MATTI MATIKAINEN
Vielä ehtii allekirjoittaa kansalaisaloitteen pakkoruotsin poistamiseksi – “Pakko ei voi olla tarve”
– Julkinen valta on Suomessa rakentanut käsityksen ruotsin osaamisesta yleissivistykseen kuuluvana asiana, mutta laajemmassa mielessä länsimaissa ruotsin kieltä ei lasketa yleissivistykseen kuuluvaksi, sanoo pakkoruotsinvastaiseen kansalaisaloitteeseen nimiä keräävä Ilmari Rostila.
Vapaa kielivalinta ry on laittanut vireille kansalaisaloitteen ruotsin kielen muuttamiseksi valinnaiseksi kaikilla kouluasteilla: peruskoulussa, ammattikoulussa, lukiossa, ammattikorkeakoulussa ja yliopistossa. Ruotsinkielisillä valinnanvapaus koskisi suomea.
Kannatusilmoitusten keräys päättyy 4.10., johon mennessä ilmoituksia pitäisi olla allekirjoitettuna 50 000, jotta aloite siirtyisi eduskunnan käsiteltäväksi. Tähän mennessä Monikielinen Suomi – ruotsi valinnaiseksi -kansalaisaloite on kerännyt jo lähes 19 000 kannatusilmoitusta.
– Pakko on barbaarista, eikä voi olla suomenkielisten ja ruotsinkielisten kanssakäymisen ainoa vaihtoehto sivistyneessä yhteiskunnassa. Suomenkielisten yhteys ruotsin kieleen ja kulttuuriin voi toteutua aidosti vain vapaaehtoisuuden kautta, uskoo Vapaa kielivalinta ry:n puheenjohtaja Ilmari Rostila.
Kannustusta ja mielenkiintoista keskustelua
Sähköinen keräys ei tähän mennessä ole kerännyt allekirjoituksia nopeasti johtuen median haluttomuudesta nostaa aihetta esille. Suurempi osa kannatusilmoituksista onkin kerätty henkilökohtaisesti aktiivisten toimijoiden avulla – markettien ovilla, toreilla ja kesäfestareilla, joissa allekirjoitusten saaminen on ollut huomattavasti helpompaa.
– Aika harvojen käsien varassa katukeräys on, mutta allekirjoituksia tulee silti mukavasti, kun vain ehtii kysymään, paikkakunnasta riippuen. Toisin paikoin melkein joka toinen vastaantulija on allekirjoittanut kannatusilmoituksen. Olemme saaneet myös hyvin paljon positiivista palautetta, sanoo Rostila.
Kannatusilmoitusten kerääjät ovat saaneet paljon kannustusta samanmielisiltä ja käyneet hyvin mielenkiintoisia asiakeskusteluja ihmisten kanssa, jotka eivät vielä ole muodostaneet kantaansa tai ovat olleet kielikysymyksessä vastakkaista mieltä.
Ruotsinkielisiä vain 5 prosenttia
Monikielinen Suomi – ruotsi valinnaiseksi -kansalaisaloite tähtää siihen, että jonain päivänä suomalaisilla olisi mahdollisuus rakentaa uransa suomalaisessa yhteiskunnassa kokonaan ruotsia osaamatta. Perustuslaki ja kielilaki eivät määrää pakollisuutta, ja ruotsinkielisten palvelut pystyttäisiin takaamaan ilmankin, että ruotsin kieli opetetaan koko ikäluokalle.
Ruotsin kielen käytettävyys on vähäistä, sillä ruotsinkielisiä on suomalaisista vain viitisen prosenttia. Suomenkielisissä kunnissa ruotsinkielisiä on keskimäärin neljä promillea.
– Tämän vuoksi koululaisia ja opiskelijoita on vaikeampi motivoida ruotsin kielen opiskeluun, joka helposti johtaa myös tasa-arvo-ongelmiin, akateemisissa kodeissa kun motivointi usein onnistuu paremmin, Rostila toteaa.
Ruotsin kieltä ei käytännössä tarvita
Perustuslaissakin sanotaan, että kielilaissa on otettava huomioon molempien kieliryhmien tarpeet. Pakko ei kuitenkaan voi olla tarve, eikä pakkoon perustuva toisen kotimaisen kielen opiskelu ole yleissivistystä, vaan kansallisesti käyttöön otettu yleissivistyksen määritelmä.
– Ruotsin kieltä ei käytännössä tarvita suurimmassa osassa Suomea, joten voimme hyvin elää ilmankin. Julkinen valta on Suomessa rakentanut käsityksen ruotsin osaamisesta yleissivistykseen kuuluvana asiana, mutta laajemmassa mielessä länsimaissa ruotsin kieltä ei lasketa yleissivistykseen kuuluvaksi, sanoo Rostila.
Ilman keskustelua asia ei muutu koskaan
Rostila kehottaa kaikkia ruotsin kielen valinnaisuutta kannattavia tai kannastaan epävarmoja tutustumaan aloitteeseen ja sen perusteluihin osoitteessa www.kansalaisaloite.fi. Jos aloite kerää tarvittavat 50 000 kannattajaa määräaikaan mennessä, on eduskunnan ainakin keskusteltava asiasta ja perusteltava, miksi ruotsin kielen pakollisuus halutaan Suomessa edelleen säilyttää.
– Eduskunnan on otettava kantaa asiaan, jotta päästäisiin korkeatasoisempaan keskusteluun. Kielikysymys on monitahoinen asia, mutta kokonaisuuden kannalta joustavuus ja valinnaisuus olisivat parempia.
– Ilman poliittista keskustelua asia ei kuitenkaan muutu ikinä. Jotta kielivalinnaisuus Suomessa koskaan toteutuisi, tulee poliitikkojen osoittaa siihen poliittista tahtoa, Rostila painottaa.
MIKA MÄNNISTÖ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Kansalaisaloitteelle järeän tason taustatukea – “Pakkoruotsille ei ole järkiperusteita”
Kielimuurit kaatuvat – kuuloke kääntää puheen lennosta
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää