Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Venäjä harjoittaa laaja-alaista vaikuttamista EU:ssa – Suomi on varautunut hyvin erilaisiin uhkiin

22.10.2024 |22:30

Suomessa on varauduttu laajalla rintamalla vastaamaan erilaisiin ulkopuolisen toimijan vaikuttamisyrityksiin. Keskeisiä tekijöitä ovat ajan tasalla oleva ja päivittyvä lainsäädäntö, ennakoiva ohjaus ja valvonta sekä tiivis viranomaisyhteistyö, joka kattaa myös yhteistyön elinkeinoelämän suuntaan. Kyberturvallisuudessa Suomi on jo nyt yksi maailman huippumaita.

Hybridivaikuttaminen, kriittinen infrastruktuuri ja geopoliittinen tilanne ovat uutisotsikoissa päivittäin meillä ja maailmalla. Suomessakin viime vuosina nähtyjen häiriöiden, sabotaasien ja infrastruktuuriin kohdistuneiden vaurioiden taustalla epäillään osin olevan myös valtiollista vaikuttamista.

Infrastruktuurin suojaamiseen ja hybridivaikuttamiseen liittyviin uhkiin liittyvässä sisäministeriön tilaisuudessa puhunut liikenne-, viestintä- sisäministeri Lulu Ranne vakuuttaa, että Suomi on laaja-alaisesti varautunut erilaisiin uhkiin jo pidemmän aikaa.

– Suomi ei ole lintukoto, mutta kansallista kokonaisturvallisuutta olemme rakentaneet jo kymmeniä vuosia, yli sektorirajojen ja myös yhdessä yksityisen sektorin kanssa. Tilanteemme on siis paljon parempi kuin monissa verrokkimaissa. Riskejä minimoidaan jatkuvasti. Vaikka tilanne on hallinnassa, pyrimme toki parempaan koko ajan.

Suomessa tuli alkukesällä ilmi vesihuoltoon kohdistuneita murtoja ja murtoyrityksiä, jotka ovat herättäneet huolta mahdollisesta hybridivaikuttamisesta.

Euroopan eri maissa Venäjää epäillään räikeistä sabotaaseista ja epäsuorista vaikuttamisyrityksistä. Ministeri Ranne toteaa, että Venäjä harjoittaa myös Suomessa laaja-alaista vaikuttamista GPS-häirinnällään. Tavoitteena on luoda huolestunutta ilmapiiriä, ministeri Ranne sanoo.

– Vaikka Suomessakin kriittisen infrastruktuurin tiedustelu-uhka on koholla, Suomi ei kuitenkaan ole Venäjän vaikuttamispyrkimysten ykköskohteena.

Kriittistä infraa suojaava lainsäädäntö päivittyy

Kriittisellä infrastruktuurilla viitataan kokoavasti perusrakenteisiin ja palveluihin, jotka ovat välttämättömiä yhteiskunnan toimintojen ylläpitämiselle. Energian tuotanto-, siirto- ja jakelujärjestelmät, tieto- ja viestintäjärjestelmät, joukkoviestimet, liikenne ja logistiikka sekä esimerkiksi vesihuolto ovat kaikki osa kriittistä infrastruktuuria.

Sisäministeriön poliisiosaston osastopäällikkö Tomi Vuori toteaa, että jo vuoden 2014 tapahtumien jälkeen, jolloin Venäjä valtasi Krimin, Suomessa on tehokkaasti mallinnettu erilaisia skenaarioita, mitä meillä voisi tapahtua. Erilaisten vaihtoehtojen varalta on harjoiteltu, ja myös esimerkiksi poliisin varustusta on vahvistettu.

– Suomessa on myös etsitty katvealueita ja aukkoja, jos tarkoituksena olisi esimerkiksi iskeä paikkoihin, joissa olisi epäselvää, kenen vastuualueella olisi puuttua asiaan.

Kriittisen infrastruktuurin suojaamiseen on kiinnitetty paljon huomiota turvallisuusympäristön muututtua. Suojaaminen on useamman viranomaisen vastuulla. Vuori kuitenkin toteaa, että sujuva viranomaisyhteistyö on Suomen vahvuus.

– Kokonaisuudessa kullakin on omat vastuunsa.

Kriittisen infrastruktuurin suojaamisen kansallinen lainsäädäntö on juuri päivitetty EU:n CER-direktiivin edellyttämälle tasolle ja lakiesitys annetaan lähiaikoina eduskunnalle.

Venäjä pyrkii vaikuttamaan Ukrainaa tukeviin maihin

Suomi ei siis ole tällä hetkellä Venäjän pääkohde hybridivaikuttamisessa, vaan Venäjän tavoite on laajemmin heikentää Ukrainan tukea ja länsimaiden yhtenäisyyttä Ukrainan tukemisessa, sisäministeriön kansallisen turvallisuuden yksikön johtaja Petri Knape toteaa.

– Venäjä pyrkii kaikin tavoin ensi sijassa vaikuttamaan suuriin eurooppalaisiin maihin, jotka toimittavat Ukrainalle materiaalitukea sekä Ukraina-tuen kauttakulkumaihin. Venäjän pyrkimyksenä on hajottaa yhtenäinen, Ukrainaa tukevien EU- ja Nato-maiden rintama.

Venäjän toimia länttä vastaan on myös vaikeuttanut huomattavasti, kun eurooppalaiset valtiot ovat viime aikoina karkottaneet useita Euroopassa olleita venäläisiä tiedustelu-upseereja, jotka ovat toimineet täällä peitetehtävissä diplomaattistatuksella.

Esimerkiksi Ruotsista karkotettiin viime vuonna Venäjän Ruotsin-lähetystön työntekijöitä, jotka todellisuudessa työskentelivät vakoojina.

– Tiedustelijoiden karkottaminen on johtanut siihen, että Venäjä joutuu käyttämään tiedustelutoimintaansa erityisesti tietoverkkoja ja kybermaailmaa, Knape sanoo.

Finnair apuna viranomaisyhteistyössä

Knapen mukaan Venäjä on joutunut Euroopassa myös tukeutumaan välillisiin toimijoihin, kuten rikollisjärjestöihin ja jopa joihinkin yksittäisiin henkilöihin.

Sisäministeriön kansallisen turvallisuuden yksikön johtaja Petri Knape nostaa esille myös Saksassa ja Isossa-Britanniassa tapahtuneet lentorahtitapaukset, joissa koneisiin oli lastattu itsestään tuleen syttyviä paketteja. Tapaukset päätyivät julkisuuteen kansallisten tiedustelupalvelujen toiminnan tuloksena.

– Molemmat julkisuuteen tulleet tapaukset viittaavat Venäjään, mutta kukaan ei ole sitä vahvistanut. Jälleen olemme tekemisissä hybriditoimintaan liittyvien isojen kysymysten kanssa, Knape sanoo.

Ministeri Ranteen mukaan Suomessa varaudutaan vastaavan kaltaisiin tapauksiin, joissa syttyviä paketteja saatetaan yrittää lähettää lentorahdin kautta.

– Finnair yhtiönä tekee varsin tiivistä yhteistyötä niin Traficomin kuin suojelupoliisinkin kanssa. Meillä on ollut tieto hyvin laajasti jo ennalta, millaisia riskejä taustalla on olemassa, liikkeessä, ja täällä on pystytty varautumaan niihin hyvin, Ranne sanoo.

Jopa Trump kehui suomalaista kyberosaamista

Suomessa on siis varauduttu laajalla rintamalla vastaamaan erilaisiin ulkopuolisen toimijan vaikuttamisyrityksiin. Keskeisiä tekijöitä ovat ajan tasalla oleva ja päivittyvä lainsäädäntö, ennakoiva ohjaus ja valvonta sekä tiivis viranomaisyhteistyö, joka kattaa myös yhteistyön elinkeinoelämän suuntaan.

Kyberturvallisuudessa Suomi on jo nyt yksi maailman huippumaita. Äskettäin Suomi saavutti International Telecommunication Unionin (ITU) koostamassa kyberturvallisuusindeksissä täydet 100 pistettä, sijoittuen vertailussa tasolle 1.

Raportissa 46 maata sijoittui tasolle 1, joka on korkein viidestä tasosta. Taso on varattu esikuvana toimiville maille, jotka ovat osoittaneet vahvaa sitoutumista kaikkiin indeksissä verrattuihin viiteen kyberturvallisuuden osa-alueeseen.

Suomen osaaminen on saanut tunnustusta myös korkeimmalla poliittisella tasolla. Kun silloinen tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapasivat Valkoisessa talossa vuonna 2017, Trump ylisti suomalaista kyberturvallisuuden osaamista maailman johtavaksi ja vihjasi Yhdysvalloilla olevan opittavaa Suomelta.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
4.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”

16.11.2024 |11:30
6.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
7.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31
8.
Suomen uutiset logo

Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle

21.11.2024 |20:08

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää