Keskiviikkona on uutisoitu Ylen päätöksestä lakkauttaa jo 20 vuotta näytetty ohjelma Arto Nyberg. Ohjelmaa juontanut Arto Nyberg on kertonut yllättyneensä päätöksestä. Hän on kertonut mediassa, ettei päätöstä ollut perusteltu hänelle.
– Ei ollut mitään numeerista dataa, Nyberg kommentoi Ilta-Sanomille.
– Mitäs pieni maan matonen voi tehdä, kun herrat sanelee.
Kritiikkiä myös Ylen hallintoneuvostosta
Yleä on laajasti kritisoitu päätöksestä lakkauttaa pitkäaikainen ja yhä suosittu ohjelma.
Myös kansanedustaja ja Ylen hallintoneuvoston jäsen Joakim Vigelius arvostelee Ylen päätöstä.
– Yle on päättänyt ’’ohjelmistonsa uudistamiseksi’’ lopettaa Arto Nybergin eli yhden katsotuimmista ohjelmistaan. Satojen tuhansien yleisö. Samaan aikaan Yle on hankkinut kansan iloksi somalinkieliset uutiset ja 88 katsojan woke-elokuvan, Vigelius kirjoitaa.
Vigelius viittaa Ylen aloittaman somalin- ja arabinkielisen uutiskokeilun ohella elokuvaan Parvet, jonka alhaisista ensimmäisen viikonlopun katsojamääristä uutisoitiin hiljattain. Liki puoli miljoonaa euroa Suomen elokuvasäätiöltä tukea saanutta elokuvaa oli tukemassa myös Yle.
“Vain julkinen yhtiö voi toimia näin itsetuhoisesti”
Vigelius oli perussuomalaisten edustaja Ylen säästöjä ja lakimuutoksia tuleville vuosille linjanneessa Yle-työryhmässä. Vigeliuksen mukaan Ylen kuuluukin tehdä säästöjä ja tehostaa toimintaansa, mutta hän ei pidä suositun ohjelman lopettamista perusteltuna.
– Nybergin ohjelma on vielä 20 vuodenkin jälkeen Ylen katsotuimpia. Kun Yleen nyt kohdistuu säästö- ja tehostamispaineita, miksi ihmeessä Yle aloittaisi sen hittituotteestaan eikä toissijaisista turhuuksista?
Finnpanelin mukaan Nybergin ohjelma kuuluu TV1:n kymmenen katsotuimman ohjelman joukkoon. Hiljattain ohjelma tavoitti 797 000 suomalaista keskikatsojamäärän ollessa 445 000.
Vigelius katsoo, että uutis- ja ajankohtaisohjelmat ovat Ylen ydintoimintoja. Hän uskoo, että Yleltä on lähiaikoina luvassa ’’muitakin älyttömiä päätöksiä’’ säästöihin liittyen.
– Kun poliitikoilla ei ole sanavaltaa ohjelmalinjauksiin, se jää Ylen johdon vastuulle. Lopputuloksena lypsävätkin lehmät viedään teuraaksi ja ne korvataan hötöllä.
– Vain julkinen yhtiö voi toimia näin itsetuhoisesti. Markkinoilla tällainen ei menisi koskaan läpi. Tulosvastuu Yle-veron maksajille lähentelee nollaa, ja se näkyy.