

LEHTIKUVA
Venäjä toteuttaa märkää unelmaansa Afrikassa – sota Nigerissä ajaisi miljoonia uusia pakolaisia kohti Eurooppaa
Nigerin vallankaappaus on viimeisin Ranskan entisissä siirtomaissa Sahelin Afrikassa. Entisten siirtomaaherrojen valta rapautuu ja sijalle pyrkivät uudet toimijat. Venäjä haluaa kalifiksi kalifin paikalle, koska luonnonrikkauksien ohella Afrikasta löytyy mahdollisuuksia Ukrainan tuhoamissodan tappioiden kompensoimiseen.
Joka kolmas Ranskassa palava lamppu saa voimansa Nigeristä peräisin olevasta uraanista, jossa ihmiset itse istuvat pimeässä. Tyytymättömyys entistä siirtomaaisäntää kohtaan on nyt suurempaa kuin Ranskan taloudellinen ja sotilaallinen tuki, joka tähän asti on vaihtunut uraaniin.
Sotilasjuntta kaappasi vallan Nigerissä heinäkuussa ja on jo ehtinyt muodostaa maahan uuden hallituksen. Juntta heitti tyrmään vaaleilla valitun presidentti Mohamed Bazoumin ja sai aikaan mittavan vastalauseiden ryöpyn länsimielisissä ja demokraattisissa valtioissa.
Kaaosteoriaa käytännössä
Vallankaappauksen viimeinen niitti vaikuttaisi olevan kuin perhosen siivenheilahdus kaaosteoriassa: Bazoum oli aikeissa erottaa presidenttiä suojelevan eliittikaartin komentaja Abdourahamane Tchianin mutta tämä ehtikin sitten ensin.
Saharan eteläpuolisissa valtioissa tehdyistä vallankaappauksista 78 prosenttia on tehty entisissä Ranskan siirtomaissa. Tällaisen kohtalon kokeneita maita ovat muun muassa Burkina Faso, Guinea, Mali ja Tsad. Viimeisenä kaatui nyt Nigerin vaaleilla valittu presidentti.
Lennot Afrikasta Eurooppaan poikkeusreitille
Karttaa katsomalla voi helposti ymmärtää, miksi Niger on kiinnostava valtio Venäjän hybridioperaatioiden kannalta. Pohjoisen rajan takana sijaitsee romahtanut valtio Libya, joka perinteisesti on ollut lähtösatama laittomasti Eurooppaan yrittäville.
Ensimmäisen kiusan eurooppalaisille Nigerin vallankaappaajat ja heidän taustajoukkonsa tekivät viikko sitten, jolloin maan ilmatila suljettiin. Koska myös Sudanin ja Libyan ilmatilat ovat käytännössä suljettu, Euroopan ja Afrikan välinen lentoliikenne joutuu kiertämään kriisimaat Algerian tai Marokon ilmatilan kautta.
Eskalaation vaara olemassa
Ranska epäonnistui Nigerin poliittisen tilanteen stabiloinnissa ja nyt apajalla ovat palkkasoturiyritys Wagner ja Venäjä. Nigerin juntta on tiettävästi jo pyytänytkin apua naapurimaassa Malissa vaikuttavalta Wagnerilta.
– En usko sillä mitä nyt tapahtuu Nigerissä olevan suoraa yhteyttä Venäjään tai Wagneriin, mutta… he tulevat ottamaan hyödyn irti tästä, sanoi Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken BBC:n Focus in Africa -ohjelmassa.
Ranskalla ja Yhdysvalloilla on droonitukikohtia sekä omia sotilaitaan Nigerissä, joten Wagnerin ja Venäjän sekaantuminen maan tapahtumiin saattaisi johtaa yllättävään eskalaatioon laajemmassakin mittakaavassa.
Eurooppaan tullaan nyt Afrikasta
Aiemmin Välimeren kautta Eurooppaan yrittäneet ovat olleet lähtöisin Syyriasta, Afganistanista, Irakista, Somaliasta ja Egyptistä. Keväällä tapahtui kuitenkin jotakin ja nyt laittomat siirtolaiset ja pakolaiset ovat huomattavilta osin lähtöisin Saharan eteläpuolisesta Afrikasta.
Matka Sahelin alueelta toiveiden äärelle Eurooppaan on hengenvaarallinen jo ennen Välimeren ylitystäkin ja kulminoituu Välimeren etelärannan estottomaan rasismiin sekä kaltoinkohteluun. Tämä saattaa joskus unohtua unionin sisäisessä itseruoskinnassa.
Uhka ja mahdollisuus
Venäjän presidentti Vladimir Putin on osin onnekkaasti todistamassa Sahelin valtioiden ajautumista vallankaappauksiin ja diktatuuriin. Tapahtumain kulku antaa Venäjälle kuitenkin ainutkertaisen mahdollisuuden kompensoida ontuvaa sotamenestystään Ukrainan tuhoamisessa.
Miljoonat nälkää ja kaltoinkohtelua henkensä kaupalla pakenevat, kohti Eurooppaa vyöryvät ihmismassat lienevät Putinin repertuaarissa käyttökelpoinen ase vähemmän sopivien joukkotuhoaseiden sijasta. Venäjän vetäytyminen Ukrainan viljanvientisopimuksesta sopii valitettavan mainiosti tähän isoon kuvaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Ukrainan viljanvientisopimus joukkotuhoase uraani Nigerin vallankaappaus Abdourahamane Tchiani Mohamed Bazoum Ranskan siirtomaat Afrikassa Länsi-Afrikka Niger Sahel Tsad Guinea eskalaatio drooni Ukrainan sota sotilasjuntta hybridioperaatio Antony Blinken Wagner Burkina Faso USA Vladimir Putin Mali Välimeri Rasismi Yhdysvallat Venäjä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho Venäjän tapahtumista: “Kuviossa on tiettyä ironiaa”

Suomi valmistautuu Ukrainan jälleenrakentamiseen – Tavio: “Vahva tukemme Venäjän hyökkäyssodan kohteena olevalle Ukrainalle jatkuu”

Jussi Halla-ahosta perussuomalaisten presidenttiehdokas – lue Halla-ahon puhe

Venäjä uhkaa vetäytyä Ukrainan viljanvientisopimuksesta

Ukrainan salamurhaajat kostavat iskut siviilejä vastaan – mallia otettu Mossadilta

Italia haluaa laittomat maahantulijat säilöön jopa 18 kuukaudeksi – vapaus koittaa vasta palautuksen tai oleskeluluvan myötä

Tanskankin hallitus aikoo lähettää turvapaikanhakijat Afrikkaan – brittien hapuilusta huolimatta

Ristiriitainen vastaanotto – EU viimein sopuun pakolais- ja maahanmuuttopolitiikasta

Laura Huhtasaari A-Talkissa: ”Putin kokee olevansa Tsingis Khan ja siksi meillä on konkreettinen uhka käsissä”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Päivän pointti: Antti Lindtman sanoo vaalitentissä, ettei halua enempää humanitaarista maahanmuuttoa, kunnes puolueen raskaan sarjan kuiskaaja ilmoittaa, että kyllä haluaa – mistä oikein on kyse?

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Purra vaalitentissä: “Maahanmuuttajille itselleen tulee huomattavasti suurempi vastuu siitä, että kotoutuu yhteiskuntaan”
Uusimmat

Toimi Kankaanniemi: Vastuunkanto Suomesta leikkasi kannatusta

Tynkkynen: Takkiin tuli nyt, mutta lopussa kiitos seisoo

Purra kannusti kiitospuheessaan kenttäväkeä ja valoi uskoa tulevaan

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää