

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Verotuksen alentaminen Saksassa laski bensan litrahintaa yli 20 senttiä, USA:n presidentti samoilla linjoilla – Yle haki agendaa puhuvat taloustieteilijät kertomaan, miksi veroale ei kannata
Useat Euroopan maat ovat alentaneet polttoaineiden verotusta kansalaistensa talousahdinkoa helpottaakseen. Samaan aikaan Yleisradio tekee kaikkensa kertoessaan huolellisesti valikoitujen asiantuntijoiden suulla, miksi suomalaisten nyt vain pitää opetella tankkaamaan maailman kalleinta bensaa.
Rajusti kallistuneisiin polttoaineiden hintoihin on vastattu Saksassa verojen alennuksella. Toukokuun lopussa Saksan parlamentti ilmoitti alentavansa polttoaineiden verotusta tilapäisesti kolmen kesäkuukauden ajaksi.
Veronalennus astui voimaan kesäkuun alussa. Toisin kuin on luultu ja väitetty, toimenpide ei johtanutkaan rahojen valumiseen öljy-yhtiöille, vaan saksalaiset autoilijat ovat hyötyneet konkreettisesti bensapumpulla.
Toukokuun viimeisen ja kesäkuun kuudennen päivän välillä tavallisen 95-oktaanisen bensiinin keskihinta oli Saksassa laskenut 2,154 eurosta 1,948 euroon, eli keskihinta oli pudonnut 20,6 senttiä litralta.
Italiassa ja Ruotsissa helpotuksia autoilijoille
Useat muutkin Euroopan maat ovat alentaneet polttoaineiden verotusta kansalaistensa talousahdinkoa helpottaakseen.
Italiassa polttoaineiden valmisteveroja ja siten niiden hintaa alennettiin 25 senttiä litralta.
Ruotsin hallitus puolestaan esitteli jo maaliskuussa mittavan talouden tukipaketin, joka sisältää erilaisia helpotuksia kalliista polttonesteestä kärsiville yrittäjille ja muille kansalaisille. Ruotsissa polttoaineveroa on laskettu väliaikaisesti kesäkuun alusta lokakuun loppuun. Hallituksen mukaan veron alentaminen tarkoittaa noin 12 sentin laskua polttoaineen litrahintaan.
Viimeisimpänä polttoaineveron alennustalkoisiin ilmoittautui mukaan Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, joka vaatii kongressia poistamaan väliaikaisesti liittovaltion polttoaineveron. Bidenin arvion mukaan veroale pudottaisi pumppuhintaa merkittävästi.
Suomessa tuska ei helpota Marinin hallituksen aikana
Suomessa autoilijoiden lienee turha odottaa helpotuksia tällä hallituskaudella, koska vihreän siirtymän lumoamassa hallituksessa ei ole tahtoa auttaa autoilijoita. Valtiovarainministeri Annika Saarikko sanoi jo suoraan, että veroalea ei ole luvassa.
Polttoaineen verotuksen alentaminen näyttäisi kuitenkin olevan toimiva tapa vastata inflaatioon ja auttaa kansalaisten maksukyvyn ylläpitämistä.
Samaan aikaan Yleisradio on koko kevään ajan tehnyt kaikkensa vakuutellessaan erityisen huolellisesti valikoitujen haastateltavien suulla, että suomalaisten nyt vain pitää opetella tankkaamaan maailman kalleinta bensaa.
Jo talvella Yle jututti asiantuntijoikseen kutsumia Sitran Oras Tynkkystä ja Marita Laukkasta valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta VATT:sta. Molemmat julistivat, kuten Yle halusikin, miksi polttoaineveroa ei missään tapauksessa pidä laskea. Samalla Yle jätti härskisti kertomatta valikoimiensa asiantuntijoiden sidokset vihreisiin.
Sama viesti toistuu Ylen alustoilla kuukaudesta toiseen
Yleisradion eri alustoilta on jo kuukausien ajan tuutattu samaa viestiä: polttoaineiden veronkevennyksiä ei kannata tehdä. Syyksi on tarjottu useimmiten sitä, että veronalennuksesta hyötyisivät vain ”hyvätuloiset”, ikään kuin kallis polttoaine ei olisi myös pienituloisten riesana.
Kesäkuun alussa Yle julkaisi ja otsikoi juttunsa jo tavalla, joka voidaan tulkita ylimielisyydeksi kalliiden energian hintojen kanssa tuskaileville kansalaisille.
Päättäjien ei missään tapauksessa kannata puuttua bensan rajuun kallistumiseen, sanovat ekonomistit – sen sijaan kulutusta pitää vähentää, Ylen otsikko huutaa.
Jutussa äänessä ovat bensan veroalen vastustamisen vakionaamat, vihreää agendaa puhuvat Laukkanen ja Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n ekonomisti Sanna Kurronen.
Saarnaamalla kalliiden polttoaineiden hintojen puolesta Yle samalla silittää myötäkarvaan Elokapina-anarkistiliikettä, jonka toiminnasta Yle raportoi säntillisellä tarkkuudella.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Sanna Kurronen Marita Laukkanen poliittiset sidonnaisuudet vihreä siirtymä veronalennukset agendajournalismi Elokapina Joe Biden hintojen nousu Yleisradio asiantuntijat polttoaineet USA ideologia Annika Saarikko Sitra VATT Oras Tynkkynen Eva Ruotsi Saksa vihreät hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ex-toimittajan mielestä Yleisradiossa ei ole agendajournalismia – Leena Meri moittii Yleä yksipuolisista sisällöistä: ”Puututaan enimmäkseen tietyntyyppisiin asioihin”

Hallitukselta ei vaikuttavia toimia polttoainehintoihin, maatalouskriisiin, ostovoimaan tai kilpailukykyyn – perussuomalaiset esitti epäluottamusta

Taas mennään ja kovaa: bensan hinta noussut lähes 10 senttiä vuorokaudessa

Saarikko syyttää inflaatiosta Putinin hintoja – talousprofessori Matti Virénilta tyrmäys: Tyhjiä sanoja – ”Olisi puhuttava rehellisesti syistä”

Yle juoksutti esille ekonomistiköörin hehkuttamaan kiristyvää verotusta ja kohoavia elinkustannuksia – Talousprofessori Virén tyrmää: ”Tuhoisa linja talouden vahvistumisen kannalta”

Suomalaiset tankkaavat EU:n kalleinta bensaa – ”Miksi hallitus ei laske polttoaineveroa, kuten muissa EU-maissa on tehty?”

Polttoaineiden hintoihin on mahdollista vaikuttaa – ”Verotusta on alennettava välittömästi”

Halla-aho: Suomalaiset maksavat bensiinistä toiseksi eniten ja dieselistä eniten koko Euroopassa – vaikka suomalaisten käteen jäävät ansiot ovat itäeurooppalaisella tasolla

Koponen: Tietullien haitat valtavat – hyödyt mitättömiä
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää