

Veikkaus – maaseudun köyhä rahoittaa upporikkaan oopperan ystävän harrastustoimintaa
Tutkimusten mukaan näyttää siltä, että rahapelijärjestelmä siirtää varoja hyväosaisille ja maaseudulta kaupunkeihin. Häviäjiä ovat pienituloiset ja vähän koulutetut.
Pelaamisen yhteiskunnallisia vaikutuksia on viime vuosina selvitetty Suomessa ja aiheesta on julkaistu tiedelehdissä useita artikkeleita (1, 2). Tutkimus tuo esiin monia nykyjärjestelmän ongelmia.
Köyhät menettävät peleihin selvästi suuremman osan tuloistaan kuin varakkaat. Kun pelieuro kilahtaa yhteiskunnan kassaan on kyseessä tosiasiassa vero. Tuon rahan jakamisesta päätetään poliittisin perustein.
Rahapelituotot, joita jaetaan erilaisiin yleishyödyllisiin kohteisiin, ovat veronluonteisia maksuja, joita ei kuitenkaan kutsuta veroiksi. Se, että jotain maksua ei lainsäädännössä kutsusta veroksi, ei kuitenkaan merkitse sitä, etteikö se käytännössä olisi vero.
Pelituottojen kutsumista veroksi vastustetaan usein sillä perusteella, että pelaaminen on vapaaehtoista. Perustelu on ontuva, koska suuri osa veroista on tällaisella logiikalla vältettävissä. Jos ei ole tuloja, niin ei tarvitse maksaa tuloveroja ja liikevaihtoveron välttää, kun jättää ostamatta.
Avustettavia järjestöjä on lukemattomia. Perinteisesti kansalaisjärjestöt ovat saaneet merkittävän osan tuloistaan jäsenmaksuista, myyjäisistä ja yksityisiltä lahjoittajilta. Varainhankinta työllistää huomattavan osan järjestöjen henkilöstöstä ja vuosittaisiin rahoituspäätöksiin liittyy epävarmuutta.
Tutkijoiden mukaan ongelmana voi pitää myös sitä, että tukea saavat järjestöt kilpailevat markkinaehtoisesti toimivien yritysten kanssa.
Sanotaan, että raha ei tuo onnea, mutta myöskään pelaavat ihmiset eivät yleensä näytä erityisen onnellisilta.
Maallikon näkökulmasta kuitenkin monet tuetut kansalaisjärjestöt tekevät kiistatta arvokasta ja vapaaehtoistoiminnan ansiosta kustannustehokasta työtä.
Valtion ensisijainen tehtävä on kuitenkin huolehtia kansalaisten perustarpeista.
Jos kansalaisjärjestö ei kykene lainkaan itse hankkimaan rahoitusta eikä edistä yhteiskunnan perustehtävien toteutumista voidaan kysyä tulisiko sen myöskään saada verovaroja käyttöönsä.
Rahapeleillä tuetaan paljon esimerkiksi pääkaupunkiin keskittyvää korkeakulttuuria, jota kuluttavat useammin juuri suurituloiset. Merkittävin yksittäinen edunsaaja on vuosia ollut Kansallisooppera.
Se, joka laatii pelin säännöt, voittaa aina. Tämä vanha viisaus pätee niin rahapeleissä kuin politiikassakin. Kansalaisilla on oikeus edellyttää sellaisia sääntöjä, joiden vallitessa nuoria sekä ongelmapelaajia suojataan ja tuotot jaetaan oikeudenmukaisesti.
ILMARI TARKKONEN
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Pokeriammattilainen: Veikkaus haluaa pitää ongelmapelaajien rahat – vaatii maksuestoa ulkomaisille pelisivustoille
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Päivän pointti: Antti Lindtman sanoo vaalitentissä, ettei halua enempää humanitaarista maahanmuuttoa, kunnes puolueen raskaan sarjan kuiskaaja ilmoittaa, että kyllä haluaa – mistä oikein on kyse?

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää