Puoluesihteeri, Venäjän tutkimuksen dosentti Arto Luukkanen kirjoittaa Venäjän kuohunnasta. Hän kommentoi asiaa US-blogissaan.
Luukkanen kirjoittaa:
Venäjän presidentti Vladimir Putin kohtaa nyt aseistetun kapinan.
Kyse on palkkasotilaista, joita Kreml on käyttänyt omien tarkoitusperiensä ajamiseen Afrikassa, Etelä-Amerikassa ja myöhemmin Ukrainan sodassa.
Nyt nämä sotilaat ovat suuntaamassa matkansa kohti Venäjän imperiumin keskusta Moskovaa vastaan.
Väkivallan instrumentit ovat kääntyneet luojaansa vastaan.
Kapinan muodollinen syy: aseellinen yhteenotto
Wagnerin johtajan Jevgeni Prigožinin mukaan Venäjän armeija ampui eilen heitä ohjuksin sekä hyökkäsi helikoptereilla. Sen jälkeen heidän asemiinsa ammuttiin tykistöllä.
Wagnerin joukot kärsivät näissä iskuissa tappioita.
Prigožin syytti tästä hyökkäyksestä Shoigua ja armeijaa ja antoi ohjeen omalle joukoilleen lähteä kohti Moskovaa aseistettuna saattueena. Heitä vastassa oli asevelvollisia joukkoja mutta näiden vastarinta oli Prigožinin mukaan heikkoa. Hänen mukaansa asevelvolliset joukot ja FSB:n rajajoukot vetäytyivät samaan aikaan kun wagneristit lähestyivät Moskovaa ja ehtivät illaksi Rostoviin. Aamulla 24.6.2023 tilanne oli Rostovissa täysin heidän hallussaan vaikka oli tullut tietoja, joiden mukaan Rosgvardijan (kansalliskaartin) joukot olivat taistelleet wagneristeja vastaan. Katselin juuri (24.6. 2023 klo 8.50) videon, jossa Wagnerin johtaja poseeraa ja kertoo että hän kontroloi Rostovissa sotilaallisia objekteja ja lentokenttää. Muissa videoissa näkyy miten palkkasotilaat istuvat rauhassa tankkien päällä ja hallitsevat kaupunkia. Pahinta presidentti Putinin kannalta tässä on se, että siviiliväestö on täysin rauhallinen eikä protestoi mitenkään. Wagnerin joukkoja ei pidetä vihollisina eivätkä joukot käyttäydy huonosti, riko paikkoja tai terrorisoi siviiliväestöä.
Se mitä oikeasti tapahtuu on hämärän peitossa. Ainakin Moskovasta tulleet kuvat kertovat siitä, että kuorma-autoja tuodaan ministeriöiden ja presidentinhallinnon teiden sisäänkäynnille. Samoin Moskovaan johtavat tiet ovat nyt tärkeitä. Kaikille näille: Donin Rostovista johtavalle tielle, Novotšerkaskin valtatielle ja tielle Kamenskiin on pystytetty tarkastuspisteitä. Liikenne seisoo.
Prigožin on todennut, että Shoigu on antanut käskyn ilmavoimille ampua Moskovaa kohti ajavaa saattuetta ja että tässä joukossa on mukana siviilejä.
Kyseessä näyttää olevan jonkinlainen sotilasvallankaappaus-yritys. Asiasta ovat uutisoineet ukrainalaiset lähteet ja myös BBC sekä CNN. Venäjän presidentin tiedottaja Dmitry Peshkov on todennut kyseessä olevan sotilasvallankaappauksen. Presidentti Putinin on tarkoitus näillä hetkillä pitää televisioitu puhe. Samoin kenraali Sergei Surovikin on televisoidussa ja improvisoidussa puheessaan määrännyt wagneristeja ”tottelemaan presidentti Putinin tahtoa” ja palaamaan tukikohtaansa.
Historian valossa
Useimmat Venäjän kapinat tai kansannousut ovat poikkeuksetta pyrkineet pukeutumaan a) laillisuuden kaapuun ts. kyse on laillisen tsaarin marssista tai laillisen tsaarin puolesta tapahtuvasta marssista Moskovaan b) jokainen näistä laita-aluilla tapahtuneista liikehdinnöistä on pyrkinyt saavuttamaan imperiumin keskuksen – Moskovan.
Niin Stenka Razinin tai Pugatsovin kapinassa kyse oli marssista etelästä pohjoiseen; sorrettujen vaelluksesta omilta mailtaan kohti imperiumin sydäntä saaman oikeutta. Kapinan johtajien viesti sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta tai vapaudesta sai yleensä mukaansa epätoivoisia ja sorrettuja. Näihin kuuluivat vähemmistökansallisuudet, maaorjat ja vanhauskoiset.
Nyt marssissa on mukana Wagnerin palkkasotilasjoukko, joka tottelee ennen kaikkea sen johtajaa Jevgeni Prigozhinia. Hänen poliittinen kritiikkinsä on suunnattu hyvinvoivaa armeijaa ja sen johtoa vastaan. Hänen mukaansa nyt aiotaan saada ”oikeutta” hänen joukoilleen ja ”koko Venäjälle”.
Kitka jatkunut jo pitkään
Nykyinen eskalaatio on lopputulos pitkään jatkuneesta ristiriidasta palkkasoturi-armeija Wagnerin ja Venäjän armeijan välillä. Prigožinin some-vuodatukset ovat koventuneet sen jälkeen kun Wagner-joukot vetäytyivät kesäkuussa Bahmutista. Armeija on vaatinut, että palkkasotilaat alistuvat sen johtoon mutta niiden johtaja Prigožin ei ole myöntynyt tähän.
Iskujen jälkeen Wagnerin joukot ovat saavuttaneet Rostovin ja aikovat ilmeisesti matkata kohti pääkaupunkia. Kohteena on armeijan johto ja erityisesti puolustusministeri Shoigu. Kyseessä on ”Марш справедливости” oikeudenmukaisuuden marssi, jossa Prigožin kertoi olevan mukana 25 000 sotilasta ja että marssin tarkoitus oli päästä eroon Venäjän armeijan johdon ”pahuudesta”.
Prigožin on pyytänyt omia Moskovassa olevia sotilaitaan ilmoittautumaan marssille samalla kun armeijan johto vaatii näitä joukkoja olemaan tottelematta Prigožinia. Moskovan turvatoimia on kiristetty ja FSB on pyrkii pidättämään Prigožinin. Tilanne kehittyy nopeasti. (Lähteet)
Tilanne on äärimmäisen ikävä sodan kannalta
Wagnerin joukot eivät ole sotilaallinen uhka Moskovalle. Pääkaupunkiin keskitetyt voimat kykenevät ylivoimansa takia lyömään taisteluissa kokemusta saaneet Wagner joukot jos todellinen taistelu tulee. Kysymys on kuitenkin siitä tottelevatko FSB:n tai kansalliskaartin joukot. Se mikä tässä on mielenkiintoista on FSB:n johtajan kenraali Nikolai Patruševin rooli. Tämän on sanottu olleen Prigožinin puolella ja se kysymysten kysymys on: on turvallisuuspalvelu lojaalisti Putin puolella vai ei? Oliko tämä suunniteltu operaatio, jossa tämän marssin aikana tapahtuvissa siivouksissa armeijan saataisiin turvallisuuspalvelun otteeseen ja jossa presidentti Putinista tulisi turvallisuuselinten panttivanki?