
LEHTIKUVA
Vigelius: Suomen Yle jopa 15-25 % kalliimpi kuin Ruotsin ja Tanskan
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius pitää Ylen parlamentaarisen työryhmän neuvottelutulosta oikeasuuntaisena. Vigeliuksen mukaan perussuomalaiset ajoivat Ylelle vielä suurempia säästöjä, mutta muissa puolueissa säästöt koettiin liian kipeiksi.
Ylen rahoitusta ja julkisen palvelun tehtäviä koskevia muutoksia valmistelleen työryhmän työ on tullut päätökseensä.
Työryhmän esitykset sisältävät muutoksia Ylen rahoitukseen ja toimintaan. Ohessa keskeisimmät:
Ylen indeksikorotukset leikataan vuosilta 2025–2027, ja arvonlisäveroa korotetaan 10 prosentista 14 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen. Tämä tarkoittaa yhteensä noin 200 miljoonan euron rahoituksen vähennystä Ylelle tulevan neljän vuoden aikana.
Yle-veroa kevennetään vastaamaan Ylen todellista rahoitustarvetta, ja kevennys kohdistetaan erityisesti pieni- ja keskituloisille.
Yle-lakiin lisätään velvoite, jonka mukaan Ylen on edistettävä talouden ja toimintansa avoimuutta. Hallintoneuvoston tehtäväksi kirjataan valvoa, että Ylen varoja käytetään avoimesti ja tehokkaasti.
Ylen hallintoneuvoston koon pienentäminen mahdollistetaan ja arvioidaan tarvetta ulkoiselle selvitykselle Ylen toiminnan tehokkuudesta.
Yleä ohjeistetaan ottamaan huomioon toimintansa vaikutukset median moniäänisyyteen ja kaupallisten toimijoiden kilpailuedellytyksiin.
Leikkuuvaraa olisi ollut enemmän
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius pitää neuvottelutulosta oikeasuuntaisena. Vigeliuksen mukaan perussuomalaiset ajoivat Ylelle vielä suurempia säästöjä, mutta muissa puolueissa säästöt koettiin liian kipeiksi.
Vigeliuksen mukaan vieläkin suuremmat Yle-säästöt olisivat ‘’enemmän kuin perusteltuja’’.
– Suomen Yle on kallis pohjoismaisessa vertailussa. Ruotsalainen maksaa ylestään keskimäärin 76 euroa ja tanskalainen 83 euroa, mutta suomalainen 95 euroa. Puhumme 15-25 prosenttia kalliimmasta palvelusta.
– Leikkuuvaraa olisi ollut reilusti enemmän, mutta perussuomalaiset olivat ainoana puolueena siihen tosiasiallisesti valmiita. Muut puolueet tahtoivat päätöksen olevan yksimielinen eli myös opposition hyväksyttävissä, Vigelius toteaa.
Yle ollut erityissuojelussa
Vigelius muistuttaa, että perussuomalaisten jättäytyminen neuvottelutuloksen ulkopuolelle olisi tarkoittanut, että nykyisetkin toimet olisivat jääneet tekemättä ja Ylen rahoitus kasvaisi vuoteen 2028 mennessä yli 660 miljoonaan.
– Parempi askel oikeaan suuntaan kuin ettei sitäkään, Vigelius toteaa.
Vigelius kutsuu Yleä ‘’erityissuojelluksi’’ kohteeksi. Ylen rahoitus kasvaa vuosittain automaattisesti noin 15-20 miljoonan lakisääteisellä indeksikorotuksella. Jo pelkkien korotusten leikkaaminen on osoittautunut hankalaksi sekä Sipilän että Orpon hallituksille.
– Rinteen-Marinin hallituksen aikana Ylen rahoitus kasvoi joka vuosi noin 15-20 miljoonalla. Vasemmistohallitusten aikana Yleltä ei säästetä. Sitä ei edes harkita, Vigelius muistuttaa.
Hysteria valtasi vasemmiston
Samalla Vigelius kritisoi Ylen leikkauksiin ja lakimuutoksiin liittynyttä keskustelua, joka hänen mukaansa on “hysteeristä.” Hän viittaa erityisesti vasemmistoliitosta kuultuihin kommentteihin, joissa perussuomalaisten esittämiä säästöjä on liioiteltu “Ylen alasajona” ja ’’Putinin-Orbanin tienä’’.
– Verovaroin rahoitetulta yleisradioyhtiöltä säästäminen ei tosiasiallisesti ole mitenkään poikkeuksellista. Vastaavia päätöksiä on tehty useissa länsieurooppalaisissa valtioissa ja syystä.
Tehostettua toimintaa ja avoimuutta
Maltillisten säästöjen lisäksi Vigelius muistuttaa, että Ylen on jatkossa tehostettava toimintaansa ja hallintoaan sekä lisättävä avoimuutta. Lakimuutokset ja velvoitteet varmistavat, että Ylen varojen käyttö on entistä tehokkaampaa ja läpinäkyvämpää, mikä turvaa suomalaisten maksamien veroeurojen kohdentumisen oikein.
Vigelius vetoaa myös muita puolueita liittymään perussuomalaisten puoluelle Yleltä säästämisessä.
– Niin kauan kun keskustaoikeistolaiset puolueet hirttäytyvät malliin, jossa Ylestä on päätettävä yksimielisesti myös vasemmiston kanssa, Yle tulee olemaan suojassa suuremmilta säästöiltä. Tämä ei muutu, elleivät puolueet muutu, Vigelius huomauttaa.
SUOMEN UUTISET
Lue myös
Halla-aho: Arvelen, että moni muukin kuin persukansa alkaa ymmärtää Ylen prioriteetteja – ”Leikkausvaraa riittää myös tulevaisuudessa”
PS-Nuoriso kritisoi Ylen aietta aloittaa arabian- ja somalinkieliset uutiset: Vieraskielinen uutisointi vie pohjan kotoutumiselta
Antikainen: Yle on väärässä – uutiset somaliaksi ja arabiaksi eivät auta sopeutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan
Yle-leikkaukset herättävät närää – vihervasemmisto kiukuttelee, toimitusjohtaja väläyttelee jo henkilöstön vähentämistä
Kolumni: Yle-lukko aukesi, mutta parlamentaarinen perinne joutaa romukoppaan
Artikkeliin liittyvät aiheet
- toiminnan tehostaminen parlamentaarinen työryhmä Joakim Vigelius lakimuutokset rahoitus veronmaksajat Tanska leikkaukset Yle Vasemmisto Ruotsi perussuomalaiset talous Avoimuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Eikö mistään voi muka leikata: Ylellä liki 14 kertaa suurempi vuosibudjetti kuin Viron yleisradioyhtiöllä

Evan tutkimus osoittaa: Suomalaiset haluavat pelastaa hyvinvointivaltion leikkaamalla toissijaisista kohteista, kuten Yleisradiosta ja kehitysavusta

Ylen budjettia on leikattava – ”Huonosti valvottu ja löysästi jaettu julkinen raha on minkä tahansa organisaation kirous”

Yle-leikkaukset herättävät närää – vihervasemmisto kiukuttelee, toimitusjohtaja väläyttelee jo henkilöstön vähentämistä
Yleisradio joutuu lähivuosina historialliselle laihdutuskuurille, selvisi eilen, kun Ylen tehtävää ja rahoitusta arvioinut parlamentaarinen työryhmä julkaisi mietintönsä. Sosiaalinen media on täynnä Yle-parranpärinää. Vaikka monet kansalaiset olisivat halunneet nähdä suurempiakin Yle-leikkauksia, moni on tyytyväinen siihen, että edes tällä kertaa Yleisradio on vedetty mukaan osallistumaan julkisen talouden säästötalkoisiin.
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa

Latvia irtautumassa Ottawan miinakieltosopimuksesta
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää