaan vastaan heidän mielipiteidensä takia, tämä on ensimmäinen kerta, kun kristityt joutuvat syytteeseen omien, raamatullisten näkemystensä selittämisestä, Coleman sanoo.
– Kyseessä on ennakkotapaus, joka on tärkeä suomalaisille ja Päivi Räsäselle ja piispa Pohjolalle, mutta myös koko Euroopalle. Jos tällainen syyte johtaa tuomioon yhdessä maassa, vastaavia syytteitä tullaan näkemään myös muissa maissa.
Ihmisoikeusjuristi Paul Coleman pitää Euroopassa, Kanadassa ja Australiassa käyttöön otettuja “vihapuhelakeja” Neuvostoliiton vaikutuksesta periytyvinä “uinuvina lakeina”, jotka voidaan ottaa käyttöön tarpeen mukaan.
– Ihmisten pitää lähteä osoittamaan mieltään näitä lakeja vastaan ja kumota ne, Coleman sanoo.
Tukea kristityiltä ympäri maailmaa
Räsänen ja Pohjola ovat saaneet paljon tukea kristityiltä eri puolilta maailmaa. Yhdysvalloissa useat kongressiedustajat ovat vaatineet Yhdysvaltain hallitusta ryhtymään toimiin Suomea vastaan, koska he pitävät Räsäseen ja Pohjolaan kohdistuneita syytteitä ihmisoikeusloukkauksina.
Päivi Räsänen kertoi Iltalehdelle, että kuuluisan edesmenneen amerikkalaisen saarnaajan Billy Grahamin perustama Decision-lehti aikoo haastatella häntä ja Venäjän ortodoksinen kirkko osoitti tukeaan juuri viime viikolla.
Luther-säätiön perustaman Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan piispa Juhana Pohjola suhtautuu tulevaan oikeudenkäyntiin luottavaisesti ja uskossaan vakaana. Hänen asenteensa tuo amerikkalaistoimittajan mieleen Martti Lutherin kuuluisat sanat tämän seistessä oikeuden edessä: ”Jumala minua auttakoon. Tässä seison, enkä muuta voi.”
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Martti Luther Billy Graham Paul Coleman Alliance Defending Freedom Joy Pullman homoliitot päätoimittajavastuu Luther-säätiö Suomen evankelisluterilainen lähetyshiippakunta Juhana Pohjola Raija Toiviainen homoseksuaalisuus Kristittyjen vaino Valtakunnansyyttäjä Kristinusko Kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Päivi Räsänen Vihapuhe
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Epämääräiset vihapuhelait murentavat sananvapautta – brittilehti käyttää Päivi Räsäsen tapausta varoittavana ääriesimerkkinä

Tapaus Päivi Räsänen: Rikkoiko Suomi EU-lainsäädäntöä?

Tynkkynen: Jos Suomessa aletaan rajaamaan sitä, mistä oppositiopoliitikot saavat puhua, silloin käytännössä kriminalisoidaan erilaisia arvoja ja ideologioita

Kansalaisten sananvapauden vaarantava EU:n digipalvelusäädös marssii eteenpäin – “Suvaitsevaiston kannattaisi muistaa, että sensuuri iskee äkkiä heihinkin”

Räsäsen oikeudenkäynti haastaa sananvapautta – ”Tuomiolla voisi olla ikäviä vaikutuksia”

Perussuomalaiset: Hallituksen ihmisoikeuspoliittinen selonteko sivuuttaa suomalaisten vaikeudet ja oikeudet

Hakkarainen pohtii sananvapautta ja Päivä Räsäsen tapausta: Voiko EU-komissio estää tietynlaiset ilmaisut?

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaiselle Oikeusteko-palkinto

Tynkkynen valittaa tuomiostaan korkeimpaan oikeuteen
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää