Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Vieraskieliset väistelevät rokotuksia – valistuksesta ja kampanjoinnista huolimatta

19.02.2022 |12:40

Koronarokotteiden ottaminen on ollut selvästi verkkaisempaa Ruotsin ongelmalähiöissä kuin muualla valtakunnassa. Syitä ovat muun muassa asukkaiden tietämättömyys ja epäluulo viranomaisia kohtaan. Tulokset näkyvät tilastoissa.

Järvan alue Tukholmassa koostuu ongelmalähiöistä, joista ehkä tunnetuin on Rinkeby. Alikulkutunneliin on pysäköity yksinäinen rokotusbussi ja sen ympärillä häärii muutama ihminen. Kolme terveydenhuollon henkilökuntaan kuuluvaa auttaa kansalaisia täyttämään lomakkeita ja samalla kääntämään kielitaidottomille informaatiota siitä, mistä tässä touhussa kysymys.

Rokotuskattavuus Rinkebyssä on Tukholman alhaisin, valistuksesta ja ahkerasta kampanjoinnista huolimatta. Covid-19-rokotteen toisen annoksen on ottanut 60 prosenttia ja kolmannen 21 prosenttia alueen asukkaista. Koko Ruotsissa vastaavat luvut ovat 20–30 prosenttiyksikköä korkeammat, kertoo Dagens Nyheter.

Työt hoitoalalla loppuvat rokottamattomilta

– Tyypit eivät tiedä mitä tapahtuu, jos he ottavat rokotteen, pelkäävät muuttuvansa zombeiksi tai jotain. Jotkut ovat kokonaan lopettaneet opiskelun tai työnteon, koska eivät halua ottaa rokotetta, kertoo 19-vuotias Zehra Mohamed ja sisko nyökkäilee vieressä.

– Rokottamatonta henkilökuntaa ei voi olla sairaiden ja hauraiden joukossa. Riskeeraisimme heidät, jos luopuisimme periaatteistamme. Kyllä tämä on myös ongelma. Itse olen potilaiden puolella, heitä vartenhan hoitolaitokset ovat, sanoo Tukholman kaupungin terveydenhoitoneuvos Anna Starbrink.

Ikä suurin riskitekijä

Koronakuolleisuus on Tukholmassa ollut suurinta Skärholmenin ja Rinkeby-Kistan alueilla. Skärholmenissa koronaan on kuollut 23 ihmistä 10 000 asukasta kohden. Näillä alueilla suurin osa asukkaista on pienituloisia, niukasti koulutettuja ja ulkomailla syntyneitä. Hyvinvoivan väestön Östermalmilla tautiin on kuollut 12 ihmistä 10 000 asukasta kohden.

Ikä on kuitenkin suurin yksittäinen riskitekijä koronakuolleisuudessa. 80-vuotiaalla on huomattavasti suurempi riski kuolla koronaan kuin 40-vuotiaalla. Ikärakenne vaihtelee eri kaupunginosien välillä. Jos tämä otetaan huomioon, on mahdollista, että kaupunginosien vertailu näyttäisi erilaiselta.

Kaksi kolmasosaa Ruotsin 61 eri ongelmalähiöissä asuvista on alle 45-vuotiaita. Yli 65-vuotiaiden osuus populaatiosta on vain 12 prosenttia.

 

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Tamponit poistetaan Facebookin konttoreiden miestenvessoista – DEI-ideologia tekee kuolemaa Amerikassa

16.01.2025 |14:19
2.
Suomen uutiset logo

Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”

15.01.2025 |12:27
6.
Suomen uutiset logo

Europarlamentaarikko Tynkkynen lupaa edistää digitaalista sananvapautta EU:ssa – vihreiden Niinistö sen sijaan rajoittaisi lailla somekeskusteluja

16.01.2025 |00:06
8.
Suomen uutiset logo

Brittihallinto leimaa termin “aasialaiset raiskausringit” rasistiseksi – tilaston mukaan pakistanilaiset syyllistyvät neljä kertaa todennäköisemmin lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön

15.01.2025 |15:29
10.
Suomen uutiset logo

Ylen Jälkidigin raati kävi läpi Metan tulevia yhteisöhuomautuksia journalismin näkökulmasta – katsojille ei kerrottu journalististen sisältöjen olevan olennainen osa huomautuksia

17.01.2025 |14:11

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää