Artikkeli kuva

PS ARKISTO

Vigelius: Yleisradion budjetista pitäisi leikata vähintään 150 miljoonaa euroa

28.11.2024 |19:21

Kansanedustaja Joakim Vigeliuksen mukaan Suomessa tulisi etsiä Yle-rahoitukselle vertailukohtaa yleiseurooppalaiselta tasolta. Jo yksinomaan pohjoismaisessa vertailussa Yleisradio voidaan todeta sangen pöhöttyneeksi: Suomen Yle on suhteessa jopa 15-25 prosenttia kalliimpi kuin Ruotsissa ja Tanskassa, eli leikkuuvaraa yhä olisi.

Parlamentaarinen työryhmä sai alkusyksyllä maaliin neuvottelutuloksensa Ylen rahoitusta ja julkisen palvelun tehtäviä koskevista muutoksista.

Ylen indeksikorotukset leikataan vuosilta 2025–2027, ja arvonlisäveroa korotetaan 10 prosentista 14 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen. Tämä tarkoittaa yhteensä noin 200 miljoonan euron rahoituksen vähennystä Ylelle tulevan neljän vuoden aikana.

Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius kuvaa Ylen parlamentaarisen työryhmän neuvottelutulosta oikeasuuntaisena, mutta riittämättömänä. Vigeliuksen mukaan perussuomalaiset ajoivat Ylelle vielä suurempia säästöjä, mutta muiden puolueiden vastustuksesta johtuen isommat säästöt – leikkauksista puhumattakaan eivät onnistuneet.

Epätoivon tunnelmaa parlamentaarisissa neuvotteluissa

Vigelius kuvaa parlamentaarisen ryhmän neuvottelutunnelman olleen lähes epätoivoinen.

– Kun neuvoteltiin näitä Yle-ratkaisuja, niin epätoivo saavutti mielen viimeistään siinä kohtaa, kun selvisi, että perussuomalaiset on käytännössä ainoa puolue, joka on valmis siihen, että Yleisradion rahoituksesta voitaisiin päättää ihan normaalilla yksinkertaisella enemmistöllä, kuten esimerkiksi puolustusvoimista, suojelupoliisin rahoituksesta, poliisirahoituksesta, sosiaaliturvasta ja niin edelleen.

– Se ei kuitenkaan käynyt muille kuin perussuomalaisille ja toisaalta Liike Nytille. Myös hallituskumppanit olivat yksimielisyysvaatimuksen takana, Vigelius ihmettelee.

Suomen Yle on pulska muihin Pohjoismaihin verrattuna

Muihin Pohjoismaihin verrattuna Suomen Yle on pulska ja pöhöttynyt. Vigelius huomauttaa, että Suomen Yle on suhteessa jopa 15-25 prosenttia kalliimpi kuin Ruotsissa ja ja Tanskassa, eli leikkuuvaraa olisi ollut huomattavasti enemmän.

– Aivan ilmiselvä vastaus sille, mitä Ylen rahoituksessa pitäisi tehdä on, että ensinnäkin Ylen kustannukset ajetaan toisten Pohjoismaiden tasolle. Sitten sen jälkeen voidaan kysyä, että ollaanko me itse asiassa edes taloudellisesti toisten Pohjoismaiden tasolla: vastaus on, että Suomen talous ei ole Tanskan tasolla, eikä Ruotsin tasolla. Suomen talous ei ole myöskään Norjan tasolla, mutta me silti käytämme samaan aikaan yhtä paljon rahaa meidän yleisradioyhtiöömme kuin norjalaiset käyttävät omaansa Norjassa, ja Norja on taloudessa tuplaten meitä suurempi, Vigelius sanoo.

Hänen mukaansa Suomessa pitäisi etsiä Yle-rahoitukselle vertailukohtaa myös yleiseurooppalaisesti.

– Ensin on kysyttävä, kuinka paljon käyttävät britit omaan yleisradioonsa? Sen jälkeen voidaan kysyä paljonko käyttävät ranskalaiset ja saksalaiset omaan yleisradioyhtiöönsä ja lopulta voidaan vähän suhteuttaa lukuja siihen, että kuinka hyvin me Suomessa menestytään taloudellisesti näihin maihin nähden? Se tarkoittaisi, että Yleisradioon pitäisi kohdentaa vähintään noin 150 miljoonan euron leikkaukset. Se voidaan toteuttaa vähän pidemmällä aikavälillä, mutta todennäköisesti tässä talouden tilanteessa se olisi järkevämpää toteuttaa pikimmiten jo lainsäädännön osalta, Vigelius sanoo.

Kansalaisaloite Yle-leikkauksista eduskuntaan

Vaikka parlamentaarisen työryhmän neuvottelut ovatkin siis päättyneet, ja lopputuloksena saatiin laiha kompromissi, viimeistä sanaa Yle-rahoituksien ja tulevien Yle-leikkauksien suhteen ei suinkaan ole sanottu.

Ylen rahoituksen ja tehtävien tiukentamista ajava kansalaisaloite on luovutettu tänään eduskuntaan. PS-Nuorison, Kokoomusnuorten ja KD Nuorten syksyllä vireille panema kansalaisaloite keräsi nopeasti, alle kuukaudessa tarvittavat 50 000 allekirjoitusta, mikä kertoo siitä, että kansalla on halua leikata Yleisradiosta huomattavasti enemmän.

Kansalaisten tahtoa leikata Yleisradiosta on mitattu äskettäin tutkimuksessakin: Esimerkiksi EVA:n syksyn 2022 Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 53 prosenttia eli yli puolet suomalaisista katsoo, että Ylen rahoitusta tulisi leikata.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Bidenin heikentynyttä tilaa salailtiin koko hänen presidenttikautensa ajan

27.12.2024 |11:20
2.
Suomen uutiset logo

Ennakkovaroitus suomalaisille veronmaksajille: Yksi jengirikollinen maksaa yhteiskunnalle miljoonia ja tuhat jengirikollista miljardeja

31.12.2024 |09:33
7.
Suomen uutiset logo

New Orleansin terroristi liehutti Isis-lippua ajaessaan uuden vuoden juhlijoiden päälle

02.01.2025 |03:28
10.
Suomen uutiset logo

Syyrian pakolaiset eivät halua Ruotsista kotimaan epävarmuuteen – sen sijaan paluumuuttajien virta Turkista Syyriaan kiihtyy

30.12.2024 |17:01

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää