

KUVAKAAPPAUS/YLE
Vientivetoinen palkkamalli ei kelpaa vasemmisto-oppositiolle ja kepulle – ministeri Rydman kehottaa katsomaan, miten Ruotsissa kävi: Työmarkkinoiden eriytyminen ja palkkakuopat ovat vähentyneet
Eduskunnan käsittelyssä on parhaillaan hallituksen esitys niin sanotusta vientivetoisesta palkkamallista, jossa vientialat määrittelevät palkankorotusten tason muillekin aloille siten, ettei se vaaranna vientiyritysten kilpailukykyä. Vastaava palkkamalli on käytössä Ruotsissa, ja se on ollut menestys myös palkansaajille. - Vientivetoinen palkkamalli samalla parantaa Suomen kilpailukykyä, elinkeinoministeri Wille Rydman korostaa.
Hallituksen esityksen mukaan työriitojen sovittelusta ja eräiden työtaistelutoimenpiteiden edellytyksistä annetussa laissa säädettäisiin sovittelijan velvollisuudesta menetellä sovittelutoimessaan kansantalouden kokonaisedun turvaamiseksi siten, että palkanmuodostus toimii mahdollisimman hyvin eikä työmarkkinoiden toimivuus vaarannu.
– Nyt rakennetaan työmarkkinoille kokonaisratkaisua, joka ottaa huomioon kansantalouden kantokyvyn sekä myös kilpailukykyyn liittyvät tekijät, elinkeinoministeri Wille Rydman sanoo. Hän oli eilen Ylen A-Talkissa keskustelemassa esityksestä.
Rydman toteaa, että lakiesityksellä saatetaan voimaan ne periaatteet, joita jo aikaisemmin on pääsääntöisesti sovellettu.
– Sovittelija saa tukevamman selkänojan sille, miten hän johtaa sovittelutoimintaa työmarkkinoilla. Osapuolten välistä sopimusvapautta ei kuitenkaan rajoiteta, vaan sopijaosapuolet voivat tulla toisenlaiseenkin tulokseen kuin mitä sovittelija esittää. Tämä lainsäädäntö siis antaa raamit vain sovittelulle.
Demareille ei tietenkään maistu
Vasemmisto-opposition mielestä vientivetoinen palkkamalli on muun muassa työelämän tasa-arvon vastainen.
– Jos tämä lainsäädäntö menee läpi, monet alat tuomitaan ikuiseen palkkakuoppaan. Valtakunnansovittelijan kädet sidotaan. Palkansaajille tarjotaan keppiä, SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen valittelee.
Kokoomuksen Matias Marttinen totesi A-Talkissa Tuppuraiselle, että Suomi on pieni, vientivetoinen maa, joten vientiyritysten kilpailukyky on olennaisen tärkeä asia Suomen taloudelle ja samalla myös julkisen sektorin palkoille.
– Vientimarkkinoiden kautta yhteiskuntaan saadaan verotuloja, joilla rahoitetaan tärkeät ja laadukkaat julkiset palvelut. Samalla voidaan turvata palkanmaksukyky julkisen sektorin työntekijöille.
SAK ei halunnut neuvotella
Rydmanin mukaan kannattaa huomioida, että hallituksen pyrkimyksenä oli aluksi se, että työmarkkinamallista olisi sovittu yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa, mutta se ei onnistunut.
Vientivetoinen työmarkkinamalli eteni lakivalmisteluun, kun keskusjärjestö SAK kieltäytyi neuvottelemasta siitä.
– Tämän hallituksen lähtökohta – erona edeltäviin hallituksiin – on se, että jos emme saa työmarkkinajärjestöiltä vetoapua, mitä mielellään ottaisimme, niin etenemme lakiteitse, vaikka olisi toki parempi, että nämä syntyisivät työmarkkinajärjestövetoisesti.
Vastaava palkkamalli on ollut käytössä Ruotsissa jo 1990-luvulta alkaen, ja se on ollut menestys myös palkansaajille.
Rydman huomauttaa, että työmarkkinoiden eriytyminen ja palkkakuopat ovat Ruotsissa mallin myötä vähentyneet.
– Ruotsi on hyvä esimerkki, koska vastaava järjestelmä on siellä käytössä eikä se ole johtanut niihin seurauksiin, mitä esimerkiksi SDP:n Tuppurainen kuvaa. Päinvastoin. Ruotsissa paikallinen sopiminen on mahdollista laajasti julkisellakin sektorilla. Naisvaltaisille aloillekin on kyetty paikallisesti sopien tekemään tarpeellisia palkankorotuksia.
Kepulainen ex-pääministeri tukee mallia
Vientivetoinen palkkamalli samalla parantaa Suomen kilpailukykyä, Rydman korostaa.
– Ennen kaikkea sen kautta, että se ei aseta vientialoille sellaista kuormaa, joka osoittautuisi kestämättömäksi. Jos julkisella puolella olisi painetta, joka johtaa esimerkiksi veronkiristyksien tarpeeseen, niin kyllä se näkyy myös siinä, kuinka kannattavaa Suomessa on valmistaa vientituotteita.
Keskustan Antti Kurvisen mielestä hallitus on ”upottamassa työllisyyttä”.
Rydman kehottaa Kurvista kuuntelemaan keskustalaista ex-pääministeri Esko Ahoa, jonka hallitus toimi Suomessa pahimpien lamavuosien aikana 1990-luvun alussa.
Juuri uuden muistelmateoksen julkaissut Aho on kehottanut ottamaan mallia Ruotsista. Ahon mukaan vientivetoinen palkkamalli on helppo ja tarpeellinen toimi talouskasvulle.
– Keskustallakin on aiemmin ollut puheenjohtajia, joilla aikanaan olisi ollut rohkeutta puuttua työmarkkinoiden jäykkyyksiin ja tehdä tarpeelliset uudistukset kuten Suomen keskeisisissä kilpailijamaissakin on tehty. Nyttemmin keskusta on valitettavasti ajautunut vasemmiston apupuolueeksi ja on selvästikin sillä linjalla, että hallituksessa voitaisiin tehdä uudistuksia vain työmarkkinajärjestöjen luvalla, Rydman vastasi Kurviselle.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vientivetoinen palkkamalli vasemmisto-oppositio palkkakuoppa Esko Aho Matias Marttinen Antti Kurvinen palkansaajat naisvaltaiset alat Työmarkkinat työelämä Tytti Tuppurainen Wille Rydman Paikallinen sopiminen Ruotsi Keskusta Kilpailukyky
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Valtiovarainministeri Purra moittii opposition talousvaihtoehtoja toiveajattelusta ja konkretian puutteesta – ”Taikaseinäsosialismi ei toimi”

Purra: Hallituksen talouspolitiikka on vastuullista, realistista ja uskottavaa

Lue puhemies Jussi Halla-ahon koko vappupuhe

Rydman: Päätöksiä talouden sopeutuksesta lykättiin Suomessa liian pitkään – ”Edellinen punavihreä hallitus ylenkatsoi talousennusteita”
Viikon suosituimmat

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Päivän pointti: Antti Lindtman sanoo vaalitentissä, ettei halua enempää humanitaarista maahanmuuttoa, kunnes puolueen raskaan sarjan kuiskaaja ilmoittaa, että kyllä haluaa – mistä oikein on kyse?

Luonnonvarakeskus ei vastannut määräajassa kansanedustajan tietopyyntöön susitietojen ristiriitaisuuksista – Antikainen: Salaileeko Luke jotakin?
Tiedotusvälineissä pohdittiin alkuvuodesta, miksi Luonnonvarakeskuksen (Luke) susien kanta-arvioiden määrän mukaan niiden lukumäärä ei ole Suomessa juurikaan kasvanut viime vuosina. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen lähetti Lukelle 24.3. virallisen tietopyynnön, jossa hän pyysi selvennystä susien määräarvioiden perusteista ja DNA-näytteiden käytöstä kanta-arvioissa. Luke toimitti vastauksensa tämän artikkelin julkaisemisen jälkeen.

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Onko suomalainen korkeakoulutus jo täysin turhaa puuhastelua? – Ammattikorkeakoulussa kaivettiin legopalikat esille
Aikuisopiskelija Aino pitää hyvin kyseenalaisena, että Suomeen tuotetaan kansainvälisiä opiskelijoita, joilla ei ole edes perustaitoja tai mahdollisuuksia työllistyä Suomessa. Samaan aikaan hänelle tarjotaan syventävien opintojen sijaan lähiopetusta, johon kuluu mm. leikkimistä legoilla.

Vihreät ajavat järjettömässä autovihassaan alas Helsingin katuverkostoa – ”Ei kiusattaisi enää autoilijaa”, vetoaa varatuomari

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Ukrainassa on meneillään Euroopan suurin mineraalivarkaus – Venäjä varastaa arvometallit miehittämiltään alueilta kiinalaisten avustuksella
Ukraina neuvottelee jälleen Yhdysvaltain kanssa mineraalivarantojensa hyödyntämisestä. Samaan aikaan Venäjä kiihdyttää valtaamiensa alueiden liittämistä itseensä ja ryöstää Ukrainan luonnonrikkauksia täyttä päätä. Apuna häärii monikasvoinen Kiina.

Keskusta ja SDP karsivat terveyspalveluita kovalla kädellä Keski-Suomessa – ”Demarit olivat valmiita vielä rajumpiin palveluverkoston leikkauksiin”
Julkisten terveyspalveluiden saatavuus huolestuttaa kansalaisia eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Keski-Suomen hyvinvointialueella palveluita karsitaan SDP:n ja keskustan johdolla rajusti.