

Hurjistuneen seurakuntapastorin pidättelemiseksi tarvittiin useampi poliisi. / YOUTUBE
Vastaanottokeskuksen edustalla riehuneen ja poliisia häirinneen papin esimies: “Viranomaisen vastustaminen ei ole hyväksyttävää – käymme tämän asian läpi”
Seurakuntapastori Marjaana Toiviaisen sekoilu maanantaina Metsälän vastaanottokeskuksessa johtaa jälkiselvittelyihin. – Tällaiset asiat kyllä hoidetaan, ihan henkilöstä riippumatta, Toiviaisen esimies, kirkkoherra Ulla Kosonen sanoo.
Oulunkylän seurakuntapastori Marjaana Toiviainen otti näkyvän roolin viime maanantaina Helsingissä turvapaikanhakijoiden palautuksiin liittyvissä suurmielenosoituksissa.
Toiviainen pyrki aktiivisesti vastustamaan poliisiviranomaisten työtä Metsälän vastaanottokeskuksessa muun muassa kävelemällä useita kertoja poliisiauton eteen tien tukkeeksi.
Tekeytyi uhriksi
Tilanteessa Toiviainen tekeytyi uhriksi ja myös huusi useita kertoja muille mielenosoittajille, kuinka poliisi muka tarkoituksellisesti yrittäisi ajaa hänen päälleen. ”Kuvaa videolle, ne ajaa mun ylitse”, pastori huuteli väkijoukkoon.
Toiviaisen omaksuma, dramaturgian keinoja hyödyntävä temppu tunnetaan erityisesti vasemmistoanarkistien menetelmänä. Pyrkimyksenä on esittäytyä viranomaisten liiallisen voimankäytön uhrina sen jälkeen kun henkilö itse on ensin yrittänyt estää viranomaista tekemästä työtään.
Vetosi perustuslakiin väittäen sitä valtakirjaksi
Toiviainen myös vetosi kädessään olevaan Suomen perustuslakiin väittäen sitä valtakirjaksi. Perustuslaki kuitenkin on kansallisen oikeusnormihierarkian korkein säädös. Perustuslain tason säännökset tulevat yksittäisessä tapauksessa vain harvoin sovellettavaksi.
Toiviaisen käytös on herättänyt keskustelua, sillä hänen käytöstään ei voine pitää asianmukaisena ja kohtuullisena virkamiestason henkilöltä.
– On käsittämätöntä, että virkasuhteessa toimiva henkilö estää toista viranomaista toteuttamasta lakisääteistä tehtäväänsä. Onko kirkon linja todellakin tämä? Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen jyrähti blogissaan alkuviikon mielenosoituksista.
“Voit ottaa yhteyttä tuomiokapituliin”
Toiviainen itse on julkaissut Facebook-sivullaan lyhyen kirjoituksen maanantain tapahtumiin liittyen.
– Olen saanut nyt satoja kysymyksiä siitä, miten minut voi erottaa pappisvirasta. Luterilainen kirkko on episkopaalis-synodaalinen, mikä tarkoittaa, että tuomiokapituli tekee päätökset papin työstä ja piispa tarvittaessa nuhtelee.
– Mikäli toivot, että minut erotetaan papin tehtävästä, voit ottaa yhteyttä Helsingin tuomiokapituliin, jonka kaitsennassa toimin, Toiviainen kirjoittaa.
Seurakuntaan tullut runsaasti palautetta
Toiviaisen esimies, kirkkoherra Ulla Kosonen myöntää, että maanantain tapahtumien johdosta myös seurakuntaan on tullut palautetta.
– Yhteydenottoja on tullut runsaasti, paljon enemmän kuin yleensä ja ne kaikki täytyy tietysti nyt käydä läpi.
Millaisiin toimiin seurakunta on ryhtymässä pastori Marjaana Toiviaisen toiminnan johdosta?
– En ryhdy tässä käymään keneenkään yksittäiseen henkilöön liittyviä työasioita läpi. Meillä on se periaate, että ihan henkilöstä riippumatta, nämä asiat hoidetaan asianosaisten kesken.
Kirkon viranhaltijan tulee käyttäytyä asemansa ja tehtävänsä edellyttämällä tavalla. Onko poliisin työn estäminen asiallista käytöstä papinvirassa olevalta henkilöltä?
– Yleisellä tasolla virkavallan toimien estäminen ei ole asiallista, se ei kuulu kenenkään ihmisten tehtäviin. Jos kyse on rauhanomaisesta siviilivastarinnasta, niin sitten voi olla eri asia.
Entä silloin, kun kyse ei enää ole rauhanomaisesta vastarinnasta vaan viranomaisen vastustamisesta ja viranomaisen työn estämisestä?
– Viranomaisen vastustaminen ei tietenkään ole hyväksyttävää.
Mitä itse ajattelet Metsälän vastaanottokeskuksessa viime maanantaina sattuneista tapahtumista?
– Olen nähnyt sieltä muutaman videoklipin, enkä ole vielä muodostanut kokonaiskuvaa. Se on hyvä periaate, että ensin täytyy kuulla kaikkia asianosaisia, ennen kuin tekee selkeitä johtopäätöksiä.
Oletko itse keskustellut Marjaana Toiviaisen kanssa viime maanantain jälkeen?
– Olemme keskustelleet lyhyesti, mutta enimmäkseen aiheena olivat muut työasiat. Olemme kyllä sopineet, että tapaamme lähiaikoina, ja käymme tämän asian läpi. Sen voin todeta, että Marjaanalla on seurakunnan vahva tuki työssään, johon kuuluu myös maahanmuuttajien kotoutumisen edistämistä.
Voiko virassa toimiva pappi osallistua tällä tavalla poliittisiin mielenosoituksiin?
– Tavallaan voi ja tavallaan ei. Toki kun on pappi niin silloin on aina pappi. Se on vähän veteen piirretty viiva, missä virkatehtävä loppuu ja missä kohtaa jo on yksityishenkilö. Korostan, että Marjaana ei ollut tuolloin virkatehtävissä vaan hän oli yksityishenkilönä siellä (mielenosoituksessa).
ILKKA JANHUNEN
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kansanedustaja Mika Raatikainen hiiltyi “kirkon anarkiaan”, pisti eropaperit vetämään

Kohupappi Marjaana Toiviaiselta hämmentäviä ohjeita lentomatkustuksen sabotoimiseksi: ”Toimi näin..”

Kohupappi Toiviainen kerää rahaa Facebookissa ja kehottaa sabotoimaan lentomatkoja – kirkko sallii sekoilun: “On toiminut yksityishenkilönä”

Pappi auttoi pakolaisia ryhtymällä huumekauppiaaksi
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää