Artikkeli kuva

PS ARKISTO

Vigelius: Vahva talous olennainen osa Pohjoismaiden yhteistä puolustuskykyä

01.04.2025 |15:22

Pohjoismaiden neuvoston vuotuinen teemaistunto alkoi eilen Helsingissä. Kaksipäiväiseen istuntoon kokoontuu noin 90 pohjoismaista kansanedustajaa keskustelemaan yhteisestä turvallisuudesta ja varautumisesta. Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius katsoo, että jatkossa puolustusyhteistyötä on syytä edistää myös Baltian maiden ja Puolan kanssa.

Pohjoismaiden neuvoston kokouksen alla tasavallan presidentti Alexander Stubb sanoi, että Suomessa pitää varautua henkisesti siihen, että jossakin vaiheessa myös suhteet Venäjään alkavat avautua.

Omista virheistä on otettu opiksi

Ylen aamussa tänään vieraillut perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius arvioi, että suhteiden normalisointi voi tapahtua jollain aikavälillä, mutta samalla sekä Venäjältä että Euroopalta vaaditaan paljon.

– Viime vuosikymmenien virheistä oppineina olemme ehkä samalla oppineet, että omaa puolustusta ei lähdetä ajamaan alas, vaikka suhteet Venäjään aikanaan palautuisivatkin. Emme voi luottaa siihen, että suhteiden normalisoitumisprosessin aikanakaan Venäjällä tapahtuisi muutos, eli että he muotoutuisivat osaksi länttä eivätkä enää muodostaisi turvallisuusuhkaa.

Suomi huolehtinut puolustuksestaan parhaiten

Kaikki Pohjoismaat ovat Naton jäseniä, mikä tarkoittaa, että ulko- ja turvallisuuspolitiikka on nykyään pohjoismaisen yhteistyön ytimessä. Se helpottaa monin tavoin puolustuksellisen yhteistyön edistämistä.

– Pohjoismaat on 27-miljoonainen yhteisö, jonka talous Euroopan mittakaavassa on jopa viidenneksi suurin. Olemme siis merkittävä toimija, kun kykenemme yhteistyöhön. Myös talous on olennainen osa puolustuskykyä. Pohjoismailla on mahdollisuus toimia yksittäisiä maita isompana toimijana. Jokaisen Pohjoismaan on kuitenkin pidettävä huolta omasta puolustuskyvystään. Parhaiten siinä on toistaiseksi onnistunut Suomi, joka voi toimia suunnannäyttäjänä.

– Suomen kannattaa pitää kaikissa tilanteissa huolta omasta kansallisesta puolustuksestaan. Yksi osa sitä on pohjoismainen yhteistyö, Vigelius sanoo.

Puolustusyhteistyötä Baltian maiden kanssa

Vigelius katsoo, että samanaikaisesti jatkossa puolustusyhteistyötä on syytä edistää myös Baltian maiden ja Puolan kanssa.

– Näillä mailla on pitkä kokemus Venäjän rajanaapurina toimimisesta. Venäjä myös ymmärretään eksistentiaaliseksi uhaksi, vaikka välillä suhteet normalisoituisivatkin.

 

Suomen Uutiset


Lue myös


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Suomen uutiset logo

Mäkelä: Euroopan palattava juurilleen puolustuspolitiikassa – EU-maiden on rakennettava ensin omaa puolustustaan, yhteinen turvallisuus tulee jo Natosta

19.02.2025 |12:26
Suomen uutiset logo

Ruotsidemokraatit Narinkkatorilla: ”Rakkaat suomalaiset, älkää toistako Ruotsin tekemiä virheitä maahanmuuttopolitiikassa!”

31.03.2025 |16:45

Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”

22.04.2025 |16:13
2.
Suomen uutiset logo

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista

22.04.2025 |15:13
3.
Suomen uutiset logo

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”

17.04.2025 |21:51
8.
Suomen uutiset logo

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos

23.04.2025 |11:25

Uusimmat

PS Naiset 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää