LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Verotuksen alentaminen Saksassa laski bensan litrahintaa yli 20 senttiä, USA:n presidentti samoilla linjoilla – Yle haki agendaa puhuvat taloustieteilijät kertomaan, miksi veroale ei kannata
Useat Euroopan maat ovat alentaneet polttoaineiden verotusta kansalaistensa talousahdinkoa helpottaakseen. Samaan aikaan Yleisradio tekee kaikkensa kertoessaan huolellisesti valikoitujen asiantuntijoiden suulla, miksi suomalaisten nyt vain pitää opetella tankkaamaan maailman kalleinta bensaa.
Rajusti kallistuneisiin polttoaineiden hintoihin on vastattu Saksassa verojen alennuksella. Toukokuun lopussa Saksan parlamentti ilmoitti alentavansa polttoaineiden verotusta tilapäisesti kolmen kesäkuukauden ajaksi.
Veronalennus astui voimaan kesäkuun alussa. Toisin kuin on luultu ja väitetty, toimenpide ei johtanutkaan rahojen valumiseen öljy-yhtiöille, vaan saksalaiset autoilijat ovat hyötyneet konkreettisesti bensapumpulla.
Toukokuun viimeisen ja kesäkuun kuudennen päivän välillä tavallisen 95-oktaanisen bensiinin keskihinta oli Saksassa laskenut 2,154 eurosta 1,948 euroon, eli keskihinta oli pudonnut 20,6 senttiä litralta.
Italiassa ja Ruotsissa helpotuksia autoilijoille
Useat muutkin Euroopan maat ovat alentaneet polttoaineiden verotusta kansalaistensa talousahdinkoa helpottaakseen.
Italiassa polttoaineiden valmisteveroja ja siten niiden hintaa alennettiin 25 senttiä litralta.
Ruotsin hallitus puolestaan esitteli jo maaliskuussa mittavan talouden tukipaketin, joka sisältää erilaisia helpotuksia kalliista polttonesteestä kärsiville yrittäjille ja muille kansalaisille. Ruotsissa polttoaineveroa on laskettu väliaikaisesti kesäkuun alusta lokakuun loppuun. Hallituksen mukaan veron alentaminen tarkoittaa noin 12 sentin laskua polttoaineen litrahintaan.
Viimeisimpänä polttoaineveron alennustalkoisiin ilmoittautui mukaan Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, joka vaatii kongressia poistamaan väliaikaisesti liittovaltion polttoaineveron. Bidenin arvion mukaan veroale pudottaisi pumppuhintaa merkittävästi.
Suomessa tuska ei helpota Marinin hallituksen aikana
Suomessa autoilijoiden lienee turha odottaa helpotuksia tällä hallituskaudella, koska vihreän siirtymän lumoamassa hallituksessa ei ole tahtoa auttaa autoilijoita. Valtiovarainministeri Annika Saarikko sanoi jo suoraan, että veroalea ei ole luvassa.
Polttoaineen verotuksen alentaminen näyttäisi kuitenkin olevan toimiva tapa vastata inflaatioon ja auttaa kansalaisten maksukyvyn ylläpitämistä.
Samaan aikaan Yleisradio on koko kevään ajan tehnyt kaikkensa vakuutellessaan erityisen huolellisesti valikoitujen haastateltavien suulla, että suomalaisten nyt vain pitää opetella tankkaamaan maailman kalleinta bensaa.
Jo talvella Yle jututti asiantuntijoikseen kutsumia Sitran Oras Tynkkystä ja Marita Laukkasta valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta VATT:sta. Molemmat julistivat, kuten Yle halusikin, miksi polttoaineveroa ei missään tapauksessa pidä laskea. Samalla Yle jätti härskisti kertomatta valikoimiensa asiantuntijoiden sidokset vihreisiin.
Sama viesti toistuu Ylen alustoilla kuukaudesta toiseen
Yleisradion eri alustoilta on jo kuukausien ajan tuutattu samaa viestiä: polttoaineiden veronkevennyksiä ei kannata tehdä. Syyksi on tarjottu useimmiten sitä, että veronalennuksesta hyötyisivät vain ”hyvätuloiset”, ikään kuin kallis polttoaine ei olisi myös pienituloisten riesana.
Kesäkuun alussa Yle julkaisi ja otsikoi juttunsa jo tavalla, joka voidaan tulkita ylimielisyydeksi kalliiden energian hintojen kanssa tuskaileville kansalaisille.
Päättäjien ei missään tapauksessa kannata puuttua bensan rajuun kallistumiseen, sanovat ekonomistit – sen sijaan kulutusta pitää vähentää, Ylen otsikko huutaa.
Jutussa äänessä ovat bensan veroalen vastustamisen vakionaamat, vihreää agendaa puhuvat Laukkanen ja Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n ekonomisti Sanna Kurronen.
Saarnaamalla kalliiden polttoaineiden hintojen puolesta Yle samalla silittää myötäkarvaan Elokapina-anarkistiliikettä, jonka toiminnasta Yle raportoi säntillisellä tarkkuudella.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Sanna Kurronen Marita Laukkanen poliittiset sidonnaisuudet vihreä siirtymä veronalennukset agendajournalismi Elokapina Joe Biden hintojen nousu Yleisradio asiantuntijat polttoaineet USA ideologia Annika Saarikko Sitra VATT Oras Tynkkynen Eva Ruotsi Saksa vihreät hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ex-toimittajan mielestä Yleisradiossa ei ole agendajournalismia – Leena Meri moittii Yleä yksipuolisista sisällöistä: ”Puututaan enimmäkseen tietyntyyppisiin asioihin”
Hallitukselta ei vaikuttavia toimia polttoainehintoihin, maatalouskriisiin, ostovoimaan tai kilpailukykyyn – perussuomalaiset esitti epäluottamusta
Taas mennään ja kovaa: bensan hinta noussut lähes 10 senttiä vuorokaudessa
Saarikko syyttää inflaatiosta Putinin hintoja – talousprofessori Matti Virénilta tyrmäys: Tyhjiä sanoja – ”Olisi puhuttava rehellisesti syistä”
Yle juoksutti esille ekonomistiköörin hehkuttamaan kiristyvää verotusta ja kohoavia elinkustannuksia – Talousprofessori Virén tyrmää: ”Tuhoisa linja talouden vahvistumisen kannalta”
Suomalaiset tankkaavat EU:n kalleinta bensaa – ”Miksi hallitus ei laske polttoaineveroa, kuten muissa EU-maissa on tehty?”
Polttoaineiden hintoihin on mahdollista vaikuttaa – ”Verotusta on alennettava välittömästi”
Halla-aho: Suomalaiset maksavat bensiinistä toiseksi eniten ja dieselistä eniten koko Euroopassa – vaikka suomalaisten käteen jäävät ansiot ovat itäeurooppalaisella tasolla
Koponen: Tietullien haitat valtavat – hyödyt mitättömiä
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.